Egy chicagói mikrobiológus földre ejtett ételeket vizsgált meg, hogy kiderüljön, valóban igaz-e a népszerű 5 másodperces szabály – írja a New York Post.
Nicholas Aicher, minőségellenőr különböző időtartamokra – egy pillanatra, 5 másodpercre, 10, 20, 30 másodpercre és egy percre – Petri-csészéket tett a padlóra, majd azokat egy speciális, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú készülékbe, úgynevezett inkubátorba tette, ahol ideálisak a körülmények a baktériumok szaporodásához.
Az eredmény megdöbbentő volt: már a padlóval való pillanatnyi érintkezés is elegendő volt a baktériumok megtelepedéséhez.
Mindegyik mintán kimutatható volt a baktériumok elszaporodása, függetlenül attól, hogy mennyi ideig volt a padlón.
A nulla másodperc is túl hosszú idő, hiába csak egy pillanatra ért a minta a padlóhoz
– mondta Aicher.
Meglepő, hogy az 5 másodperces mintán is már sok baktérium telepedett meg. Minél több ideig voltak a minták a padlón, annál jobban szennyeződött.
Akár 5 másodpercig, akár egy percig hagyjuk a földön, ugyanúgy szennyeződik
– hangsúlyozta a szakértő.
Az eredményeket Aicher megosztotta az interneten is, ahol vegyes reakciókat kapott.
Volt, aki azt írta, hogy soha többé nem eszik meg a földre ejtett ételt, de voltak olyan felhasználók is, akik a teszt ellenére sem hajlandók megkérdőjelezni a szabályt.
Úgy teszek, mintha nem láttam volna ezt, és boldogan élek tovább az 5 másodperces szabállyal
– írta egy kommentelő.