Így tárolja a vajat, hogy tovább friss maradjon

Vágólapra másolva!
Mutatunk pár apró trükköt, amik betartásával elérheti, hogy a vaj sokkal tovább maradjon friss a hűtőjében.
Vágólapra másolva!

A vaj a konyhában nélkülözhetetlen alapanyag, éppen ezért sokszor azon kapjuk magunkat, hogy gyakran kell pótolnunk. Sokoldalúsága miatt számos recept elengedhetetlen összetevője. Ennek ellenére folyamatos vita folyik a legjobb tárolási módjáról, a válasz pedig egészen meglepő lehet – írja a Mirror.

Ha helyesen készül, akkor a vaj általában 80%-ban zsírból, 16%-ban vízből, a maradék pedig sóból és tejszárazanyagból áll. Bár a vajat alapvetően könnyű előállítani, mivel egyetlen fő összetevőre van szükség, 

az előállítása során végbemenő fizikai folyamatok viszont meglehetősen bonyolultak, ami azt jelenti, hogy megfelelő tárolást igényel.

vaj, butter
Képünk illusztráció
Fotó:  Shutterstock

A vajat a tejszín felverésével állítják elő, ami lebontja a zsírmembránokat és elősegíti a zsír aggregációját. Ezt követően sót adnak hozzá a megfelelő íz és a tartósítás érdekében. Magas zsírtartalma miatt azonban idővel lipidoxidáció lép fel benne, ami avasodáshoz vezet. Ez a kémiai reakció akkor következik be, amikor a vajat levegő, fény vagy hő éri.

A vajat gyakran pasztőrözött tejszínből készítik, ami javítja az eltarthatóságát. A pasztőrözés lehetővé teszi, hogy a vaj egy ideig szobahőmérsékleten maradjon. 

Ha úgy dönt, hogy a vajat szobahőmérsékleten hagyja, lehetőség szerint csak akkor tegye, ha sütéshez vagy pirítóshoz puhítani kell. 

A romlás megelőzése érdekében azonban minél hamarabb tegye vissza a hűtőszekrénybe, és mindig ügyeljen arra, hogy a vaj le legyen fedve. 

Hűtve sem áll el a végtelenségig

Bár a vaj tárolásának ideális módja a hűtés, még hűtve is megromolhat idővel. Emellett különböző szagokat és ízeket is magába szívhat, így élvezhetetlenné válik, ha nem használjuk fel gyorsan. Az élettartam meghosszabbítása érdekében a hűtőszekrényben külön helyet alakítottak ki a vaj tárolására. 

Lehetőleg a hűtőszekrény hátsó vagy a legalsó részére tegye, ugyanis általában ez a két hely a leghidegebb.

A hűtőszekrény alján vagy hátuljában lévő egyenletesebb hőmérséklet segít megőrizni az érzékenyebb tejtermékeket, így hosszabb ideig frissek maradnak. A felső polcokat érdemes fenntartani a nedvességre érzékeny élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök és a fűszernövények számára.

Az optimális íz és frissesség érdekében törekedjen arra, hogy a vajat kéthetente cserélje. Ha a hosszabb tárolási lehetőséget részesíti előnyben, a fagyasztás rendkívül hatékony. Ez a módszer akár négy hónappal is meghosszabbíthatja a vaj eltarthatóságát.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!