Úgy érzi, nincs rendben az emésztése? Rostban gazdag alapanyagokat mutatunk

Forrás: Taste of home
1/10
Megkülönböztetünk vízben oldódó és oldhatatlan rostokat. Az oldékony rostok felszívják a vizet és megkötnek egyes tápanyagokat, így azok lassabban szívódnak fel. Vízben oldódó rost van egyes gyümölcsökben, zöldségekben, a zabkorpában és az árpában, míg oldhatatlan rost van a teljes kiőrlésű gabonában, a diófélékben, a magvakban, illetve bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben. Ez utóbbiak változatlanul haladnak át a beleken, plusz helyet foglalnak el a gyomorban, így növelve a teltségérzetet. A rostok emellett hozzájárulnak az egészséges emésztéshez isForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
2/10
A diófélék közül egy csésze mandulában 14 gramm, egy csésze fenyőmagban pedig 13 gramm oldhatatlan rost vanForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
3/10
Egy csésze amaránt vagy disznóparéj 20 gramm vízben nem oldódó rostot tartalmazForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
4/10
Egy csészényi szederben legalább 6 gramm oldhatatlan rost vanForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
5/10
A spenót csészénként 4-5 gramm rosttal bírForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
6/10
Hámozatlan alma: egyetlen darabban 3 gramm oldhatatlan rost vanForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
7/10
A főtt karfiol szintén oldhatatlan rostokban gazdagForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
8/10
Egy csésze borsó több mint 15 gramm oldhatatlan rostot tartalmazForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
9/10
Egy csésze aszalt szilva több mint 12 gramm oldhatatlan rostot tartalmazForrás: Taste of home
Forrás: Taste of home
10/10
A bab az egyik legjobb rostforrás. Egy csésze szójababban 17 gramm rost vanForrás: Taste of home