Az időskori elbutulás egyetlen ellenszere?

dió clap
A biodió is egyre népszerűbb
Vágólapra másolva!
Köztudott, hogy az időskori elbutulás ellen nincs orvosság. Az orvosok szerint az egyetlen megoldás a megelőzés, és most azt is elmondják, ez pontosan mit takar.
Vágólapra másolva!

A demencia, azaz az öregedéssel járó szellemi teljesítőképesség-csökkenés egy valós népbetegség, amelyre nincs gyógymód. Spanyol kutatók friss eredményei azonban azt mutatják, hogy megfelelő étrenddel, mint sok más betegség, ez is megelőzhető.

A kutatás kiinduló pontja az a tudományos elv volt, miszerint igenis van összefüggés a táplálkozás és a kognitív teljesítmény között. Az úgynevezett oxidatív stressz állapotában, amikor a szervezet már nem képes méregteleníteni önmagát, sokkal nagyobb eséllyel áll be negatív változás az egyén szellemi egészségében.

Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít? Forrás: Thinkstock

A kísérletben 447 személy vett részt: közülük 223 volt nő, az átlagéletkor pedig hatvanhét év volt. Mindannyijuknak szigorúan mediterrán étrendet kellett követniük, sok zöldséggel és gyümölccsel. Ezen felül 155 személyt arra kértek, hogy fogyasszanak hetente egy liter extra szűz olívaolajat; 147-üknek pedig napi harmincgrammnyi dióval, mandulával és mogyoróval kellett kiegészíteni a napi menüt. A maradék 145 személyt pedig arra kérték, hogy zsírszegényen táplálkozzanak.

A biodió is egyre népszerűbb Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A kísérlet végén megállapították, hogy a zsírszegény étrendet követőknél szignifikáns visszaesés állt be a kognitív funkciókat illetően. A másik két csoportnál az ellenkezőjét tapasztalták: mindkét esetben javulást észleltek, például a memóriatesztek során.

Megelőzhető az elbutulás? Forrás: Origo

„A kutatásunk azt sugallja, hogy a mediterrán étrend kiegészítése olívaolajjal, illetve olajos magvakkal ellensúlyozhatja az időskorral járó kognitív hanyatlást. Mivel egyelőre nincs a kezünkben hatékony gyógymód a demencia kezelésére, a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk. A kísérlet eredményei bíztatóak, azonban mindenképpen szükség van még további vizsgálatokra” – olvasható a vizsgálat eredményeit összegző tanulmányban.