Aki valaha elgondolkodott már a rák megelőzésének lehetőségein, valószínűleg gondolkodott az étrendjén is. A húsmentes napok hozzájárulhatnak az egészségünk hosszútávú megőrzéséhez, és csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Bár egyre többen térnek át etikai, fenntarthatósági, vagy egyszerűen egészségügyi okokból a vegetáriánus vagy vegán étrendre, a többség nem hajlandó lemondani a húsfogyasztásról. Jó hír, hogy nem is kell, viszont egészségünk érdekében a húsmentes napok beiktatása az étrendbe kifejezetten hasznos lehet, amit a szervezetünk meghálál.
A hiedelmekkel ellentétben, az ősember nem evett húst hússal, inkább gyűjtögetett, tehát étrendjének nagy részét a növények tették ki. Ha nagyszülőket, dédszüleinket kérdezzük, ők is inkább hétvégén ettek húst, hétközben inkább főzelékeket, egyszerűbb ételeket fogyasztottak. Manapság viszont teljesen magától értendő, hogy ha ebéd, akkor hús és mellé valami köret. Az emberek jelentős része minden nap eszik húst, ami – kutatások szerint – nem feltétlen egészséges.
A túlzott húsfogyasztást szóba hozták már szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával, elhízással és bizonyos rákos megbetegedésekkel. A húsmentes napok alkalmával több növényi alapú élelmiszert például zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, bab, szója és dióféléket fogyaszthatunk tudatosan, ami számos egészségügyi előnnyel járhat.
Ha mindig fogyaszt húst, bizony a zöldségekből kevesebb lesz a tányérodon és például az olyan vitaminok, mint a C-vitamin pótlásra szorulhat.
A húsok nem tartalmaznak rostokat, így túlzott fogyasztás székrekedést okozhat. Viszont a rostokban gazdag zöldségeket könnyebben feldolgozza a szervezet, így a húsmentes napokon kicsit megpihenhet a szervezetünk.
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát növeli a túlzott húsfogyasztás, hiszen vörös és feldolgozott húsok magas telített zsírokat és koleszterint tartalmaznak, amik a szívbetegségek kockázati tényezői. Ha hús helyett több növényi alapú ételt eszünk, csökkenthetjük a szívbetegség kialakulásának kockázatát és a magas koleszterinszint kialakulását.
A túlzott húsfogyasztás bizony vesekő kialakulásához vezethet. Az állati eredetű fehérjék által termelt túlzott purin vegyület következménye lehet, mely a húgysavval keveredve vesekővé alakulhat át.
A húsokban található fehérjék szükségesek az izomépítéshez, viszont, ha túl sokat fogyasztunk belőle, vagyis többet, mint amire a szervezetnek szüksége van, akkor az bizony súlytöbbletként raktározódik el a szervezetben, vagyis elkezdődik a hízás. Érdemes hát minél több húsmentes napot, de legalábbis több zöldséget fogyasztani.