A vaj a konyhában nélkülözhetetlen alapanyag, éppen ezért sokszor azon kapjuk magunkat, hogy gyakran kell pótolnunk. Sokoldalúsága miatt számos recept elengedhetetlen összetevője. Ennek ellenére folyamatos vita folyik a legjobb tárolási módjáról, a válasz pedig egészen meglepő lehet – írja a Mirror.
Ha helyesen készül, akkor a vaj általában 80%-ban zsírból, 16%-ban vízből, a maradék pedig sóból és tejszárazanyagból áll. Bár a vajat alapvetően könnyű előállítani, mivel egyetlen fő összetevőre van szükség,
az előállítása során végbemenő fizikai folyamatok viszont meglehetősen bonyolultak, ami azt jelenti, hogy megfelelő tárolást igényel.
A vajat a tejszín felverésével állítják elő, ami lebontja a zsírmembránokat és elősegíti a zsír aggregációját. Ezt követően sót adnak hozzá a megfelelő íz és a tartósítás érdekében. Magas zsírtartalma miatt azonban idővel lipidoxidáció lép fel benne, ami avasodáshoz vezet. Ez a kémiai reakció akkor következik be, amikor a vajat levegő, fény vagy hő éri.
A vajat gyakran pasztőrözött tejszínből készítik, ami javítja az eltarthatóságát. A pasztőrözés lehetővé teszi, hogy a vaj egy ideig szobahőmérsékleten maradjon.
Ha úgy dönt, hogy a vajat szobahőmérsékleten hagyja, lehetőség szerint csak akkor tegye, ha sütéshez vagy pirítóshoz puhítani kell.
A romlás megelőzése érdekében azonban minél hamarabb tegye vissza a hűtőszekrénybe, és mindig ügyeljen arra, hogy a vaj le legyen fedve.
Bár a vaj tárolásának ideális módja a hűtés, még hűtve is megromolhat idővel. Emellett különböző szagokat és ízeket is magába szívhat, így élvezhetetlenné válik, ha nem használjuk fel gyorsan. Az élettartam meghosszabbítása érdekében a hűtőszekrényben külön helyet alakítottak ki a vaj tárolására.
Lehetőleg a hűtőszekrény hátsó vagy a legalsó részére tegye, ugyanis általában ez a két hely a leghidegebb.
A hűtőszekrény alján vagy hátuljában lévő egyenletesebb hőmérséklet segít megőrizni az érzékenyebb tejtermékeket, így hosszabb ideig frissek maradnak. A felső polcokat érdemes fenntartani a nedvességre érzékeny élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök és a fűszernövények számára.
Az optimális íz és frissesség érdekében törekedjen arra, hogy a vajat kéthetente cserélje. Ha a hosszabb tárolási lehetőséget részesíti előnyben, a fagyasztás rendkívül hatékony. Ez a módszer akár négy hónappal is meghosszabbíthatja a vaj eltarthatóságát.