Ha mindennap reggelire azt az étel fogyasztjuk, amit az onkológusok javasolnak, akkor csökkenthetjük a vastagbélrák kockázatát, így pedig éveket nyerhetünk. Ez az étel pedig nem más, mint a joghurt, ami az egyik kulcs lehet a betegség megelőzéséhez – állítja Prof. Justin Stebbing, az Anglia Ruskin Egyetem onkológusa.
Egy friss kutatás eredményeit ismertetve kifejtette: a rendszeres joghurtfogyasztás pozitív hatással lehet a bél mikrobiomjára, vagyis a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokra.
A bélflóra döntő szerepet játszik az általános egészségi állapotunkban, befolyásolja az emésztést, az immunrendszert és a daganatok kialakulásának kockázatát is.
– magyarázta a professzor.
Egyensúlyhiány esetén a gyulladások is gyakoribbak, amelyek szintén elősegíthetik a rákos folyamatokat
– tette hozzá.
A joghurt azért hatékony, mert élő baktériumkultúrákat tartalmaz, például Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus törzseket, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélflórát.
A kutatás során 150 000 ember adatait elemezték, akiket évtizedeken keresztül követtek. A résztvevőket két évente kérdezték joghurtfogyasztásukról, majd megvizsgálták azok daganatszöveteit.
Az eredmények szerint azoknál, akik hetente legalább kétszer ettek joghurtot, alacsonyabb volt az úgynevezett „bifidobaktérium-pozitív proximális vastagbélrák” kockázata.
Ez a rák a vastagbél jobb oldalán alakul ki, és ennek az egyik legalacsonyabb a túlélési aránya.
Egy táplálkozás szakértő, Prof. Tim Spector, aki maga is rendszeresen fogyaszt joghurtot elmondta, hogy:
Heti több nap is eszem, mivel kiváló a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az emésztéshez.
Emellett kiemelte, hogy sosem választ zsírszegény változatot, mert azok nemcsak kevésbé ízletesek, de a vércukorszintet is jobban megemelik.
A zsírtartalmú joghurtokkal tovább érzem magam jóllakottnak, és az ízük is sokkal jobb
– tette hozzá.
A joghurt kálciumtartalma miatt támogatja a csontokat, segíthet az oszteoporózis megelőzésében, és a kutatások szerint csökkenti a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegséget és más betegségeket is.
Forrás: Mirror