Egy friss kutatás szerint a naponta használt növényi olajok, például a szója-, kukorica- és napraforgóolaj túlzott fogyasztása növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A jelenség hátterében a linolsav áll, amely hő hatására reakcióba lépve serkentheti a rákos sejtek növekedését - írta a DailyMail.
Az eredmények nem indokolják a magolajok teljes körű kerülését, de mértékletességre és tudatos választásra intenek
- mondta Prof. Justin Stebbing brit onkológus.
Az amerikai Weill Cornell Medicine kutatócsoportja egereken végzett kísérletekkel igazolta, hogy a linolsavban gazdag étrenden tartott állatokon nagyobb méretű daganatok nőttek, mint a kontrollcsoport azon tagjain, akik nem eszerint étkeztek.
Emellett a linolsav magas szintjét embereknél is kimutatták már mellrákkal diagnosztizál betegek vérében.
Bár a szakértők szerint az eredmények aggasztóak, nem szükséges teljesen elhagyni a növényi olajokat. Inkább a mértékletességet és a tudatos választást javasolják, például az olívaolaj használatát, amely kevesebb linolsavat tartalmaz, így jobb alternatíva lehet. A kiegyensúlyozott, növényi alapú étrend és a rendszeres szűrővizsgálatok továbbra is kulcsszerepet játszanak a megelőzésben.