Van jó lekvár a hiperekben?

lekvárok hiper
Vágólapra másolva!
Amikor megszűnik a nagymamai kamrapolc - vagy sose volt -, és az elfoglalt, önmegvalósító lekvárevő kiszámolja, ha ő főz, annak kilója a ráfordított idő értéke miatt tízezer forint felett lesz, akkor megnézi, mit kap a boltban. Pláne a hiperekben. De vajon van-e élet a neonnal bevilágított kamrapolcokon?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Az alapfogalmak és a Magyar Élelmiszerkönyv


Ha azt mondom, lekvár, akkor jó esetben gyümölcs, cukor és citromlé jut mindenki eszébe, esetleg a régi fotelban, dunyhák között lassan kihűlő üvegek. Pedig a hivatalos osztályozás ennél bonyolultabb, ezért vásárláskor jobb tisztában lenni a törvény szabta fogalmakkal, nem csak a sajátjainkkal.

Különleges minőségű lekvárok: Az ezen a linken bőven kifejtett kategória közelíti meg leginkább a köznyelv fogalmait, készülhet egy- vagy többféle gyümölcsből, tartósítószert nem tartalmazhat, édesítőszert sem, bár fruktózszirupot igen. Savasság beállítására csak citromlét, illetve citromlésűrítményt használhatnak. Egyetlen adalék megengedett, a pektin, és gyümölcstartalma 100 g termékhez legalább 60 g (citrusgyümölcsök esetében 50). A különleges minőségű szilvalekvár semmit sem tartalmazhat a szilván és az esetleges héjdarabokon kívül. Előírt gyümölcstartalom a lekvárban: lekvár, íz: 100 g késztermék előállításához legalább 35 g (feketeribiszke, birs, csipkebogyó 25 g; citrusgyümölcsök 20 g).

Az Interspar és Tarpa

Az Interspar saját márkás Premium sorozatában találtunk négyfajta ígéretes lekvárt - szilva, gönci barack, birsalma és csipkebogyó -, mert gyakorlott vizslaként megnéztük a gyártót. Amely a kifejezetten jó pálinkájáról és bioboltokban található biolekvárjairól ismert Tarpa Hungarikum Manufaktúra Kft.

Az együttműködésről Várady György ügyvezető igazgatót kérdeztük. "A Spar keresett meg minket, mert tetszettek nekik a lekvárjaink. Másfél éve működünk együtt, a termékek egyelőre a hazai Spar-üzletekben kaphatók. Az üzletlánc kifejezett kérésére karácsonyra naranccsal és meggyel bővítjük a kínálatot, jövőre almát tervezünk. A narancs nem, de a többi lekvárunk magyar gyümölcsből készül, és a Spar Premium lekvárokat azonos módon készítjük, mint a Tarpaként csomagolt nem biolekvárokat. A biotermékeink biogyümölcsből készülnek. A narancs fejlesztése érdekes folyamat volt, hiszen a saját gyümölcseinket ismerjük, ezzel meg kellett ismerkednünk. Az alapanyagot Szíriából hozatjuk, mert lekvárnak csak kezeletlen héjú narancsot lehet felhasználni, hiszen finomra vágva a héjból is rakunk bele, attól kap különleges karaktert."

A Hungaro-Jam

Az Auchanban többféle ígéretesnek tűnő lekvár sorakozik. A Fruit de Bereg márkanév - a Hungaro-Jam Kft. tulajdona - alatt üveges és kerámiaszilkés, mutatós kiszerelésű lekvárokat találtunk, de ami igazából érdekes és ár-érték arányban kiemelkedő, az a Hungaro-Jam eszköztelenül dizájnolt, 900 grammos szatmári szilva- és 800 grammos sárgabaracklekvárja. A szilva 100 grammjához 500, a sárgabarackhoz 200 gramm barackot használnak fel, az előbbi nem tartalmaz cukrot. Mindkettőt megkóstoltuk, a barack kifejezetten savanyú, friss, aminek szeretete vagy elutasítása ízlés kérdése, a szilva pedig istentelenül tökéletes. Hümmögve kanalaztuk, majd mellévettük a gyártó azonos leírással rendelkező csinos üveges és még csinosabb kerámiacsuporba töltött szilvalekvárját, amelyek sokkal édesebbnek bizonyultak. Ez, tekintettel arra, hogy egyik sem tartalmaz semmit a gyümölcsön kívül, és azonos gyártó terméke, felvetett néhány kérdést.

