Miniüzemből jön a legjobb magyar gyümölcsös sör

békésszentandrási sörfőzde, sör
Vágólapra másolva!
Az 1993-ban alapított Békésszentandrási Sörfőzde a mindent meg lehet oldani elv mentén működik. A kis sörfőzdében évente 35-40 ezer palack sör készül. Ezek pedig keresik Budapesten, a fesztiválokon, Európában is ismertek. Az egyik legjobb magyar sör egy Trabantnak se sok típusú mini üzemből jön.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A Békésszentandrási Sörfőzde a kezdeti időkben hordós kiszerelésben értékesítettünk a saját, illetve környékbeli vendéglátó egységekben, 1994-től vezettük be folyamatosan a palackozott sört - mondja Simkó József, a sörfőzde tulajdonosa. A palackos kiszerelés rákényszerítette a sörfőzdét, hogy javítsanak a sör minőségén és a szavatossági időt is ki kellett nyújtani. 1996-tól felhagytak a világos lager típusú sörök előállításával és saját receptúra alapján dolgoznak azóta. 2000-ben kezdték a magasabb alkoholtartalmú sörök készítését. Az uniós csatlakozás nem segített a sörboltnak, ezért leálltak a tömeggyártással, helyette magas alkoholtartalmú, minőségi sörök előállítása lett a cél.

A magyar kézműves sörök rendezvénye, a Főzdefeszt főszervezője, Bart Dániel szerint éppen ezért nyerhették el 2011-ben a Főzdefeszten az Év Sörfőzdéje címet. A kis sörfőzdében szerinte jól reagálnak a piac kihívásaira, és egy Trabant-szintű főzdében olyan söröket állítanak elő, amik a magyar sör hírnevét viszik külföldre. Bart szerint felfogták, hogy a kisüzemi sörfőzdék egyetlen esélye az, ha nem veszik fel a versenyt a nagyüzemmel, hanem különlegességekkel állnak elő.

Bart kedvence a Black Rose a sörfőzde kínálatából, amit meg is kóstoltunk , de nem ajánlja mindennapi fogyasztásra (mi igen). A békésszentandrásiak nagy húzásának ugyanakkor ő és Tibold Ákos a sörspecialista (a békésszentandrási sörök egyik értékesítője) vezetője is a gyümölcsös lágereket tekintik. Bart szerint a szilvásat például azok is szeretik, akik egyébként nem fogadják el a gyümölcsös ízesítést, Tibold pedig állítja, ezek felelnek meg a legjobban a magyar ízlésnek. Ha csapolva van jó gyümölcsös sör, akkor a nők 70 százaléka, a férfiaknak pedig legalább ötöde választja azt.

Egy házi sörfőzdét úgy kell elképzelni, hogy nincsenek automata sorok, itt minden a magunk nyűgje, amit lehet, saját magunk oldunk meg - magyarázza Simkó József tulajdonos. A söripari berendezések nagyon drágák, ezért igyekszünk mindent magunk szerelni. A címkék zömét is mi terveztük, egy nyomdász barátunk mondja néha, hogy hogyan lenne szebb - teszi hozzá.

Az első lépcső maga az alapsör volt, ezt 15 évig gyártottuk - mondja Simkó. "Muszáj volt találni egy hajszálrepedést a képzeletbeli sörkínálati palettán, hogy egyáltalán túléljünk." A megoldás a különleges sörök kategóriája volt. 15 hónapos munka után megszületett az első meggysörünk és közben, elsőként Magyarországon, elindítottuk a magas alkoholtartalmú sörök kategóriáját.

Azt hiszem, hogy mi voltunk az útmutatók a hazai kisüzemek számára - mondja Simkó. Meg kellett találni azt, hogy miben vagyunk lépéselőnyben a nagy sörgyárakhoz képest. A nagyok például nem tudnak sok száz liter alatti mennyiséget gyártani egyszerre. Mi tudunk 50 litert is, ami ha nem ízlik, ugorhatunk a következőre, hatalmas befektetés nélkül. A főzde idén húsz éves, kilenc féle sörünk van és reményeink szerint több is lesz belőle.

Hogy mitől jók a szentandrási sörök? Attól, hogy letaglózóan gyümölcsösek, vagy letaglózóan erősek, vagy mindkettő egyszerre. A sörbe gyümölcspépet tesznek, nem aromát. A magyar gyümölcsös sörök között Bart szerint egyértelműen a békésszentandrásiak vezetnek. Nem véletlen, hogy a békési sörök a ratebeer sörpontozó oldalon az elsők között szerepelnek rendszeresen.

Mi is kipróbáltuk a békésszentandrási portfóliót, a gyümölcsöket és az erőt is. Sörteszt és viháncolás itt.