Mit ér a paprika, ha bolti?

paprikatesztnyito
Vágólapra másolva!
Az idén a szegedi mellett a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is eredetvédett termék lett. Ezzel a címmel abba a ligába emelkedett, ahol a Roquefort, vagy a Parmiggiano Reggiano játszik. De valóban közéjük tartoznak? És a szintén eredetvédett szegedi is? Vásároltunk egy szegedi, egy kalocsai, egy idegenszívű és egy házi paprikát, majd megkérdeztük őket.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A tesztet négy körben végeztük, a paprikát lenyaltuk az ujjunkról, zsíroskenyérre szórtuk, sertéspörköltet és egy halászlét főztünk belőlük. Nagy meglepetések nem értek minket, csak kicsik, hiszen azt eddig is tudtuk, hogy aki tisztességes halászlevet akar főzni, az háztól veszi a pirospaprikát és fúj a boltira, eredetmegjelölés és Európai Unió ide vagy oda.

Eredetvédett magyar termékek

A 2012-ben oltalom alatt álló, eredetmegjelölés alá kerülő kalocsai fűszerpaprika mellett tizenegy magyar termék viselheti a földrajzi árujelzőt, többek között a szegedi téliszalámi vagy a csabai kolbász. A magyar kalocsai és szegedi fűszerpaprika-örlemények mellett a spanyol füstölt pimentón de la Vera, a szintén spanyol pimentón de Murcia és a csodálatos, Baszkföldön termesztett, francia piment d'Espelette az eredetvédett fűszerpaprikák.



A kalocsai és a kalocsaihoz hasonlóan csomagolt, idegenszívű fűszerpaprika

Nem tudunk szó nélkül elmenni a mellett, hogy kalocsai fűszerpaprikát hat megye több mint száz településén lehet termeszteni, ami józan paraszti ésszel értékelve nem adhat egyenletes minőséget. A mellett még kevésbé tudtunk szó nélkül elmenni, hogy a Kalocsai Zrt. csomagolta kalocsai és sima paprika néven futó, Szerbiában és Spanyolországban termesztett paprika teljesen ugyanolyan zacskóban kerül ki a polcokra, ráadásul a tesztben ez utóbbi, nem magyar paprika igen rosszul szerepelt. A kalocsai kalocsai, amely bár mérsékelten keserű ízű, pörköltben mégis felfedeztünk benne némi gyümölcsösséget, és halászlében a második helyen végzett a házi mögött. A külföldi csemegepaprika a tesztalanyok között a legkeserűbb, nyers kóstoláskor mindenki ezt jelölte meg utolsónak. Pörköltben teljesen jellegtelen végeredményt adott, unalmas, íztelen ételt kaptunk a teszthez használt mangalicahúsból, amelyet így utólag igazán kár volt ezzel a porral összepaprikázni. Ezt az érdektelen, kesernyés és leginkább porízű paprikát egyhangúlag kiszavaztuk a halászleves döntőből. Bár szívünkben a piros-fehér-zöld büszkén lobog, hiszen a külföldi paprika nagyot bukott, a szánk íze mégsem a paprikától keserű, hanem attól, hogy ez a gyenge minőségű fűszer megtévesztően hasonló csomagolásban van a kalocsaival.

Forrás: Táfelspicc

A szegedi

Bár ez nem egy dizájnderbi, kifejezetten szimpatikus megoldás a tarka hímzéses zsákocskáktól elfelé, csilis csokoládék felé mutató fekete doboz, amelyben ezt a paprikát vásároltuk. Kezdeti lelkesedésünk annál gyorsabban alábbhagyott, mert a szegedi paprika ahogy egyre nehezebb pályákra került, annál rosszabbul teljesített. Nyersen belenyalva erőteljes, aszaltgyümölcsös, mély íze van, van, akinek túl erőteljes karakter, mellé enyhén keserű is. Pörköltben vállalható megoldásnak ítélte mindenki, sokkal durvább, töményebb végeredményt adott, mint a házi paprikánk, de a szegedi végül a halászlében csúnyán elvérzett, és nem azért, mert bajai módra főztük.

Forrás: Táfelspicc

A házi paprikánk

Szeged mellől érkezett, tavalyi fűszerpaprika. A három sötétvörös induló mellett ennek volt egyedül látványos, élénk narancssárga színe, és ebben az esetben garantáltan maggal darált termékről beszélünk - a magban van az olaj, amely a fűszerpaprika esetében is fontos tényező. Zsíros kenyérre szórva ez a legédesebb, és ez a legelegánsabb ízű, de többet használtunk belőle, többre volt igényünk belőle. Ez a lágyság és édesség minden felhasználási területen kísérte narancsszínű házi paprikánkat, édességét, kedvességét minden ételbe beleadta, igazából ez testesíti meg az édesnemes jelzőt, nem az édesnemes néven futó kalocsai.

Forrás: Táfespicc

A halászlé

Hisszük, hogy a fűszerpaprika egy halászlében teljesedhet ki, ezért utolsó körben bajai módon főztünk három halászlevet. Pontosan ugyanannyi pontyot, paprikát, sót, hagymát és vizet használtunk fel a három lében, a paprikák adta különbségek mégis látványosan kijöttek. A jó ponty - és azt vettünk - kifejezetten enyhe ízű hús, amely viszont akkor is ponty marad, földes, állatias karaktere nem tűr meg kesernyés, állott ízeket, vagy ilyen ízű paprikát, sőt a lé kifejezetten undorító lesz egy ilyen fűszertől. A pontynak édes frissesség kell, a legjobb minőségű paprika, ezért teljesen fölösleges lett volna a teszt többi részében leszereplő szerb-spanyol eredetű paprikát is indítani. Lett elég baj így is.

Az eddig csak agresszív szegedi fűszerpaprika a halászlében vállalhatatlanul durva, keserű és kemény lett, mindenki fújolta, elfordult tőle. Megdöbbentő volt a végeredmény, ez a paprika lényegében alkalmatlan halászlé készítésére. Még a színe se stimmelt, fakó és sötétbordó levünk lett tőle.

Szín tekintetében a kalocsai se tudott többet, ugyanaz a kioltott bordó lé volt a végeredmény, de itt egy parajelenséggel kellett szembenéznünk. Ez a halászlé ugyanis azonos mennyiségű só használata mellett mindenkinek sokkal sósabb volt. Az okok keresése közben utánasóztuk a többit, újrakóstoltunk, de mégis teljesen más karaktere lett, nem simán sósabb volt, még csak nem is kerekebb, hanem kellemetlen irányban intenzívebb ízű, ami durván elnyomta a halat, a kalocsai levünk nélkülözött minden harmóniát. Ekkor felmerült a nátrium-glutamátozás lehetősége és egyéb összeesküvés-elméletek, sztoriztunk egy keveset a tízéves paprikabotrányról, majd elengedtük a szélben ezt a jelenséget.

A házi leve lett egyedül mély, meleg narancssárga, és fűszerpaprikától elvárható édessége szépen harmonizált a jó minőségű ponty enyhe húsával. A lé húzása, állaga azonos lett mindhárom paprikától, ezen a fronton nem érzékeltünk különbséget.

Forrás: Táfelspicc

Termékleírás, szegedi fűszerpaprika-őrlemény