Ha egy igazán laktató, mégis háziasan egyszerű levesre vágyunk, érdemes a skótok egyik legismertebb fogásához nyúlni. Ez a rusztikus, sűrű leves a skót konyha egyik alappillére, és évszázadok óta népszerű a szigetországban – nem véletlenül.
Nemcsak tartalmas és tápláló, hanem rendkívül aromás is, hiszen a bárányhús, a gyöngyárpa, a gyökérzöldségek és a friss zöldfűszerek tökéletes egyensúlyt alkotnak benne.
Fotó: BBC/Food
A skót húsleves eredetileg a skót paraszti konyhából származik, ahol a lehető legtöbbet próbálták kihozni az alapanyagokból. A leves főszereplője a bárány- vagy marhahús, amit gyakran csonttal együtt főznek, hogy még tartalmasabb legyen az alaplé. A klasszikus változatban gyöngyárpa, kelkáposzta, sárgarépa, fehérrépa és burgonya kerül bele – de a recept régiónként és családonként is eltérhet.
Hozzávalók:
75 g gyöngyárpa
1,15 kg báránylapocka
2 liter hideg víz vagy bárányalaplé
2 fej vöröshagyma, aprítva
1 babérlevél
1 csokor friss kakukkfű
2 sárgarépa, 2,5 cm-es darabokra vágva
2 fehérrépa 2,5 cm-es darabokra vágva
2 szárzeller, 2,5 cm-es darabokra vágva
1 púpozott teáskanál só
2 burgonya, 2,5 cm-es kockákra vágva
½ fej kelkáposzta, vékonyra szeletelve
1 marék friss petrezselyem, durvára vágva
Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A gyöngyárpát hideg vízbe áztatjuk, félretesszük, míg a többi hozzávaló készül.
A bárányhúst egy nagy lábasba vagy tűzálló edénybe tesszük, felöntjük a vízzel/alaplével, majd lassan felforraljuk. A keletkező habot leszedjük. Hozzáadjuk a hagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet, majd lassú tűzön 1 órán át főzzük, időnként leszedve a habot.
Beletesszük a sárgarépát, karórépát (vagy fehérrépát) és a zellert. Sóval, borssal ízesítjük, lefedve további 30 percig főzzük lassú lángon.
Az áztatott árpát leszűrjük, leöblítjük, majd a hússal együtt fővő leveshez adjuk a burgonyával együtt. További 30 percig főzzük fedő nélkül.
Hozzáadjuk a kelkáposztát, majd további 15 percig főzzük, amíg a bárány omlósra nem puhul, és az árpa is megpuhul.
Tálalás: A bárányhúst kiemeljük, lefejtjük a csontról, darabokra tépjük vagy szeleteljük. A levest ízlés szerint utánízesítjük. Tányérba szedjük, a tetejére a bárányhúst tesszük, végül megszórjuk friss petrezselyemmel.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!