Összegyűjtöttünk öt szuperélelmiszert, amit az egészségünk érdekében rendszeresen fogyasztanunk kellene, azonban ezt csak ritkán vagy egyáltalán nem tesszük.
Ezt a zöldséget talán azért nem esszük gyakrabban, mert nem tudjuk, mivel párosítsuk, pedig salátában vagy szendvicsbe téve is nagyszerű. Tele van kalciummal, káliummal, magnéziummal, foszforral, valamint A-, C- és K-vitaminnal. Magas antioxidáns-tartalma segíti az immunrendszerünket, és olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek rákellenes hatásúak lehetnek.
A szardíniának a tápanyagtartalma miatt érdemes helyet szorítanunk az étrendünkben.
Rengeteg fehérjét tartalmaz, így segíti az izomépítést, és hosszabb ideig biztosít jóllakottságérzetet. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint omega-3 zsírsavakban,
amelyek támogatják az agyműködést, a memóriát, sőt csökkenthetik az Alzheimer- és demenciakockázatot is.
A lencse sok kultúrában alapélelmiszer. Nem is meglepő, hiszen kiváló növényi fehérje- és rostforrás, emellett tartalmaz vasat, káliumot, magnéziumot és B-vitaminokat is. Rost- és foláttartalma támogatja a szívünk egészségét és segíti az emésztésünket.
A gránátalma leve és magjai is tele vannak jótékony hatásokkal. A leve segít csökkenteni a gyulladásokat, és javítja a fizikai teljesítményt, míg a magok rosttartalmukkal támogatják az emésztést. Jót tesznek a szívünknek, javíthatják a memóriát.
A kefir egy fermentált tejital, amelyet érdemes beépítenünk a mindennapjainkba.
Tele van probiotikumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflóránkra, segítik az emésztésünket és erősítik az immunrendszerünket. Emellett kalciumot, folátot és magnéziumot is tartalmaz.
Egyes kutatások szerint a kefir segíthet csökkenteni a vérnyomást, és a bél-agy kapcsolat révén javíthatja a hangulatunkat és az alvásminőségünket is.
Forrás: Mirror