Cseh kocsmatúra Budapesten? Igen!

cseh sörözők budapesten
Jezek
Vágólapra másolva!
Emlékeznek még? Keressük annak a bizonyos ezresnek a helyét. A cél továbbra is az, hogy megmondjam, mit kap ennyiért, hova érdemes betérnie, ezért végigiszom (néha isszuk) a borozókat, sörözőket, a menő bároktól a régi klasszikusokig. Ezúttal a cseh sörözőket jártuk körbe.
Vágólapra másolva!

Pár évvel ezelőtt még a felvetés is abszurdnak tűnt volna, ma viszont kézzel fogható valóság, Budapesten valódi cseh söröket lehet inni, korsóját átlagban 500 forintért. Egy ezresből futja kettőre, a baj csak az, hogy nehéz ott megállni. A sörök hibátlanok, a legjobbak kisüzemi főzetek, a kocsmák szellemét, a kiszolgálás színvonalát azonban itt-ott még kupálni kell. Hiába, régen a pincérek is jobbak voltak.

Chech in Forrás: Táfelspicc - Kling

Čech in

1065 Budapest, Lázár utca 7.

Kinézetre a legkevésbé cseh, itt nem Hrabal-poszterekkel és Menzel-filmek plakátjaival igyekeznek kedvet csinálni a cseh sörökhöz. A pincérek mégis bohémebbek, mint bármelyik magát autentikus szentélynek kikiáltó műintézményben. Bármit kérdezek, arra nem sértődött, álomból ébresztett Csipkerózsikaként válaszolnak.

Nyitás után nem sokkal érkezem, egyedül élvezem a vagány teret. A dizájn állati menő, valami raklapgyártó cég készítette a rusztikus berendezést.

A szűretlen világos Jezek a cég zászlóssöre. Testes, opálos, sűrű, mégis könnyed, és nem terheli meg a gyomrot. Illatában felvillan egy kis ananászos-citrusos-fenyőgyantás vonal, ami azon nyomban a könnyebb IPA-k előszobájává avatja.

A legjobb nakládaný hermelín Forrás: Táfelspicc - Kling

Itt a legjobb a hermelin, a cseh sörözők kötelező sörkorcsolyája, a fűszeres-hagymás lében pácolt camembert. Nevét arról a helyes, fehérprémes hölgymenyétről kapta, amely bundája - egy kis fantáziával - a camembert nemes penészére hajaz.

Jobbra egy hermelin (és egy hölgy) Leonardo da Vinci festményén

Ez már fine dining, kérem. Saját recept, minőségi alapanyag, még a lilahagymának is olyan az állaga, hogy bírja a gyomrom. A sajt akkurátusan kettévágva és megtöltve a finom fűszeres-olajos cuccal. Langyos pirítóst adnak hozzá.

A két korsó pont egy ezres, a hermelin ráadás, de ki tudja, lesz-e még holnap, mindenképpen meg kellett kóstolnom. Lehet kapni sztrapacskát is, szóval gasztronómiai szempontból itt érdemes kísérletezni. A hely number one, nem kérdés.

Bohémia söröző

1084 Budapest, Déri Miksa utca 1.

A Rákóczi téri csarnok oldalában, a Déri Miksa utca 1 alatt Svejk, a derék katona vigyorog a logóból, nehéz eltéveszteni. A Bohémia söröző már a méreteinél fogva is az otthon melegét árasztja. Kuckós, mint egy garzon, ráadásul még galéria is van benne. A polcokon egy rakás sörösüveg szépen elrendezve, mint a könyvek. A sötétbarna szín uralja a belsőt, és egy tűzről pattant csapos nő, aki bármelyik cseh kocsmában megállná a helyét. Itt rögtön törzsvendégnek érzem magam.

Bohémia Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hogy milyen gyatra a cseh kiejtésem, jól példázza első találkozásunk.

- Postřižinské – akarom mondani.
- Egészségére! – így a nő.
- Nem tüsszentettem, csókolom, hanem sört rendeltem.
- Ja, az más. Na, mit szeretne?

Azóta kerülöm a cseh szavakat. Helyettük kidolgoztam egy technikát. Ajánlom mindenkinek. Aki a keserű pilseni típust szereti, csak ennyit kérdezzen:

- Melyik a legerősebben komlózott?

