Alább hét olyan alapanyagot mutatunk, amely az idegrendszer és az agy támogatásával erősítheti szervezetünket a Kentucky Egyetem ajánlása alapján:
1. Bogyós gyümölcsök, mert tele vannak flavanoidokkal.
2. Halak, például lazac, szardínia vagy tonhal: a bennük található ómega-3 zsírsavak nagyban hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez.
3. Zöld levelű zöldségek, mint a spenót vagy a fodros kel: ezek tele vannak antioxidánsokkal és K-vitaminnal.
4. Magvak: a diófélék, a pisztácia és a mandula is segíti az egészséges agyműködést.
5. Fermentált ételek, joghurttól a fermentált zöldségekig: ezek az ételek számos jótékony baktériumot tartalmaznak, amelyekre szüksége van szervezetünknek.
6. Kávé, tea: sokan nem tudják, de a fekete tea és kávé antioxidánsokban gazdag italok. Kutatások arra utaltak, hogy azok a 65 év körüli nők, akik napi két-három csésze kávét ittak, kevésbé voltak kitettek a demenciának.
7. Étcsokoládé: szintén gazdag antioxidáns és flavanoidforrás – ráadásul a legtöbben örömmel fogyasztják!
8. Kurkuma és egyéb fűszerek: a memória jó működését segíti, ráadásul a depresszió ellen is véd, ha rendszeresen fogyasztunk kurkumát.
A Mindmegette írása szerint vannak olyan alapanyagok is, amelyek segítenek megelőzni az elbutulást. Ilyen szerintük a tojás, ami tele van A-, B-, E- és D-vitaminnal, ráadásul megunhatatlan. Változatos reggeli fogások készülhetnek belőle, ham & eggs, rántotta, omlett, vagy kemény tojás formájában, de ebédhez vagy vacsorához is kivalló feltétként, például a tükörtojás valamilyen főzelék mellé. Másik általuk kiemelt alapanyag a máj, ami kivalló D-vitamin-forrás, emellett sok A-vitamin is van benne, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben is gazdag.