Húsvéti sütemények, amiket közösen érdemes elkészíteni

Vágólapra másolva!
Az ünnepi előkészületek szerves része a sütés-főzés. De miért ne lehetne mókás program? Egy csajos délután alatt beszélgetés közben is elkészíthetők a következő húsvéti receptek, de akár a gyerekeket is bevonhatjuk a húsvéti sütemények elkészítésébe.
Vágólapra másolva!

A húsvét nemcsak a tavasz, hanem a megújulás, a közösség és az ünnepi finomságok időszaka is. Ilyenkor nemcsak hagyományos ételek kerülnek az asztalra, egyre többen készítenek húsvéti aprósüteményeket, muffinokat cupcake-eket is, melyeket közösen, akár baráti társaságban vagy a családdal is elkészíthetnek. Az ünnepi sütögetés igazán szórakoztató program lehet – főleg, ha ötletes, díszíthető, színes és vidám húsvéti süteményekről van szó.  

Húsvéti sütemények az ünnepi asztalon.
Húsvéti sütemények az ünnepi asztalon.

Húsvéti sütés, mint közös élmény 

Egy ilyen program nemcsak a sütésről szól – hanem az együtt töltött időről is. A húsvéti receptek elkészítése során beszélgetés közben alkothatunk valami finomat. Egy csajos sütidélután tökéletes alkalom lehet a lelassulásra és a kreatív kikapcsolódásra. 

Húsvéti répás muffin 

A muffin méltán népszerű sütemény, hisz teljes mértékben ízlésünkre szabhatjuk, és a díszítésnek is csupán a kreativitásunk szabhat gátat. Legyen szó répás, csokis, vagy akár banános muffinról, ez a sütemény tökéletes választás, ha szeretne egy gyorsan elkészíthető süteményt sütni.  

 

Répás muffin hozzávalók:  

  • 200 g finomliszt 
  • 1 teáskanál sütőpor 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 150 g reszelt sárgarépa 
  • 100 g barnacukor 
  • 2 tojás 
  • 100 ml napraforgóolaj 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • 1 csipet só 

Elkészítés: 

Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés). Egy tálban keverje össze a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedves hozzávalókat (kivéve a répát. A két részt dolgozza össze, majd forgassa bele a reszelt répát. Kanalazza papírral bélelt formákba, majd süsse 20–25 percig. 

A kihűlt muffinokat díszítse kedve szerint marcipánból formázott nyuszival, színes tojásokkal, vagy akár fondantnól formázott alakzatokkal. 

Egy régi klasszikus, a sárga túró 

Bár sokan nem is hallottak róla, napjainkban mintha reneszánszát élné ez a finomság, ami különösen a szabolcsi konyhában népszerű húsvéti fogás. A sárga túró rendkívül sokoldalú étel, hiszen lehet sós-fűszeres vagy édes, de a mazsolával ízesített változata is ismert. Az utóbbi a változat nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós is felszeletelve, ezért a sonkával és tojásokkal együtt tálalva a nagyszerű dísze lehet a húsvéti asztalnak. Elkészítése pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. 

 

Hozzávalók: 

  • 1 l tej 
  • 10 dkg cukor 
  • 10 tojás 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • csipetnyi só 
  • ízlés szerint mazsola 

Elkészítés: 

A tojásokat törjük fel egy tálba, és szórd bele a cukrot, illetve a vaníliás cukrot, esetleg mazsolát. Ezután keverjük habosra.  

A tejet forraljuk fel a csipet sóval, majd keverjük folyamatosan lassú tűzön, és adjuk hozzá a cukros-tojásos keveréket. Akkor lesz kész, ha túrószerű masszává áll össze. 

Akkor jó, amikor teljesen összeáll az egész túrószerűvé. 

Sós változathoz maréknyi finomra vágott petrezselymet, medvehagymát vagy snidlinget adjunk hozzá. 

A legfinomabb húsvéti sütemények sorából a kalács sem hiányozhat 

A hagyományos húsvéti desszertek sorából a kalácsok sem hiányozhatnak. A csokoládés babka egy különleges fonott kalács, amely nemcsak látványos, hanem ellenállhatatlanul finom is. Puha, gazdagon töltött tésztája, enyhén fűszeres aromája és fényes, vaníliás sziruppal megkent kérge tökéletes választás a húsvéti asztalra. 

