A legjobb jegeskávé a legegyszerűbb

jegeskávé
Vágólapra másolva!
A legjobb jegeskávékhoz nem kell semmi flancolás, elég néhány jól megválasztott alapanyag, amit a sarki kisboltból is beszerezhetünk - jöjjenek az egyszerű, de zseniális jegeskávék.
Vágólapra másolva!

Felejtsék el az adalékanyaggal teletömött fagyikat, habspray-ket, indokolatlan csokidarát (ami igazából étbevonó) a jegeskávékban, mert ennél jobb is történhet: nem kell ahhoz sok összetevő, hogy egyszerű, de üdítő és frissítő ital legyen belőle.

Tej + tejszínhab + vaníliafagyi kombón túl is van élet

A tavasszal együtt jönnek a limonádék, a frissítők, és persze a jegeskávék is, amiket a kávézókban, cukrászdákban (vagy bárhol) egy fújós tejszínhabbal, soványtejjel, ipari, kamu vaníliafagyival, jéggel és még egy kis cukorsziruppal nyomnak tele.

Az egy dolog, hogy ez egy óriási kalóriabomba, felér egy teljes desszerttel,

de még ha a legjobb alapanyagokat is használják hozzá (jellemzően nem teszik), akkor is egy nehéz ital, ami a hőségben inkább eltelít, mint felfrissít.

A tejes jegeskávéknak is megvan a szépsége, hát még a legegyszerűbb olasz klasszikusnak, az affogatonak: egy gombóc vaníliafagyira kerül egy frissen főzött presszó kávé. A fagylalt elolvad, csodás habot képez az ital tetejére.

Caffé affogato, az olasz klasszikus Forrás: Ács Bori

Az olasz minimalizmus viszont kiváló alapanyagokat kíván, az affogatohoz jó minőségű fagylaltot és kávét használjanak, hogy igazán legyen értelme ennek a frissítőnek.

Ha már a tejtermékeknél maradunk, itthon igazi különlegességnek számít a vietnami kávé: a pohár aljára édes sűrített tej kerül, erre csepegtetik a forró kávét. Ebből a kiváló italból kiindulva készítettünk egy karamellás jegeskávét, amihez a sűrített tejet karamellizáltuk, így kikerültük a bolti karamellszószokat is.

Karamellás jegeskávé Forrás: Nábelek Zsófia

Selymes karamell, finom kávé, kevés jég - egy könnyű, de finoman édes jegeskávé. A dulce de leche-t előre elkészíthetik, két hétig gond nélkül eláll a hűtőben, jól lezárt dobozban.

Dulce de leche-s jegeskávé

Alapanyagok:

  • 1 konzerv cukrozott sűrített tej
  • 1 presszókávé
  • Fél deci tej
  • 2-3 kocka jég

Először a dulce de leche-t készítem el: a sűrített tejkonzervet egy forralóba állítom, annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje, és 4 órán keresztül alacsony lángon forralom. Ha elforr róla a víz, pótolom. A konzervet a vízben hagyom kihűlni, ezután egy tiszta dobozba töltöm:

két hétig jól bírja a hűtőben.

Egy kanál hideg karamellt teszek a pohár aljára, erre öntöm a forró presszókávét, végül a tejet és a jeget teszem a pohárba. Édesszájúak kedvence!

Vizet használni nem kell félnetek

A jegeskávéknál az a megszokott iskola, hogy minél nagyobb jeget használjunk hozzá, hogy ne vizezzük fel, mert az csak tönkreteszi a kávé zamatát. A legjobb példa erre az olasz caffé shakerato, amihez egy rövid espresso, jég és egy shaker kell - ha ez nincs, egy befőttes üveg is kiválóan alkalmas hozzá.

Házi shakerato-szett Forrás: Ács Bori

A kávét a jéggel összerázom, amitől finom habos lesz, és anélkül hűl le, hogy felesleges víz kerülne az ízes espresszóba.

Az a helyzet, hogy a vízzel lehetnek bátrabbak is: a kézműves-háztáji kávézók talán eretnekségnek tartják, de a negyven fokos kánikulában az egyik legjobb frissítő egy jó jegeskávé egy kis szódával, és ahogy most készítettük, egy kis ginnel, de ez persze elhagyható.

Buborék, jegeskávé, mindjárt kánikula Forrás: Nábelek Zsófia

A buborékok csak kiemelik a kávé citrusosságát, a borókaalapú gin csodásan simul bele: fanyar, jéghideg, elképesztően frissítő ital.

Buborékos jegeskávé

Alapanyagok

  • 1,5 deci szóda
  • 1 adag espresso
  • Jég
  • 1 tk gin (opcionális)

Egy nagy poharat félig jéggel töltök meg, ráöntöm a szódát és a gint. A kávét lefőzöm (még melegen lehet édesíteni), a shakerato módszerrel lehűtöm és a szódához adom. Jeges, habos, friss, igazi kánikulához való ital.

A tonik a kávé legjobb barátja

Az utóbbi egy-két év legnagyobb nyári slágere az espresso tonic (Budapesten az Espresso Embassy-ban igen tisztességes változatot adnak E.T. néven), ami akármennyire is bizarr első hallásra, komoly addikciót okoz.

Espresso tonic, a nagy nyári kedvenc Forrás: Nábelek Zsófia

Egy kis pohár kesernyés-édeskés jéghideg ital, amit a tonik fanyarsága, citrusossága egészíti ki a buborékokkal, amitől elképesztően üde lesz a kávé. Persze mint a tonik maga, ez is egy megosztó ital, de megéri kipróbálni.

Espresso tonic

Alapanyagok:

  • 1 adag espresso
  • 1 dl tonik
  • Jég

A jeget és a tonikot egy nagyobb pohárban elkeverem, ehhez adom a lehűtött espressot. Enyhén felhabzik, de ettől csak még finomabb lesz. Azonnal megiszom. Ha nagyon variálni akarok, egy kevés narancshéjjal dobom fel - a citrusosság elképesztően jól áll a kávénak.

Ha házi tonikot kíván, a receptet itt lelheti!

Ha pedig desszert, akkor granita: kevés víz, cukorszirup, kávé és fagyasztás, ebből lesz a könnyű jégkása, amit önmagával vagy egy kis eperrel, de főként nagykanállal érdemes enni a hőségben. Receptet itt talál.

További jegeskávés tippjeinket itt találják.