Ezzel a reggelivel megelőzheti a vastagbélrák kialakulását

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években világszerte drasztikusan megnőtt a vastagbélrákos esetek száma az 55 év alatti korosztályban, de egy egyszerű reggeli étellel csökkenthetjük annak kockázatát.
Vágólapra másolva!

Ha mindennap reggelire azt az étel fogyasztjuk, amit az onkológusok javasolnak, akkor csökkenthetjük a vastagbélrák kockázatát, így pedig éveket nyerhetünk. Ez az étel pedig nem más, mint a joghurt, ami az egyik kulcs lehet a betegség megelőzéséhez – állítja Prof. Justin Stebbing, az Anglia Ruskin Egyetem onkológusa.

Egy friss kutatás eredményeit ismertetve kifejtette: a rendszeres joghurtfogyasztás pozitív hatással lehet a bél mikrobiomjára, vagyis a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokra.

A bélflóra döntő szerepet játszik az általános egészségi állapotunkban, befolyásolja az emésztést, az immunrendszert és a daganatok kialakulásának kockázatát is.

– magyarázta a professzor.

Egyensúlyhiány esetén a gyulladások is gyakoribbak, amelyek szintén elősegíthetik a rákos folyamatokat

– tette hozzá.

Onkológia, onkológus, reggeli étel, reggeliétel, bélrák elkerülése
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A joghurt azért hatékony, mert élő baktériumkultúrákat tartalmaz, például Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus törzseket, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélflórát.

A kutatás során 150 000 ember adatait elemezték, akiket évtizedeken keresztül követtek. A résztvevőket két évente kérdezték joghurtfogyasztásukról, majd megvizsgálták azok daganatszöveteit.

Az eredmények szerint azoknál, akik hetente legalább kétszer ettek joghurtot, alacsonyabb volt az úgynevezett „bifidobaktérium-pozitív proximális vastagbélrák” kockázata. 

Ez a rák a vastagbél jobb oldalán alakul ki, és ennek az egyik legalacsonyabb a túlélési aránya. 

Egy táplálkozás szakértő, Prof. Tim Spector, aki maga is rendszeresen fogyaszt joghurtot elmondta, hogy:

Heti több nap is eszem, mivel kiváló a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az emésztéshez.

Onkológia, onkológus, reggeli étel, reggeliétel, bélrák elkerülése
Fotó: Getty Images/Westend61

Emellett kiemelte, hogy sosem választ zsírszegény változatot, mert azok nemcsak kevésbé ízletesek, de a vércukorszintet is jobban megemelik.

A zsírtartalmú joghurtokkal tovább érzem magam jóllakottnak, és az ízük is sokkal jobb

 – tette hozzá.

A joghurt kálciumtartalma miatt támogatja a csontokat, segíthet az oszteoporózis megelőzésében, és a kutatások szerint csökkenti a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegséget és más betegségeket is.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!