Nem eléggé cseh a budapesti cseh sörfesztivál

cseh sörfesztivál budapest
Vágólapra másolva!
Megnyílt a 8. Budapesti Cseh Sörfesztivál. Bár olyan észrevétlenül, hogy ennyi erőből akár zárva is maradhatott volna. Hivatalosan három órakor startolt, de még ötkor is több volt az üresen ásító vagy lelakatolt bódé, és amelyik kinyitott, abban sem volt köszönet. Vagy köszönet volt, de sörcsap nem. Vagy sörcsap volt, csak épp sör nem.
Vágólapra másolva!

Pedig a fesztivál beharangozójában harmincféle cseh sört ígértek, olyan ritkaságokat, amikért tényleg érdemes pár órát keringeni a Szabadság téren felállított standok között. Mi konkrétan a Purkmistr névre hallgató főzdére vagyunk rákattanva, ahol állítólag a Pilsner Urquell leköszönt sörmestere szupertitkos receptek alapján készít utánozhatatlan ízvilágú különlegességeket. De hiába lófráltunk a téren, nyomát se találtuk.

Olyan hangulat uralkodott, mintha a vasárnapi zárva tartást a kormány kiterjesztette volna a fesztiválra, ráadásul szerdára is. Ahhoz képest, hogy már a 8. cseh sörfesztről van szó, valahogy több profizmust, olajozottabb működést várnánk a szervezőktől.

Komlós ízekben jók a csehek Forrás: Táfelspicc

Olyan apróságokat például, hogy a főzdék nyissák ki időben a bodegáikat, a sörlapon feltüntetett sörök valóban csaprakészen álljanak.

És könyörgünk, felejtsük már el végre azt a szánalmas, fröccsöntött műanyag poharat, aminek visszahajló pereme mintha meg akarná harapni a gyanútlan ivót. Jó lett volna látni, vajon a túlméretezett VIP-sátorban lézengő VIP-ek üvegkorsóból döntötték-e magukba a sört.

Sűrű hab a barnán Forrás: Táfelspicc

Még az ég is berágott a szervezőkre, komor felhőket terelt a tér fölé, hideget fújt az arcunkba, és beleszemetelt a sörünkbe, már amihez nagy nehezen hozzájutottunk.

A kitelepült Pivo söröző mentette meg a fesztivál becsületét. Egyrészt mert nyitva volt, másrészt mert ingyen kaptuk az első két csapolást, ami még nem érte el a megfelelő hőfokot. A hagyományos cseh világos (Koutská Desítka) a kelleténél melegebben is pazar komlós és maláta harmóniát villantott.

Megmentették a bulit Forrás: Táfelspicc

Később normál hőfokon visszakóstoltuk, sírni kellett a gazdag zamataitól. Tényleg mintha egyenesen az erjesztő kádról merték volna. Nagy kedvencünk, a Rychtář Rataj sajnos még nem volt csapon, de már csak a miatt is vissza kell néznünk az amúgy július 5-ig tartó fesztiválra.

A másik mentőövet az érdi székhelyű Beerboard dobta. Ők többek között a Holba, a Chodovar, a Primator, a Permon és a Černá Hora magyarországi forgalmazói.

Érdemes megjegyzeni a Holba nevét Forrás: Táfelspicc

A Holba Darkot kóstoltuk, csodás krémes szerkezet, ízgörbéjének végén a pörkölt kávés, malátás édesség dominál.

A Bernard is mentette a menthetőt. Időben kinyitott, és a pultos hölgy őszinte mosollyal csapolta a pasztörizálatlan sört, igaz, kicsit húzós volt az ára, a pohár 500, a korsó 700 forint.

Érdemes a szűretleneket is megkóstolni Forrás: Táfelspicc

Öt óra magasságában már komoly jelei mutatkoztak annak, hogy valamikor helyükre kerülnek a pocakos fémhordók, és egyszer észrevétlenül ugyan, de az enervált, sörtelen szürkeség átvált majd bohémebb hangulatba.

Addig is el kellett gondolkodnunk azon, mitől is cseh a cseh sörfesztivál?