Öt szuperélelmiszer, amit semmiképp ne hagyjon ki az étrendjéből!

Vágólapra másolva!
A sok új trend között nehéz eligazodni, mi is az, ami tényleg jót tesz a testünknek. A titok azonban egyszerűbb, mint gondolnánk: az egészségünk megőrzése nem a legújabb divatok követéséről szól, hanem arról, hogy olyan tápanyagban dús ételeket fogyasszunk, amelyek már régóta velünk vannak.
Vágólapra másolva!

Összegyűjtöttünk öt szuperélelmiszert, amit az egészségünk érdekében rendszeresen fogyasztanunk kellene, azonban ezt csak ritkán vagy egyáltalán nem tesszük.

1. Vízi torma

Ezt a zöldséget talán azért nem esszük gyakrabban, mert nem tudjuk, mivel párosítsuk, pedig salátában vagy szendvicsbe téve is nagyszerű. Tele van kalciummal, káliummal, magnéziummal, foszforral, valamint A-, C- és K-vitaminnal. Magas antioxidáns-tartalma segíti az immunrendszerünket, és olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek rákellenes hatásúak lehetnek.

A kép illusztráció!
Fotó: Shutterstock

2. Szardínia

A szardíniának a tápanyagtartalma miatt érdemes helyet szorítanunk az étrendünkben. 

Rengeteg fehérjét tartalmaz, így segíti az izomépítést, és hosszabb ideig biztosít jóllakottságérzetet. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint omega-3 zsírsavakban,

 amelyek támogatják az agyműködést, a memóriát, sőt csökkenthetik az Alzheimer- és demenciakockázatot is.

3. Lencse

A lencse sok kultúrában alapélelmiszer. Nem is meglepő, hiszen kiváló növényi fehérje- és rostforrás, emellett tartalmaz vasat, káliumot, magnéziumot és B-vitaminokat is. Rost- és foláttartalma támogatja a szívünk egészségét és segíti az emésztésünket.

Fotó: Shutterstock

4. Gránátalma

A gránátalma leve és magjai is tele vannak jótékony hatásokkal. A leve segít csökkenteni a gyulladásokat, és javítja a fizikai teljesítményt, míg a magok rosttartalmukkal támogatják az emésztést. Jót tesznek a szívünknek, javíthatják a memóriát.

5. Kefir

A kefir egy fermentált tejital, amelyet érdemes beépítenünk a mindennapjainkba. 

Tele van probiotikumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflóránkra, segítik az emésztésünket és erősítik az immunrendszerünket. Emellett kalciumot, folátot és magnéziumot is tartalmaz.

 Egyes kutatások szerint a kefir segíthet csökkenteni a vérnyomást, és a bél-agy kapcsolat révén javíthatja a hangulatunkat és az alvásminőségünket is.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!