"Nem egalizáljuk a terméket, ahogy bejön a szilva, készítjük a lekvárt, és töltjük az üvegekbe, tehát ami a különbséget adja, az maga a szilva. Ha vesz például két különböző dátummal készült szögletes üveges szilvalekvárunkból, valószínűleg ott is észrevehető a különbség. Olyan ez, mint a bor, évjáratos, például az idei aszályok miatt a termés kesernyésebb volt, ez is érződik. Csak magyar szilvával dolgozunk, elsősorban a szatmári régióból, ami nem mindig könnyű, hiszen az eredetvédett szilvapálinka miatt arra nagy a kereslet, a pálinkafőzők sokszor felfelé licitálnak, hogy megszerezzék a termést. Az Auchanokban a teljes lekvárskálánkat megtalálják, kivéve a fahéjas szilvát és a somot, mellette egy-két Coop-üzlet és kisebb delik értékesítik őket. A szilkés lekvárok Mol-kutaknál is kaphatók. A nagy méretű, lecsósüvegbe csomagolt lekvárjainkat - a szatmári szilva és a sárgabarack mellett a meggyet - kifejezetten fogyasztói igényre találtuk ki, az árat ezzel a csomagolással tudjuk lefelé nyomni" - tudtuk meg Erdei Pálmától, a Hungaro-Jam Kft. társtulajdonosától.

Forrás: Táfelspicc

A szerelemlekvár

Országosan csak az Auchan-hipermarketekben lehet megvásárolni a gyümölcsalapú étrend-kiegészítőket gyártó AGM Zrt. Andrássy-féle néven futó, kiemelkedően szépen csomagolt lekvárkülönlegességeit. "A csak magyar gyümölcsből készülő lekvárokból a szőlő, kajszi, szilva és a meggy kaphatók az Auchanokban, ezek a termékek igazi szerelemgyerekek, az étrend-kiegészítőkhöz vásárolt gyümölcsökből készülnek, mivel utóbbi a vállalkozás fő profilja" - tudtuk meg Kiss Gergely cégvezetőtől.

Forrás: Táfelspicc

Kecskeméti Tradíció

Az Univer prémium sárgabarack, málna, meggy, bodza és szamóca sorozata az Auchan-, Interspar-, Spar- és Tesco-hipermarketeken kívül a Coop-, CBA-, Reál-üzletekben is kapható ezen a néven. Egy korábbi teszten a bodzát és a málnát már kóstoltuk, és mivel ezek országosan is széles körben elérhető, hazai gyümölcsből, itthon készülő, tartósítószert, adalékanyagot nem tartalmazó lekvárok, ezért az egész termékskálát megvásároltuk és kipróbáltuk, hogy pontos képet kapjunk róla. Összességében a sorozat túl édes, el tudjuk képzelni azt a fogyasztót, akinek ez az igénye, nekünk a gyümölcs karakterének rovására megy. Mindegyik 60 százaléknyi gyümölcsből készült, pektinnel, gyanítjuk, a szintén minden Kecskeméti Tradíció tételre jellemző zselés állagot utóbbi okozza.

Forrás: Táfelspicc

Sorozatunk eddigi részei:
hús
hal
kenyér

Lekvárreceptjeink:
alma-birsalma
otelló

piszke
málna
ribizli
rebarbarás narancs
szamóca
szilva