A tokaji aszúról áradozik a New York Times

Kiemelkedő lesz az idei Tokaji Aszú
Vágólapra másolva!
Igazi rajongói írás jelent meg a tokaji aszúról a New York Times-ban. Az újságíró szerint az ember egy bizonyos kor után nem pazarolhatja magát rossz borokra, hiszen az élet véges: aki teheti, aszút igyon.
Vágólapra másolva!

Mi tudjuk, hogy miért szeretjük, vagy éppen nem szeretjük a saját borainkat, de mindig érdekes, ha ezt egy külföldi gondolkodásán keresztül is megismerhetjük. Eric Asimov újságíró egy pátosztól sem mentes cikkben írt a tokaji aszúról: mi sem jobb, mint magunkról olvasni, úgyhogy most bemutatjuk a szöveg legfontosabb állításait.

Nem mai gyerekek Forrás: MTI/Balázs Attila

A lelkes írás egy ausztrál szerző, Len Evans úgynevezett kapacitáselméletének ismertetésével kezdődik. Az elmés állítás szerint, ahogy az ember öregszik, csökken a befogadóképessége, azaz nincs rá kapacitása, hogy a világ minden borát végigkóstolja.

Nincs többé módja arra, hogy idejét rossz borokra pazarolja.

A nehezen komolyan vehető gondolatmenet itt még nem ér véget. Az elmélet szerint egy bizonyos – nem megnevezett – kor felett az ember már csak azt igya, amit igazán szeret. A cikk szerzője meg is mondja, ő bizony a bort szereti, és abból is az édeset.

Majd következik az édes borok, köztük az aszú kötelező ismertetője:

az aszúsodást egy Botrytis cinerea nevű penészgomba idézi elő,

és bár a cikk nem említi, de fontos szerepe van még a klímának és a szőlőfajtának is. Ezek együttállása nélkül nem működne a dolog.

Aszúszemek szüretelése Forrás: MTI/Balázs Attila

A penészgombának sok kiváló bort köszönhetünk, de ahogy a szerző írja, az egyik legérdekesebb közülük a tokaji aszú, amely kiválósága mellett ráadásul alig ismert. Asimov nem fél a nagy kijelentésektől, egyértelműen leírja, hogy

a világ fantasztikus édes borai közül számára az aszú a legjobb:

„Meglepően illatos, mézes, mégis friss, azaz felfrissítő. Az ízek komplexitása hullámzik és visszhangzik a szájban. Az élet édességét és a nyaralások örömét juttatja eszembe.”

Asimov kedvenceire egy-egy külön bekezdést is szánt. Elsőként a 2008-as ötputtonyos Royal Tokaji aszúra:

Barack? Őszibarack? Aszalt alma? Nem, ez több mint gyümölcs. Fűszerek is vannak itt… fahéj, virágok és méz. Az édes íz és a vibráló savasság tökéletes egyensúlya”.

Mindenből valami más lesz Forrás: Disznókő borászat

A következő említésre szánt palack egy 2005-ös ötputtonyos Samuel Tinon, amely teljesen más: „Ebben az évjáratban más jött ki a gyümölcsből. A barack és az alma itt is jelen van, de az aroma már elsősorban mogyoróra és karamellre emlékeztet.” Az utolsó szerencsés kiválasztott pedig egy 2001-es hatputtonyos Hétszőlő: „Édesebb az előző kettőnél, aromája leginkább vadvirágokra, mézre, kajszibarackra és karamellre emlékeztet.”

Édes, mézes Forrás: Wikipedia

A bor hosszú történelmét velősen sikerült összefoglalnia: az aszú hírneve a tizennyolcadik és tizenkilencedik századi európai nagyvárosok között terjedt el. A tizenkilencedik század közepén pusztító filoxéra azonban

óriási károkat okozott a szőlősökben,

és ez alól Tokaj sem volt kivétel. A történelem innentől sem kedvezett a borvidéknek: a világháborúk és a kommunista hatalomátvétel is a termesztés és a fejlődés útjába álltak. Majd a vasfüggöny leomlása után elindult egy új fejezet, mára pedig már sok kiváló borász tevékenykedik a régióban.