Ha valami igazán különleges desszertre vágyunk, ez a felnőtt változatban újragondolt vaníliás cupcake igazi telitalálat. A belsejében krémes whisky-kávé krém bújik meg, a tetején pedig mézes ír krémes tejszínhab koronázza meg az élményt.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C). Béleljünk ki egy 12 darabos muffin tepsit papírformákkal.
A vajat és cukrot habosítsuk fel gépi habverővel. Adjuk hozzá a vaníliapasztát, majd egyenként a tojásokat.
Oldjuk fel a kávét a forró vízben, majd keverjük hozzá a tejet és az olívaolajat.
A lisztet, sütőport és sót keverjük el egy tálban. Váltakozva adjuk hozzá a lisztes és a kávés keveréket a masszához, és keverjük simára.
Kanalazzuk a masszát a muffinpapírokba kétharmad részig, majd süssük 17–20 percig, tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez melegítsük össze a tejszínt és az instant kávét, de ne forraljuk. Öntsük a fehér csokoládéra, hagyjuk állni 30 másodpercig, majd keverjük simára. Végül adjuk hozzá a whiskyt, és hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni.
A tejszínhabhoz verjük kemény habbá a tejszínt az ír krémmel, mézzel, vaníliával és sóval, majd töltsük habzsákba.
A cupcake-ek közepét egy vastagabb szívószállal vagy almahámozóval vájjuk ki. Töltsük meg a mélyedést a krémmel, majd tegyük vissza a levágott tetejüket. Végül nyomjunk rájuk egy szép habkoronát.
Tipp: hűtőben tárolva isteni másnap is – ha marad belőle!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!