A magyar csokoládé hamarosan kilép a Föld légköréből: a Stühmer Pillanat Korfu szelet Kapu Tibor magyar űrhajós útitársa lesz a Nemzetközi Űrállomáson. A bejelentést a Stühmer Márkaboltban tartott sajtótájékoztatón tették meg, ahol az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is jelen volt.
Szende Attila, a Stühmer marketingigazgatója szerint az ötlet egy márkatervezési nap végén született meg, amikor a csapat azon gondolkodott, hogyan lehetne 2025-ben igazán nagyot dobni a Stühmer márkával. Megtudták, hogy a HUNOR program keretében Kapu Tibor hamarosan az űrbe indul, aki maga is nagy csokoládékedvelő. A Stühmer csapata kapcsolatba lépett vele, majd elkezdődtek az egyeztetések a NASA-val, hogy a magyar csokoládé megfelelhessen a szigorú űrélelmezési szabványoknak.
A termék kiválasztása és fejlesztése közben komoly kihívásokkal szembesültek. Az űrben a csokoládénak ki kell bírnia a nyomásingadozást, a hőmérsékleti változásokat, és nem morzsálódhat, hogy elkerüljük a lebegő darabkák veszélyét.
A Stühmer egyik hagyományos terméke, a Korfu szelet volt az, amely megfelelt ezeknek a kritériumoknak.
A NASA előírásai miatt egy apró módosításon is át kellett esnie, de ez a változtatás valószínűleg nem lesz része a kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknek.
Az eseményen Farkas Bertalan felidézte, milyen ételeket vitt magával, amikor 1980-ban a Szaljut-6 űrállomásra utazott.
A magyar űrprogram akkori részeként magyar ételeket is felvittem, amely egy speciális csomagolásban volt
– mesélte. Az űrben minden ételnek zárt csomagolásban kell lennie, hogy elkerüljék a súlytalanság miatt lebegő morzsák problémáját. Mint ismert, a menüben szerepelt libamájpástétom, sült csirke, vagdalt, rakott káposzta, sertéspörkölt, babsaláta és füstölt marhanyelv is.
Farkas Bertalan mesélt a szovjet űrprogram ételeiről is, amelyeket szigorú laboratóriumi teszteken vizsgáltak meg, mielőtt az űrbe kerülhettek volna. A reggelik során kaviáros szendvics, tojás, vákuumfóliázott kenyér és citromszeletek szerepeltek, valamint egy polivitamin drazsé is a napi energia biztosítására. Ebédre borscslevest, főtt marhanyelvet, barna kenyeret és rostos gyümölcslét fogyasztottak.
A Stühmer Pillanat Korfu szelet 2025 tavaszán indul űrbeli útjára Kapu Tiborral, aki a HUNOR program keretében teljesít missziót a Nemzetközi Űrállomáson. A magyar csokoládé ezzel beírja magát az űrtörténelembe.