Ha az édeskés sörökre bukik, akkor így:

- Melyik a legmalátásabb?

Nincs az a sértődött, lepkelelkű pincér, aki ne értékelné a komló és maláta szavakba csomagolt szerényen megvillantott hozzáértést.

Úgy sorakoznak, mint a könyvek Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Bohémiában általában négyféle sör van csapon, két világos, egy barna és egy porter. A Novopacké Kumburák nagy kedvencem, pedig alapvetően nem is pilseni típus. Noha elég rendesen megkomlózták, mégis malátás-édeskés emlékeket hagy a szájban.

Hrabal söröző

1088 Budapest, Rákóczi út 11.

A csaposnőtől tudom, hogy a Hrabalnak és a Bohémiának ugyanaz a tulajdonosa. A Hrabal egy nagy hodály a Rákóczi úton, itt már hiányzik az otthonosság, bár ugyanaz a barna szín és fa uralkodik a berendezésen, a falon egy csomó Hrabal-poszter, meg fotók a Sörgyári capriccióból.

Legfeljebb akkor otthonos, amikor tele van. A magam és ismerőseim tapasztalata szerint itt szeretik a legkevésbé a vendéget. Persze ennek is oka van, világosít fel a Bohémia csaposnője, aki időnként előfordul a Hrabal pultja mögött is.

A Hrabal a Rákóczi úton Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

A vendégek ilyenekkel szokták kiakasztania személyzetet:

- Olyan sört adjon, amilyet Hrabal ivott!

(Ember, soroljam?)

- Kérek egy lezákot!

(Ez nagyjából annyi, mintha azt mondanám, kérek egy lagert, de még azt sem közlöm, világosat vagy barnát akarok-e.)

Gasztronómiai szentháromság

Egy dunaszerdahelyi barátom szerint, aki magát máig csehszlováknak nevezi, Csehországban kocsmák valójában nincsenek is. Minden tisztességes söröző épít a gasztronómiára, de úgy, hogy a hermelin-kvargli-utopenec Bermuda-háromszögében nem veszik el senki. Persze ha nincs kvargli, minimum kitör a forradalom, és bedobják kővel az ablakot.

Nálunk ez általában kimerül a fent említett három kötelező sörkorcsolyában, néha kiegészítve göngyölt heringgel. A legszánalmasabb, amikor csak ropit, mogyorót és chipset kínálnak, de szerencsére ez a legritkább.

A Postřižinské Francinův ležák amúgy is képes feledtetni minden bosszúságot. Itt mindig ugyanolyan. Jó a hőmérséklete, a szinte meleg habpaplan alatt intenzív tavaszi virágillat. Boros emlékeket idéz, sőt szárazsága, finom, krémes buborékjai miatt pezsgőélmények is felelevenednek bennem.

Jaromir 68

1067 Budapest, Csengery utca 62/b

Dohos szag, állott levegő nem sokkal a nyitás után a pincehelyiségben. Hát hangszerboltot én se nyitnék itt, mondja a barátom. Itt már komolyabb sörkorcsolyák is előfordulnak, baconnal sült pácolt lapocka sörmártásban, hurvinyek, cseh kolbászkák jó minőségben. A kiszolgálás kedves és figyelmes, pláne a hölgy részéről. Engem általában nyomasztanak a pincék, jó hír, hogy az Ajtósi Dürer soron kerthelyiségük is van.

Jaromir 68 Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

Itt csak üvegesben találok kedvemre valót, csapon nincs olyan, ami a pilseni keserűséget hozná, sajnálkozik a pincér.

Üvegesből amúgy valamennyi cseh söröző tisztességes választékkal bír. Ez már csak azért is megnyugtató, mert így otthon sem kell lemondanunk a cseh sörök élvezetéről. A Krakonos 12 alapvetően malátás gerincre épített, mégsem édeskés, inkább finom barna kenyeret idéz, a komló diszkrét keserűsége több hullámban érkezik.

Pivo

1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 22.

A Pivo valószínűleg katalizátorszerepet játszott abban, hogy ma Budapesten egyáltalán vannak cseh sörözők. Eddig a város három különböző pontján nyomult. A Wesselényi utcai egységet a bérelt ingatlan alkalmatlan műszaki állapotára hivatkozva minap bezárták. Annyira nem bánom, mert a pincehelyiségben állandóan pöceszag uralkodott, ami komoly akadályt jelentett a remek sörök élveztében.

