Negyvenezres pezsgőt szólt le a Nébih

budavári borfesztivál bor buda pezsgő
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. A negyvenezres Dom Pérignon meglepően kevés pontot kapott.
Vágólapra másolva!

Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

Slágertermék

Szem előtt tartották az ünnepi időszak slágertermékeit: a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű tételeket.

A magyar pezsgő jól szerepelt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Számos vizsgálatnak vetették alá a pezsgőket: sűrűséget, tényleges és összes alkoholtartalmat, hamu- és cukortartalmat, valamint ólom-, réz- és vastartalmat, sőt ochratoxin- és növényvédőszer-maradéktartalmat is mértek. További jellemzők vizsgálatával (cukormentesextrakt-tartalom, titrálhatósav-tartalom, szerves savösszetétel, illósavtartalom) a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte. A pezsgők beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

Jelölési hibákkal

A címke jelölését is ellenőrizték. E téren akadtak azért pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

Pezsgőgyártás a Törleynél Budafokon Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták.

Az eredmények nyilvánosak

A laikusok és szakemberek rangsora alapján

a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.

Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso - DOC.

Menő márkák a lista alján

Meglepően hátul találhatóak a listán olyan nemzetközileg is elismert termékek, mint a 6. helyre rangsorolt Dom Pérignon vagy a 9. helyre került Mumm. 11. lett a Martini, 13. a Moet, köztük pedig a Spanyolországból származó Tesco Cava Brut-nak jutott hely.

Részletes adatokat és eredményeket IDE kattintva olvashatnak.