Farkas Bertalan korábban sült csirkét, Kapu Tibor magyar csokit visz majd az űrbe

Vágólapra másolva!
A NASA-val is egyeztettek, hogy a magyar csokoládé megfelelhessen a szigorú űrélelmezési szabványoknak. A világűr extrém körülményei különleges fejlesztéseket igényeltek.
Vágólapra másolva!

A magyar csokoládé hamarosan kilép a Föld légköréből: a Stühmer Pillanat Korfu szelet Kapu Tibor magyar űrhajós útitársa lesz a Nemzetközi Űrállomáson. A bejelentést a Stühmer Márkaboltban tartott sajtótájékoztatón tették meg, ahol az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is jelen volt.

Milyen csokoládé juthat fel az űrbe?

Szende Attila, a Stühmer marketingigazgatója szerint az ötlet egy márkatervezési nap végén született meg, amikor a csapat azon gondolkodott, hogyan lehetne 2025-ben igazán nagyot dobni a Stühmer márkával. Megtudták, hogy a HUNOR program keretében Kapu Tibor hamarosan az űrbe indul, aki maga is nagy csokoládékedvelő. A Stühmer csapata kapcsolatba lépett vele, majd elkezdődtek az egyeztetések a NASA-val, hogy a magyar csokoládé megfelelhessen a szigorú űrélelmezési szabványoknak.

Farkas Bertalan kóstolja az első magyar csokoládét, a Stühmer Pillanat Korfut, amely feljut az űrbe
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A termék kiválasztása és fejlesztése közben komoly kihívásokkal szembesültek. Az űrben a csokoládénak ki kell bírnia a nyomásingadozást, a hőmérsékleti változásokat, és nem morzsálódhat, hogy elkerüljük a lebegő darabkák veszélyét. 

A Stühmer egyik hagyományos terméke, a Korfu szelet volt az, amely megfelelt ezeknek a kritériumoknak. 

A NASA előírásai miatt egy apró módosításon is át kellett esnie, de ez a változtatás valószínűleg nem lesz része a kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknek.

Űrkaják akkor és most

Az eseményen Farkas Bertalan felidézte, milyen ételeket vitt magával, amikor 1980-ban a Szaljut-6 űrállomásra utazott. 

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós mutatja az 1980-ban, az űrállomásra felvitt konzerv dobozt, amely magyar ételeket tartalmazott
Fotó: Ladoczki Balazs

A magyar űrprogram akkori részeként magyar ételeket is felvittem, amely egy speciális csomagolásban volt

 – mesélte. Az űrben minden ételnek zárt csomagolásban kell lennie, hogy elkerüljék a súlytalanság miatt lebegő morzsák problémáját.  Mint ismert, a menüben szerepelt libamájpástétom, sült csirke, vagdalt, rakott káposzta, sertéspörkölt, babsaláta és füstölt marhanyelv is.

Farkas Bertalan mesélt a szovjet űrprogram ételeiről is, amelyeket szigorú laboratóriumi teszteken vizsgáltak meg, mielőtt az űrbe kerülhettek volna. A reggelik során kaviáros szendvics, tojás, vákuumfóliázott kenyér és citromszeletek szerepeltek, valamint egy polivitamin drazsé is a napi energia biztosítására. Ebédre borscslevest, főtt marhanyelvet, barna kenyeret és rostos gyümölcslét fogyasztottak. 

A magyar márka a csillagok közé indul

A Stühmer Pillanat Korfu szelet 2025 tavaszán indul űrbeli útjára Kapu Tiborral, aki a HUNOR program keretében teljesít missziót a Nemzetközi Űrállomáson. A magyar csokoládé ezzel beírja magát az űrtörténelembe.

Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós videóüzenete a houstoni kiképző bázisról a Stühmer Márkabolt sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták az első magyar csokoládét, amit az űrbe küldenek
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!