Azt, hogy a joghurt mennyire egészséges alapanyag, sokan tudják. Ez a kalóriaszegény, könnyen beszerezhető tejtermék tele van a szervezetünk számára jótékony baktériumokkal, amelyek többek között emésztőrendszerünk egészséges működését segítik. A rák ellen is védhet, ha rendszeresen fogyasztunk joghurtot: a bostoni Mass General Brigham munkatársai egy jelentős, 150 ezer fogyasztó érkezési szokásait vizsgáló kutatás során megállapították, hogy azok, akik hetente legalább két adag joghurtot ettek, húsz százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban – írta meg a Magyar Nemzet.
A joghurt azért is remek alapanyag, mert számos módon belecsempészhetjük különféle fogásokba. Jól megállja a helyét levesekben, mártásokban, öntetekben de még desszertekben is.
Kiegészítőnek: A joghurt kiváló alapot adhat salátákhoz és dresszingekhez. Használhatjuk például joghurtöntetes csirkemell salátához vagy egy egyszerű tojáskrém alkotóelemeként.
Pácoláshoz: A joghurtban található kalcium és tejsav segít a húsok, többek között a csirke vagy bárány puhításában. A joghurtban pácolás fokozza az ízeket és szaftosságot biztosít – ezt az egyszerű receptet ajánljuk, ha valaki kedvet kap a technika kipróbálásához. Levesekben és krémekben: A hideg levesek, mint az eperkrémleves, gazdagíthatók joghurttal, amely krémességet és frissességet ad. Meleg leveseknél fontos, hogy óvatosan, hőkiegyenlítés után keverjük a joghurtot a forró léhez, így elkerülhetjük a kicsapódást!
Diétás főételek: Sok alapvetően tejföllel megszokott receptben bevethetjük a joghurtot. Remekül illik például egy újragondolt rakott zöldbabba, vagy egy diétás rakott karfiolba. Desszertek: A joghurtos desszertek, mint a joghurtos panna cotta, könnyedebbek és kevésbé édesek, mint a hagyományos édességek. Ráadásul bizonyos joghurtos finomságok extra gyorsan elkészülhetnek, például ez a sütés nélküli harapnivaló: