Hogyan együk meg a friss fügét?

Füge
Vágólapra másolva!
Még nyakig vagyunk a fügeszezonban, a hipermarketekben és a piacokon is található ilyenkor friss füge. Ha sikerül hozzájutni, sokan akkor sem tudják, hogyan érdemes fogyasztani. Útmutató a fügéhez.
Vágólapra másolva!

Sokszor találkozni azzal a jelenséggel, hogy ha fügét vásárolunk piacon vagy hiperben, az emberek érdeklődve forgatják a kezükben gyümölcsöt, kicsit megnyomkodják, majd megkérdezik a nagy tételben vásárló fügefanatikustól, hogy hogyan lehet felhasználni, mire jó. Pedig a füge nem egy egzotikus gyümölcs, csak éppen nem ismerjük igazán.

Füge sós karamellával Forrás: Táfelspicc

Beszerzés és tárolás

Ahogyan Váncsa István írta, a legegyszerűbb, ha saját fügefával rendelkezünk (ez igaz a dióra is), hogy szezonban mindig hozzájussunk a friss fügéhez. Ha zöld, vagyis nem elég érett, akkor kifejezetten keserű, ropogós húsú és élvezhetetlen, de utóbbi igaz a túlérett fügére is: szétfolyik, erjedni kezd. A legegyszerűbb, ha vesznek egy érintésre puha, belilult fügét (amúgy is darabra adják), megkóstolják, és ha édes, belül lágy, de nem erjedt, akkor érdemes többet is vásárolni.

Dobozban, darabonként csomagolják, értékesítik, és így is kell hazaszállítani és tárolni, mivel ebben az állapotában rettentő sérülékeny, nyersen és frissen viszonylag kevés időt bír ki (2-3 napot) még a hűtőszekrényben is.

Fügés tortácska Forrás: Táfelspicc

Hámozni, nem hámozni

A fügét sokáig csak aszalt, szárított verzióban ismertem, így az, amikor az első érett, édes fügébe beleharaptam, elég jó élmény maradt, és sosem gondolkoztam rajta, hogy vajon a héja ehető-e. Ehető. Persze nem omlik el olyan könnyen, mint a belseje, nem lehet a nyelvünkkel szétlapítani, de kifejezetten ehető, ennek ellenére sokan meghámozzák a gyümölcsöt. Ezt a lépést nyugodtan kihagyhatják, a füge nem ilyen bonyolult eset.

Alapvetően natúr ízvilágú gyümölcs, amit könnyen feldobhatunk, vagy kiegészíthetünk vele ételeket, ráadásul nem csak édeseket, hanem sósat is. A rozmaring, a kakukkfű és a balzsamecet kiválóan illik hozzá, ezeket pedig édességeknél is felhasználhatják. Friss és érlelt sajtokkal, sonkával, balzsamecettel és egy darab friss kenyérrel tökéletes, könnyű vacsora.

Kókusztejes panna cotta sóskaramellás fügével Forrás: Táfelspicc

Ezek itt Váncsa István receptjei fügével:

Karamellizált füge
Ricottaszuflé pezsgős fügemártásban
Borjúmáj friss fügével
Füge ordával
Rumba áztatott füge csokoládéköntösben

A következő oldalon még több, a képeken is látható fügés receptet találnak.