Ez a leggyakoribb hiba, amit mindenki elkövet az olívaolajjal

Vágólapra másolva!
Az olívaolaj az egyik legegészségesebb és legdrágább olajfajta, mégis sokan rosszul tárolják. A legtöbb konyhában ott áll a pulton, a tűzhely mellett, szép üvegpalackban - pedig ez a legrosszabb hely, ahol tarthatjuk. Lássuk, hol lenne jobb helyen a olívaolaj!
Vágólapra másolva!

Sokan tartják a konyhapulton az olívaolajat, mert így kéznél van főzéskor. Ez azonban nagy hiba, a fény, a meleg és a levegő gyorsan tönkreteszi a drága olaj minőségét és egészségügyi hatásait is csökkenti. 

Ne tartsd az olívaolajat a konyhapulton! Árt neki a fény, a meleg és a levegő is
Ne tartsd az olívaolajat a konyhapulton! Árt neki a fény, a meleg és a levegő is
Fotó: NMC2S / Shutterstock

A fény az első számú ellenség

Az olívaolaj legnagyobb ellensége a fény, különösen a napfény és a mesterséges világítás UV-sugarai. Ezek a sugarak lebontják az olajban található antioxidánsokat, vitaminokat és polifenolokat, pontosan azokat az anyagokat, amelyek miatt egészségesnek tartjuk. A folyamatos fényhatás alatt az olaj elveszti jellegzetes aromáját, helyette keserű, fanyar ízt kap. Ha édes banánillatot érzünk az olívaolajon, az arra utal, hogy túl sok fénynek volt kitéve. A szép, átlátszó üvegpalack, ami olyan dekoratívan mutat a pulton, valójában káros az olaj számára.

A hő gyorsítja a romlást

A konyhai környezet melegsége szintén káros az olívaolajra. A tűzhely, a sütő és más konyhai készülékek közelében a hőmérséklet gyakran 25 fok fölé emelkedik, ami felgyorsítja az olaj avasodási folyamatát. A meleg hatására az olaj molekuláris szerkezete megváltozik, és káros vegyületek keletkezhetnek benne. Az olívaolaj nem szereti a túl meleget, de a túl hideget sem. Az ideális tárolási hőmérséklet 14-18 fok között van, amit a konyhapulton szinte lehetetlen biztosítani.

A levegő oxidálja az olajat

Minden alkalommal, amikor kinyitjuk az olajos palackot, levegő kerül bele, ami oxidációs folyamatokat indít el. Az oxidáció tönkreteszi az olívaolaj ízét, ezért fontos, hogy a palack légmentesen zárjon. Ha a palack folyamatosan a pulton áll, és gyakran használjuk, akkor az olaj állandóan érintkezik a levegővel. Éppen ezért kiöntőt se használjunk a palack tetején - bár praktikus, de folyamatosan levegőt enged az olajhoz. Használat után mindig csavarjuk vissza szorosan a kupakot, még akkor is, ha csak egy percre tesszük le főzés közben.

Az idő is számít

Az olívaolaj nem olyan, mint a bor, nem javul az idővel. Egy bontatlan palack általában egy évig eláll, de ha egyszer kinyitottuk, akkor minél hamarabb fel kell használnunk. Ideális esetben egy-két hónapon belül.

Elvesznek az olívaolaj egészségügyi hatásai

Az extra szűz olívaolaj értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat, E-vitamint és természetes antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az anyagok védik a szívet, csökkentik a gyulladást és lassítják az öregedési folyamatokat. A helytelen tárolás során ezek a hasznos komponensek lebomlanak, és az olaj elveszti egészségügyi előnyeit.

Hogyan ismerjük fel a rossz olívaolajat?

Bízzunk a saját szaglásunkban és ízlelésünkben! Ha uborkaszagot érzünk, az azt jelenti, hogy az olaj túllépte az eltarthatósági idejét. A viaszos, dohos szag pedig egyértelműen avas olajra utal - ilyenkor olyan, mint a régi zsírkréta vagy az állott dió.

Hogyan tároljuk helyesen?

  • Az olívaolajat sötét, hűvös helyen kell tárolni. A legjobb hely a kamra vagy egy szekrény, ahol a hőmérséklet állandó és nincs közvetlen hő- és fényhatás.
  • Ha lehet, válasszunk sötét üvegpalackot vagy fémdobozt, ami védi az olívaolajat a fénytől. 
  • Ne tegyük hűtőbe sem , ott besűrűsödik, nehezen önthető lesz, és elveszti friss, gyümölcsös aromáját.

Mit tegyünk az avas olajjal?

Az avas olívaolaj ugyan nem ártalmas az egészségre, de tönkreteszi az ételek ízét. Főleg akkor bosszantó, ha a végén csepegtetjük rá az ételre, mert ilyenkor az egész fogást ehetetlenné teheti. De ne dobjuk ki rögtön! Használhatjuk bőrápolóként száraz bőrre, fényesíthetjük vele a csizmákat, téli cipőket vagy készíthetünk belőle házi szappant és testradírt.

Praktikus tippek

Inkább vásároljunk gyakrabban kisebb mennyiségeket, mint egyszerre egy nagy üveget. De ha már megvettük a nagyobb kiszerelést, semmi baj, figyeljünk arra, hogy mindig csak annyi mennyiséget töltsünk át egy kisebb üvegbe, amennyit fel is használunk. Ha eddig a pulton tartottuk az olívaolajunkat, egyszerűen költöztessük át egy megfelelő helyre! Már néhány nap alatt észrevehetjük a különbséget ízében és aromájában is.

Forrás

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!