 

Hozzávalók:  

A tésztához:

  • 110 ml zsíros tej 
  • 40 g sózatlan vaj, plusz egy kevés a forma kikenéséhez 
  • 2 teáskanál vaníliapaszta 
  • 300 g fehérliszt, plusz egy kevés a nyújtáshoz 
  • 7 g szárított élesztő 
  • 80 g finom szemcséjű kristálycukor 
  • ½ teáskanál finom tengeri só 
  • ½ teáskanál őrölt kardamom (elhagyható) 
  • 1 nagy méretű tojás (szabad tartású), felverve 

A töltelékhez:

  • 60 g étcsokoládé, durvára vágva 
  • 60 g sózatlan vaj 
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor 
  • 30 g porcukor 

egy csipet só 

A sziruphoz:

  • 80 g finom kristálycukor 
  • 1 teáskanál vaníliapaszta 

Elkészítés:  
Öntsük a tejet egy kis lábasba, adjuk hozzá a vajat és a vaníliapasztát, majd melegítsük össze gyengéd tűzön, amíg a vaj teljesen elolvad.Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. 

Egy nagy tálban adjuk hozzá az összes száraz hozzávalót, és keverjük össze. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, öntsük bele a langyos tejes-vaj keveréket és az előzőleg felvert tojást. Dagasztógéppel alacsony fokozaton dagasszuk 7–10 percig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. A tészta enyhén ragacsos marad, de nem szabad nagyon tapadósnak lennie. 

Tegyük a tésztát egy enyhén kivajazott tálba, fedjük le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap béleljünk ki egy 900 g-os kenyérformát sütőpapírral úgy, hogy a szélein túllógjon, így könnyebb lesz majd kiemelni a babkát. 

A töltelékhez:

Tegyük az összes hozzávalót egy kis lábasba. Alacsony lángon melegítsük, gyakran kevergetve, amíg sima csokoládékrémet nem kapunk. Öntsük át egy tálba, és hagyjuk kihűlni, illetve annyira besűrűsödni, hogy kenhető legyen. Ha szeretnénk, hűtőben gyorsíthatjuk a folyamatot, de figyeljünk, hogy ne dermedjen meg túlságosan. 

Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki körülbelül 30×40 cm-es téglalappá. Kenjük el rajta egyenletesen a csokoládés tölteléket, a szélein hagyjunk egy kis szegélyt szabadon. 

A hosszabbik oldal felől kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük úgy, hogy a zárás alulra kerüljön. Egy éles késsel hosszában vágjuk ketté a tésztát. 

A két félcsíkot fordítsuk vágott felületével felfelé, majd tegyük őket keresztbe „X” alakban. Fonjuk össze őket úgy, hogy a vágott felületek mindig felül maradjanak, a végeket hajtsuk be alá. Tegyük a fonott babkát a formába, fedjük le tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 1,5–2 órán át, amíg szépen meg nem kel. 

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverésnél 160 °C) Süssük a babkát 30–35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. 

Zserbó cake pop  

A formabontó húsvéti süti gyerekeknek lett kitalálva. A cake pop az Egyesült Államokban robbant be és lett villámgyorsan a kicsik kedvence. A pálcikára felszúrt sütigolyó tömör gyönyör, a zserbós változatnak senki sem fog tudni ellenállni!  

Hozzávalók:  

  • 10dkg darált dió  
  • 10dkg vajas keksz  
  • 3dkg porcukor  
  • 15 dkg aszalt sárgabarack  
  • 10 dkg sárgabaracklekvár  
  • 2cl rumaroma  
  • 20 dkg étcsokoládé  
  • 1 ek étolaj  

Elkészítés:  

Keverőtálba rakjuk a kekszmorzsát, a darált diót, a porcukrot, az aszalt barackot, a baracklekvárt és a rumot vagy rumaromát. Egy villa segítségével jó alaposan összekeverjük, összedolgozzuk. Ha elkészült, kézzel nagyjából 2-3 centis golyókat formázunk belőle, aztán egy tálra rakjuk őket, amíg a csokimázt elkészítjük.  

Egy lábasban vizet melegítünk. A lábas tetejére egy keverőtálat teszünk, ügyelve arra, hogy a tál ne érjen a vízbe. Az étcsokoládét összetörjük, és a tálba helyezzük, kevergetve felolvasztjuk.  

Ha felolvadt, hozzáadjuk az olajat, és jó alaposan elkeverjük, majd levesszük a tűzről. Az elkészült csokibevonót egy pohárba töltjük, majd következhet a bevonás.  

A golyókat hurkapálcikákra szúrjuk, ügyelve arra, hogy ne szúrjuk át, majd kicsit döntve, nem függőlegesen a csokiba mártjuk. Hagyjuk lecsepegni a felesleget, majd egy tálra sorakoztatjuk őket.  

Miután elkészültünk a golyókkal, díszíthetjük a maradék dióval vagy aszalt barackkal, de kandírozott narancshéj is jól illik hozzá.  

Végül hűtőbe tesszük pár órára, amíg a csoki megdermed. Ha nincs időnk zserbót készíteni, de nagyon vágyunk rá, akkor ez a recept egy remek alternatíva. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!