Egyre kevesebb tésztát esznek az olaszok

olasz konyha, pasta, tészta, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elhízástól való félelemmel, a megváltozott munkaviszonyokkal és a nemzetközi konyhai trendek térnyerésével magyarázható a radikális változás.
Vágólapra másolva!

Tíz éve még évi negyven kiló tésztát ettek családonként az olaszok, ez mára majdnem negyedével, kilenc kilóval csökkent - számolt be a Wall Street Journal. Az olaszok elsősorban az elhízástól való félelem miatt esznek kevesebb tésztát (egy NIelsen által kiadott kutatás szerint négy év alatt 26 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik úgy gondolják, hogy a tészta hízlal), de a képet más faktorok is befolyásolják.

Forrás: AFP/I. Rozenbaum & F. Cirou

A Nápolyi Egyetem táplálkozástudományi professzora, Gabriele Riccardi szerint a visszaesés másik oka az Olaszországban egyre inkább teret nyerő külföldi konyhákban keresendő: "Az evési kultúránk egyre inkább az amerikai és észak-európai hagyományhoz kezd hasonlítani. Az utóbbi években Olaszországban egyre népszerűbbek lettek a szusibárok és a hamburgerezők - ezt pár évtizeddel korábban nehezen hitte volna el egyetlen olasz is."

Szintén nem segített a tésztaforgalmon a megváltozott életritmus, robbanásszerűen megnövekedett a mélyfagyasztott ételek forgalma, és az olaszok ebédidőben sokkal inkább vásárolnak gyors, előre elkészített húst és salátát valamelyik közeli deliben, mint ülnek be egy tésztát enni.

A csökkenést nemcsak a tésztagyártók és forgalmazók fogják megérezni, de a szakácskönyvkiadók is: a legendás olasz szakácskönyv, a Cucchiaio d'Argento is csökkentette a tésztaételek számát a legutóbbi kiadásokban, és helyette olyan, jelenleg divatosabb alapanyagokkal közölt recepteket, mint a kuszkusz, vagy a rizs.