Sütiforradalom vagy ötlettelen kínlódás?

cruffin
Vágólapra másolva!
Nem áll le a péksütemény forradalom: a cronut és a duffin után most itt van a croissant és a muffin szerelemgyereke, a cruffin.
Vágólapra másolva!

Nem értetlenkedünk tovább azon, miért ez a nagy felhajtás, ideje elfogadni, hogy a világ egy része megőrül, ha már két meglévő édességből egy cukrász harmadikat gyúr. Az egészet egy New York-ban élő francia szakács, Dominique Ansel indította el 2011-ben, amikor megsütötte az első cronutot: a félig fánk, félig croissant péksüteményt. A londoniak ügyesen megoldották az ötlet ellopását, hisz egy nagy múltú kelet-londoni pékség, a Rinkoff’s Bakery árulja ugyanezt, crodough név alatt.

Ez az új divat Forrás: Origo

A Táfelspicc receptjét itt olvashatják.

Azóta elszabadult a fantázia és megszületett néhány kevésbé híres mutáció. Például a crookie, ami a croissant és a cookie (keksz) keveréke. Az utolsó ilyen próbálkozás, ami átlépte a sajtó ingerküszöbét és egyelőre érthetetlen mennyiségű embert tart lázban, az a cruffin (tulajdonképpen croissant tészta muffin formára sütve, a tetején tipikus muffin díszletekkel).

Mindezekért egy londoni, Soho-beli kávézó, a FoxCroft & Ginger tehető felelőssé. Bár a hely tulajdonosa őszintén bevallotta, hogy az ötlet nem tőle származik (cruffint előszor egy San Francisco-i kávézóban, a Mr Holmes’ Bakery-ben készítettek), ám nagyon büszke rá, hogy Londonban először nála lehetett kapni, és rajta keresztül ismerte meg a világ.

Tulajdonképpen gusztusos Forrás: Origo

A független pékségek és kávézók félelme, hogy a nagy üzletláncok ellopják ötleteiket és tőlük sokkal olcsóbban fogják árulni a divatos hibrid édességeket. Az aggodalom nem indokolatlan, a Tesco-ban már kapható duffin (fánk- én muffinkeverék). A briteket egyelőre megosztja, indokolt-e a cruffin körüli hírverés. Mivel Magyarországon még nem kapható, megkóstolni nem tudtuk, de túl rossz nem lehet.

Mindent összekevernek mindennel Forrás: Origo