10 +1 tipp, hogy tökéletes legyen az amerikai palacsintája

Vágólapra másolva!
Az amerikai palacsintához a legtöbbünknek van már egy jól bevált receptje, ahhoz most viszont adunk egy kis segítséget, hogy a palacsintája még tökéletesebb, még extrább legyen!
Vágólapra másolva!

Az amerikai palacsinta a ráérős reggelek egyik kedvenc fogása. Valószínűleg nem is nagyon van olyan ember, akinek ne lenne hozzá egy már jól bevált, kipróbált receptje. Hoztunk azonban pár hasznos tippet, hogy az amerikai palacsintája olyan legyen, mint a kedvenc éttermében.

  • Ha van otthon süteménylisztje, akkor érdemes azt használni sima fehér liszt helyett, ettől ugyanis a palacsinta még habosabb, még könnyedebb lesz.
  •  Vigyázzon, hogy ne adjon hozzá túl sok kelesztőanyagot (sütőport vagy szódabikarbónát), mert ezeknek kesernyés ízük van, ami elronthatja a palacsintát.
  • Ezt a praktikát nem csak a palacsinta esetében érdemes tudni, mégis sokan elfeledkeznek meggyőződni a sütőpor lejárati dátumáról. Ha a sütőport felbontottuk, az a felbontás után még 6 hónapig használható, de később már nem érdemes használni. Ha bizonytalan, hogy jó-e még a sütőpor, tesztelheti úgy, hogy egy kanálnyit beletesz egy kis mennyiségű forró vízbe. Ha még jó, akkor hevesen buborékozni kezd a víz.
     
palacsinta
Képünk illusztráció 
Fotó: Unsplash
  • Sokan azt gondolják, hogy éppen ezzel tesznek jót, de fontos, hogy ne keverje túl a tésztát - a liszt apró csomói rendben vannak (sőt, kívánatosak). A túlzott keverés híg és folyós tésztát eredményezhet, ami befolyásolja, hogy a palacsinta mennyire kel meg, és a tészta gumis állagú lesz, nem pedig könnyű és habos. 
  • 10 perccel a tésztába keverés előtt adjon egy teáskanál citromlevet a tejhez. Ettől a tejnek aludttej szerű állaga lesz, de az ízét nem befolyásolja igazán. Ez a módszer segít aktiválni a sütőport, illetve a szódabikarbónát, és még habosabbá teszi a palacsintát. 
  • Ugyanezt a hatást elérheti el, ha a tejhez ad egy kis joghurtot vagy kefirt is.
  • A palacsinta sütésekor fontos lehet tudni, hogy a serpenyő megfelelő hőmérsékletű-e. A teszteléshez először cseppentsen a serpenyőbe egy kis adagot a palacsintatésztából. A legjobb serpenyő az, amelyik egyenletesen tartja a hőt és tapadásmentes (például teflon bevonatú). 
  • A palacsintát akkor fordítsa át a másik oldalára, amikor a felszínen lévő légbuborékok elkezdenek kipukkadni, és a palacsinta szélei megdermednek.
  • Bár az amerikai palacsinta akkor a legfinomabb, amikor serpenyőből még melegen kerül az asztalra, azonban ha megmarad a vasárnapi reggelinkből, akkor légmentesen záródó dobozban hűtőben egy-két napig tárolhatja. Fogyasztás előtt melegítse újra a palacsintákat 30 másodpercig kenyérpirítóban vagy légkeveréses sütőben.
  • A maradékok ugyanakkor fagyaszthatóak is, csak tegye őket egy légmentesen záródó zacskóba. 
     
Képünk illusztráció 
Fotó: Thought Catalog / Unsplash


+1 Ha már unja a hagyományos vaj-juharszirup kombinációt, íme két egyszerű, de izgalmas változathoz: a tésztához használjon fele hajdinalisztet és fele sima lisztet, a kész palacsintát pedig tálalja juharsziruppal és szalonnával. Ha az édes és sós ízvilág keveredése nem annyira csigázza fel, akkor adhat egy teáskanál őrölt fahéjat is a hajdinalisztes tésztához, és karamellizált almaszeletekkel, illetve tejszínhabbal tálalhatja.


Ha mégis szüksége lenne egy alapreceptre, itt egy tuti befutó

Az alábbi recept alapján egy adag csak 256 kcal, amiből 35 g szénhidrát, 9,5 g zsír, 7 g fehérje, illetve 1,5 g rostot tartalmaz.
 

Összetevők:

  • 135g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 130ml tej
  • 1 nagy, enyhén felvert tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj, amit hagyjunk kissé kihűlni, mielőtt a többi összetevőhöz öntjük

A klasszikus amerikai palacsinta tálalásához továbbá még szükségünk lesz vajra és juharszirupra.

 

Elkészítés:

  1. Szitáljuk a lisztet, a sütőport, a sót és a porcukrot egy nagy tálba. Egy külön tálban keverjük össze könnyedén a tejet és a tojást, majd tegyük hozzá a langyos olvasztott vajat.
  2. Öntsük a tejes keveréket a lisztes keverékhez, és egy habverő segítségével keverjük addig, amíg egyenletes tésztát nem kapunk. Ezt követően hagyjuk a tésztát néhány percig állni.
  3. Melegítsünk fel egy teflonnal bevont serpenyőt közepes lángon, és adjunk hozzá egy kis kocka vajat zsiradékként. Amikor megolvadt tegyünk bele egy kisméretű merőkanálnyi tésztát. Ne ijedjen meg attól, hogy az amerikai palacsinta tésztája sűrűbb, mint a hagyományos magyar palacsinta tésztájánál, hiszen ebben az esetben az a lényeg, hogy a tészta ne terítse be az egész serpenyőt, hanem megtartsa az alakját.
  4. Várjon körülbelül 3 percet, amíg a palacsinta tetején elkezdenek megjelenni apró buborékok. Ezt követően fordítsa meg, és süsse további két percig a másik oldalát, amíg mindkét oldala aranybarna lesz. Ha a palacsinta túlságosan megsül, akkor a következő palacsinta előtt vegye lejjebb a hőfokot. 

Az amerikai palacsintát érdemes frissen fogyasztani, amikor a tálalásnál a vaj kissé még el is olvad rajta. Ezt követően már nincs más dolga, csak egy adag juharsziruppal nyakonönteni a habpuha palacsintáit -írja a BBC Food.
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!