Ír kávés cupcake – felnőtt süti whiskykrémmel

Vágólapra másolva!
Ha valami igazán különleges desszertre vágyunk, ez a felnőtt változatban újragondolt vaníliás cupcake igazi telitalálat. A belsejében krémes whisky-kávé krém bújik meg, a tetején pedig mézes ír krémes tejszínhab koronázza meg az élményt.
Vágólapra másolva!
Képünk illusztráció

Hozzávalók (12 darabhoz)

A cupcake tésztához:

  • 115 g puha, sózatlan vaj
  • 170 g barnacukor
  • 1 teáskanál vaníliapaszta
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 2 evőkanál forró víz
  • 115 ml tej (vagy szójatej)
  • 30 ml extra szűz olívaolaj
  • 170 g liszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • egy csipet só

A whisky-kávé krémhez:

  • 175 g fehér csokoládé, apróra törve
  • 70 ml habtejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál whisky

Az ír krémes tejszínhabhoz:

  • 350 ml habtejszín
  • 50 ml ír krémlikőr (pl. Baileys)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaníliapaszta
  • egy csipet só

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C). Béleljünk ki egy 12 darabos muffin tepsit papírformákkal.
  • A vajat és cukrot habosítsuk fel gépi habverővel. Adjuk hozzá a vaníliapasztát, majd egyenként a tojásokat.
  • Oldjuk fel a kávét a forró vízben, majd keverjük hozzá a tejet és az olívaolajat.
  • A lisztet, sütőport és sót keverjük el egy tálban. Váltakozva adjuk hozzá a lisztes és a kávés keveréket a masszához, és keverjük simára.
  • Kanalazzuk a masszát a muffinpapírokba kétharmad részig, majd süssük 17–20 percig, tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez melegítsük össze a tejszínt és az instant kávét, de ne forraljuk. Öntsük a fehér csokoládéra, hagyjuk állni 30 másodpercig, majd keverjük simára. Végül adjuk hozzá a whiskyt, és hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni.
  • A tejszínhabhoz verjük kemény habbá a tejszínt az ír krémmel, mézzel, vaníliával és sóval, majd töltsük habzsákba.

A cupcake-ek közepét egy vastagabb szívószállal vagy almahámozóval vájjuk ki. Töltsük meg a mélyedést a krémmel, majd tegyük vissza a levágott tetejüket. Végül nyomjunk rájuk egy szép habkoronát.

Tipp: hűtőben tárolva isteni másnap is – ha marad belőle!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!