A babka nem csupán egy sütemény, hanem egy igazi élmény. A fonott, illatos, gazdagon töltött kalács, amely már a sütés közben betölti az otthont melegséggel. Eredetileg kelet-európából származik, de ma már a világ számos pontján sütik. Ez a változat selymes csokoládékrémmel, enyhe kardamomos fűszerezéssel és lágy vaníliás sziruppal készül, kívül enyhén roppanós, belül puha és foszlós. Egy szelet mellé elég egy csésze kávé vagy egy bögre tej, és máris átélhetjük a tökéletes délutáni pihenést - írta a BBC.
Hozzávalók:
A tésztához
A töltelékhez
A sziruphoz
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
Öntsük a tejet egy kis lábasba, adjuk hozzá a vajat és a vaníliapasztát, majd melegítsük össze gyengéd tűzön, amíg a vaj teljesen elolvad.Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Egy nagy tálban adjuk hozzá az összes száraz hozzávalót, és keverjük össze. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, öntsük bele a langyos tejes-vaj keveréket és az előzőleg felvert tojást. Dagasztógéppel alacsony fokozaton dagasszuk 7–10 percig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. A tészta enyhén ragacsos marad, de nem szabad nagyon tapadósnak lennie.
Tegyük a tésztát egy enyhén kivajazott tálba, fedjük le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap béleljünk ki egy 900 g-os kenyérformát sütőpapírral úgy, hogy a szélein túllógjon, így könnyebb lesz majd kiemelni a babkát.
A töltelékhez
Tegyük az összes hozzávalót egy kis lábasba. Alacsony lángon melegítsük, gyakran kevergetve, amíg sima csokoládékrémet nem kapunk. Öntsük át egy tálba, és hagyjuk kihűlni, illetve annyira besűrűsödni, hogy kenhető legyen. Ha szeretnénk, hűtőben gyorsíthatjuk a folyamatot, de figyeljünk, hogy ne dermedjen meg túlságosan.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki körülbelül 30×40 cm-es téglalappá. Kenjük el rajta egyenletesen a csokoládés tölteléket, a szélein hagyjunk egy kis szegélyt szabadon.
A hosszabbik oldal felől kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük úgy, hogy a zárás alulra kerüljön. Egy éles késsel hosszában vágjuk ketté a tésztát.
A két félcsíkot fordítsuk vágott felületével felfelé, majd tegyük őket keresztbe „X” alakban. Fonjuk össze őket úgy, hogy a vágott felületek mindig felül maradjanak, a végeket hajtsuk be alá. Tegyük a fonott babkát a formába, fedjük le tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 1,5–2 órán át, amíg szépen meg nem kel.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverésnél 160 °C) Süssük a babkát 30–35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A sziruphoz
Adjunk a vízhez cukrot és vaníliát, majd melegítsük fel egy kis lábasban, és forraljuk fel. Ha a cukor teljesen feloldódott, vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
A frissen sült babkát bőven kenjük meg a sziruppal, hagyjuk, hogy beszívja, majd ismételjük meg, ha szükséges. Hagyjuk a formában hűlni 15 percig, majd emeljük ki, és hűtsük ki teljesen.