Az első szülinapi torta

Vágólapra másolva!
A babaetetés dilemmái az első születésnapi torta elkészítésének környékén érik el a csúcspontot. A hozzátáplálási táblázatok, a gyerekorvosok, védőnők és babaügyi megmondó-weboldalak ugyanis az egyetértés teljes hiányában a legnagyobb jószándékkal hagynak kétségek közt vívódni. A tudatlan, tehetetlen és parázó anya nyűglődésének áldozata a mai csecsemő, aki így első születésnapján gyakran csupán tortának látszó tárgyat kaphat, formába öntött bébipapit, gyertyával a tetején.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A torta fogalma talán nem olyan nehezen definiálható, mint a Váncsai salátáé, de azért jobb tisztázni. "Krémmel rétegesen töltött, szeletekben fogyasztott finom sütemény" az Értelmező Kéziszótár szerint, és noha ma már bármi lehet torta, ami kerek formában sül, néhány dologban megegyezhetünk. A torta több rétegből, szilárdabb és lágyabb komponensekből áll össze, tehát mindenképpen bonyolultabb egy muffinnál. Sütemény, ezért alapanyagai között gyakran szerepel a tojás, valamilyen tejtermék, a vaj, a cukor és a liszt: azok az élelmiszerek, melyeknek a csecsemő étrendjébe történő bevezetése a legvitatottabb. Míg mi első szülinapunkon még a klasszikus csokoládékrémmel, baracklekvárral és dióval rétegzett piskótatortán fújtuk el a gyertyát, ma sokan feljelentenének a gyámhivatalnál, ha megtudnák, hogy ilyet adunk a gyerekünknek.
Az alapelv a következő: minden olyan élelmiszert, amely allergiát válthat ki, későn és fokozatosan vezetünk be a baba életébe, így reménykedve egy azonnali vagy felnőttkori krónikus betegség kialakulásának megelőzésében. A probléma csupán az: arra rájöttek, hogy a bevezetés időpontját pl. a tehéntej esetében ki kell tolni, azt azonban még nem tudják pontosan, mikor jut el az emberi szervezet arra a pontra, mikor alkalmassá válik ezek megemésztésére. Ezért javasolja az egyik táblázat ezt, a másik pedig annak ellentétét. Egy mai budapesti játszótér anyukáinak mintáját alapul véve, melynek fórumán már a téma felvetése is lincshangulatot keltett, a következő csoportokra vagyunk oszthatók:

A keményvonalas purista

A biztonság kedvéért semmi olyat nem ad a gyereknek, ami kicsit is veszélyes lehet, a millió irányzat közül ő a legszélsőségesebben óvatos. Sem tejtermékkel, sem tojással, de glutén tartalmú ételekkel (bár e téren manapság az szélsőségesek között is erős szakadás észlelhető, újabb kutatások szerint ugyanis éppen ezek minél korábbi bevezetése a nyerő) sem eteti kb. egy-másfél éves koráig, tehéntejjel 3 éves koráig, vagy soha. Félig értett elméleteket szajkóz, hogy igazát alátámassza. Ez a típus ugyanakkor érdekes módon nem tart a mesterségesen előállított termékektől, ezekkel nem rest helyettesíteni a tiltott élelmeket. A valódi anyagok kompenzálásaként extrákkal, fűszerekkel, alternatív édesítőszerekkel operál.Babájának születésnapi tortája a réteges klasszikusokat igyekszik utánozni: szójatejjel és pudingporral készült krémből, gesztenyemasszából és meggykompótból áll, melyek margarinból és rizslisztből vagy búzalisztből készült alapon nyugszanak.

A biomama

A fenti típus óvatosabb változata, aki nem csak a tiltott élelmiszereket kerüli el, de mindenből a lehető legtermészetesebbet adja babájának. Nem helyettesít, hanem simán elhagy mindent, amit nem szabad. Az új ízeket és alapanyagokat fokozatos kóstoltatással vezeti be a gyerek étrendjébe, hétről-hétre cseppenként növelve az adagokat.Babájának születésnapi tortája sült sütőtökből és almából, esetleg banánból és némi rizslisztből vagy teljes kiőrlésű búzalisztből áll.

A józan kísérletező

Aki annyira szeretne megfelelni minden irányzat képviselőjének, hogy végül napokba tart számára egy-egy étel elkészítése. Keresi az elméletek egymást fedő területeit: a kezdetektől ad glutént, kb. 8 hónapos korától tejterméket, egy éves korától tojást, tejet is a kölykének. Egészségesen táplálkozó , ugyanakkor enni szerető embert akar nevelni. Fél az allergiáktól, de még jobban attól, hogy műkajazabáló lesz belőle. Igyekszik a fenti irányzatok elveit követni, de elsodorja a mindennapi élet, a kíváncsi gyerek, a nagyszülői nyomás. A határidőket lazán kezeli, a szabályokat olykor áthágja. Babájának születésnapjára kekszalapú ricottát (ide majd receptlink) készít, melyben tejtermék és glutén már van, tojás azonban még nincs, mivel annak fokozatos bevezetését csak a születésnap után kezdi el. Ez vagyok én.

A bátor legyintő

Ösztönből etet, gondolván: amit szívesen megeszik, az jó annak a gyereknek. Körülbelül egy éves koráig nem ad a tiltólistáról semmit a babának, kivéve, ha az nagyon kedvesen bandzsít a péknél a kakaós csigára, piacon az eperre, vagy egyszerűen kitépi apja kezéből a tojásos fasírtot és beledugja a fejét a tejeskávéjába. Klasszikus csokoládétortával lepi meg gyermekét. Ők a szüleink.

A torta receptje itt.

.