A Pivo a képen jobban néz ki, mint a valóságban Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

Közel a Margit híd budai hídfőjéhez, a Tölgyfa utcában van a másik működő bázis. Az is pince, de lényegesen kulturáltabb hely, bár stílusa nem igazán van neki. Akkor már inkább a Pivo főhadiszállását ajánlom a Hegedűs Gyula utcában. Komor, sötét, lelakott kis zug, méretei ellenére hiányzik belőle a meghittség. Fiatal srác szolgál ki, pontosabban dehogy szolgál. Ha a pincérek vendégundorának szobrot állítanánk, erről a srácról mintázhatnák.

De hogy mit ki nem bírok egy Rychtář Rataj kedvéért! Elviselem, hogy pofákat vág, mert a 12°B-os pilzeni típusú duplakomlós világos sör (5 % alk.) a legfinomabb, legkrémesebb textúra, illata virág, bodza, citrusfélék. Illatos, mint egy amerikai IPA és nemesen száraz, mint egy champagne. Ez a sör (legnagyobb cseh sörélményem!) csak csapon létezik, üveges kiszerelésben ne keressük.

Rendelek hozzá egy hermelint. Botrányos. A sajt acetonos és dohos, a fiú átslattyog valahova kenyérért, de a csomagolt-szeletelt kenyérben sincs köszönet.

Mi az a Balling-fok?

Hagyományosan egy sör könnyebb, illetve testesebb mivoltát az úgynevezett Balling-fokkal (°B). Ez azt mutatja meg, hogy hány százalék a sörlé szárazanyag-tartalma – tömegszázalékban – az erjesztés megkezdése előtt. (Szárazanyagnak nevezzük mindent, ami nem víz a sörlében, de legnagyobbrészt értelemszerűen malátáról van szó.) Mifelénk leggyakoribb a könnyebb 10°-os és a „közepes” 12°-os sör, ritkábban fordul elő a testesebb, például 14°-os. Régen a magyar sörök címkéjére rá volt írva, hogy hány Balling-fokosak, mára azonban ez az adat sajnos lemaradt. Az igazság mindamellett az, hogy a magyar sörfogyasztási kultúra nem éri el azt a „fokot”, hogy a Balling-fokra a hazai sörivók túlnyomó többsége valaha is odafigyelne. De nem ez a helyzet Csehországban! Nézzük csak meg a kiírásokat, táblákat egy cseh sörözőben. Nemritkán előfordul, hogy egy vendéglőben ugyanazon sörfajta 10°-os és 12°-os változatát is csapolják, s ilyenkor elhangzik a kérdés: tízest vagy tizenkettest?

forrás: kocsma.blog.hu

Mr. & Mrs. Columbo

1013 Budapest, Szarvas tér 1.

Korábban az Aradi utcában volt, de egy ideje már átköltözött Budára, a Szarvas térre. A kitéglázott, boltíves pincehelyiség viszonylag tágas, a legfőbb dizájnelemet kiszuperált régi rádiók alkotják. A sörök gerincét a Postřižinské szortiment alkotja, a kedvencem, a Francinův ležák most épp nincs csapon. Amikor elsütöm a komlóra vonatkozó szakirányú kérdést, a hölgy, nyilván Mrs. Columbo, sajnálkozását fejezi ki.

Columbo söröző Forrás: Táfelspicc - Kling

Pilseni típusút itt is csak üvegesben kapok. Előtte azonban kikérek egy Gyengéd barbárt (Něžný barbar), félbarna sörkülönlegességet. Állati finom, még ha nem is pilseni. A maláta pörkölt aromái érvényesülnek benne, finoman egyensúlyoz az édeskés ízvilág peremén.

Itt is kipróbálom a hermelint. Tiszta íz, sok hagyma és rengeteg olaj. Túl sok is a jóból. Felmelegített kiflit kapok hozzá. Az étlap eklektikus, de bőséges. Alapvetően nem cseh ételek alkotják. A hangulat családias, a foci vb-ről maradhatott itt a kivetítő, most valami sorozat megy rajta. Van kiülős terasz is odafönt, de a pince most mégis hűvösebb. Az üveges sör viszont kimondottan langyos. Nem hagyom szó nélkül, Mrs. Columbo megköszöni az építő jellegű kritikát.