Valóban működik az öt másodperces szabály? Szakértő tesztelte, meddig marad ehető a földre esett étel

Vágólapra másolva!
Világszerte elterjedt „aranyszabály”, hogy ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felkapjuk, még biztonságosan meg lehet enni. A szabályt szakértők vizsgálták meg, és megdöbbentő eredmény kaptak.
Vágólapra másolva!

Egy chicagói mikrobiológus földre ejtett ételeket vizsgált meg, hogy kiderüljön, valóban igaz-e a népszerű 5 másodperces szabály – írja a New York Post. 

Nicholas Aicher, minőségellenőr különböző időtartamokra – egy pillanatra, 5 másodpercre, 10, 20, 30 másodpercre és egy percre – Petri-csészéket tett a padlóra, majd azokat egy speciális, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú készülékbe, úgynevezett inkubátorba tette, ahol ideálisak a körülmények a baktériumok szaporodásához. 

Az eredmény megdöbbentő volt: már a padlóval való pillanatnyi érintkezés is elegendő volt a baktériumok megtelepedéséhez. 

Mindegyik mintán kimutatható volt a baktériumok elszaporodása, függetlenül attól, hogy mennyi ideig volt a padlón. 

A nulla másodperc is túl hosszú idő, hiába csak egy pillanatra ért a minta a padlóhoz

– mondta Aicher. 

Meglepő, hogy az 5 másodperces mintán is már sok baktérium telepedett meg. Minél több ideig voltak a minták a padlón, annál jobban szennyeződött. 

Akár 5 másodpercig, akár egy percig hagyjuk a földön, ugyanúgy szennyeződik

– hangsúlyozta a szakértő. 

Az eredményeket Aicher megosztotta az interneten is, ahol vegyes reakciókat kapott.  

Volt, aki azt írta, hogy soha többé nem eszik meg a földre ejtett ételt, de voltak olyan felhasználók is, akik a teszt ellenére sem hajlandók megkérdőjelezni a szabályt. 

Úgy teszek, mintha nem láttam volna ezt, és boldogan élek tovább az 5 másodperces szabállyal

– írta egy kommentelő. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!