Kedvelt alapanyagok, amiket egykor nem szívleltek az emberek

Forrás: Shutterstock
1/9
200 évvel ezelőtt mérgezőnek tartották, több halálesetet is feljegyeztek akkoriban paradicsomfogyasztás után. Pedig a paradicsom nem mérgező. Miután a kutatók rekonstruálták a mérgezéseket, rájöttek, hogy valójában ólommérgezések voltak. Annak idején a tányérok és az evőeszközök ónötvözetből készültek, amelyben ólom is volt. A paradicsom savas leve kioldotta az ólmot, ez okozta a mérgezéstForrás: Shutterstock
Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
2/9
Bár manapság a homár az egyik legdrágább étel egy vendéglátóhelyen, annak idején csak a foglyoknak adták. Létezett egy törvény is, hogy hányszor adhatnak nekik homárt egymás után, hogy a büntetésük ne legyen túl szigorúForrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Forrás: Shutterstock
3/9
A kelkáposzta szintén az elmúlt néhány évtizedben vált népszerűvé, azelőtt keserű, ehetetlen növénynek gondoltákForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
4/9
A burgonya története sokaknak ismerős: mivel kezdetben mérgező levelét és termését fogyasztották, nem örvendett túl nagy népszerűségnek. Később jöttek csak rá, hogy maga a gumó ehetőForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
5/9
. Amikor a csokoládéból először italt készítettek, olyan keserű volt, hogy egyáltalán nem lett kedvező a fogadtatása. A mai forró csokoládé vagy kakaóital az utóbbi száz évben vált ennyire népszerűvéForrás: Shutterstock
Forrás: shutterstock.com
6/9
A kagyló az 1900-as években olcsó fehérjeforrásnak számított. A túlhalászat miatt azonban megcsappant a számuk, így lett egyre magasabb az árukForrás: shutterstock.com
Forrás: Shutterstock
7/9
A quinoát már évszázadok óta termesztik az Andokban. A világ más részein azonban csak az 1900-as évek végén vált népszerűvé, ma pedig már szuperételnek tekinthetőForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
8/9
A rozskenyér régen a szegény emberek eledele volt, akik nem engedhették meg maguknak, hogy búzából készítsék a kenyeretForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
9/9
A disznózsír az 1800-as években nagyon kedvelt alapanyag volt: használták főzéshez és szappankészítéshez is. Később, az iparosodás idején, a vaj vette át a szerepét. A múlt század elején azonban megint ezt használták a konyhában, mígnem újra egészségtelennek titulálták. Használata még ma is megosztja az embereket és a szakértőketForrás: Shutterstock