Karácsony fillérekből, étteremből vagy liszt nélkül

Vágólapra másolva!
A karácsony nem feltétlenül és nem mindig kell, hogy halászlevet, töltött káposztát és kétnapos előkészületeket jelentsen. December 24-től még nem lesz több pénz, több idő, senki se tud jobban főzni ezen a napon, és a lisztérzékenyek az év minden napján lisztérzékenyek maradnak. Ötletek nagyon kevés pénzre, még kevesebb időre, lisztmentes süteményekre és sok halételre, ami nem halászlé. Sőt, azt is megmondjuk, hova lehet -ó, szentségtörés- szenteste étterembe menni.
Vágólapra másolva!

Olcsón ünnepit
A legolcsóbb halászléalapból, még olcsóbb tésztából és annál is rosszabb minőségű, karácsony környékén leárazott darálthúsból, sok rizzsel készült, világ legócskább töltött káposztájával tudnánk tartani egy mindennél alacsonyabb árat, de nem a legolcsóbb halászlét akarjuk megetetni az olvasókkal, hanem a legolcsóbb és finom fogásokat. Ezért inkább lemondunk a rossz minőségű alapanyagokkal spórolóssá tett, de karácsonykor hagyományosnak tartott fogásokról, és a magyar tél filléres, mégis finom zöldségeit vesszül elő. Az árakat budapesti piacok, boltok, hipermarketek áraiból ollóztuk össze, egyik esetében se vettünk figyelembe semmiféle akciót. Örömkeresés a kényszervegaságban, belsőségekben és a kacsaaprólékban.

Előételek
Házi sertésmájkrém 1100ft/4 fő
Rozmaringos zellerpüré 850ft/4 fő
Narancsos céklacarpaccio 600ft/4 fő
Gyömbéres céklacarpaccio 800ft/4 fő
Levesek
Sütőtökkrémleves 1100ft/4 fő
Csicsóka krémleves 1300ft/4 fő
Mentás zellerkrémleves 1000ft/4 fő
Ánizsos kacsaaprólékleves 1400ft/4 fő
Főételek
Ribollita 2000ft/4 fő
Sült téli zöldségek 1400ft/4 fő
Waldorf saláta 1200ft/4 fő
Kocsonya körömből 1200ft/4 fő
Savanyú bárányszív 1100ft/4 fő
Birsalmás csirke 1400ft/4 fő
Birodalmi kacsaszív 1500ft/4 fő
Lencsesaláta 800ft/4 fő

Az olcsó desszert a legfogósabb kérdés, hiszen az ünnepekkor népszerű dió és mák ára a drágább húsokat is veri, a jellegű és pótló dolgokat pedig meghagyjuk a menzáknak, nem a karácsonyi menübe fogunk darált napraforgómaggal tölteni bejglit, mivel ezt egy átlagos szerdán se szívesen tesszük meg. Marad a télen olcsó alma, és a zsír egy klasszikus pite formájában, ami akármennyire olcsó, mégis gazdag sütemény, egy bő, laktató tepsi ára 800 forint. És ha minden kötél szakad és a pénz mellé semmiféle tehetség sincs, a vajkaramellás ostyalappal garantáljuk a sikert, a szerkesztőségben két perc alatt fogyott el. Egy tasak ostyalapra való pedig kijön 1300 forintból.

Forrás: MTI/Varga György

Ha a pénz nem számít, vagy nagyon is számít
Első hallásra szokatlan ötlet az étteremben ünnepelt szenteste, de ha átgondoljuk a szülői nappalikban végigkínlódott éjszakákat, a mosogatást, a jelképes ajándékokra költött nem jelképes mennyiségű pénzt, az idegeskedést és a nyűglődést, az ötlet már-már zseniálisnak és olcsónak tűnik. Három helyre mi is szívesen elmennénk.

Onyx Nyolcfogásos, kifejezetten különböző izgalmas halételekre és egy őzgerincre kihegyezett vacsora borokkal egy Michelin-csillagos étteremben. Ára 149 euró/fő
Araz Karácsony este elsősorban a szállodákra lehet számítani, ilyen az Araz is, ahol szintén sok halas fogásból állítottak össze ünnepi menüt, 7490 forintért.
New York CaféHáromféle menüből lehet választani, a legolcsóbb, pisztránggal, kacsalevessel, bélszínnel és zserbóval 16 900 a hozzáillő borsor 6300 forint.

Kiváló félmegoldás lehet a vacsorát hazaszállítani, bár itt a karácsonyi megterhelő műveleteknek éppen a szórakoztató részéről mondunk le. Már akit szórakoztat a főzés.

A Bock Budában kifejezetten a vendégek kérésére állították össze a karácsonyi "túlélő csomagot" ahogy ők nevezik az előre rendelhető 1/2 literes halászlevet -2400 ft-, a töltött káposztát és a zsírjában sült hideg libamájat.
A jó minőségű halászlevéről híres bajai halászcsárda idén is gondol a halászlevet kedvelőkre, a pontyhalászlé 1990, a harcsahalászlé 2990, a vegyes 2790 forint.
A Duna Garden a dunai vegyes halászléje -1500 Ft- mellett egészben sült pulyka, kocsonya és töltött káposztát is ajánl karácsonyra, otthonra.
A Café 57 - ben idén is lesz vegyes halászlé 1890 forintért, ezen kívül kacsacombot, bejglit és töltött káposztát is lehet rendelni.
A Peppers! szokás szerint egészben sült pulykával és kacsával készül elvitelre.
Szegeden az Öreg Kőrössy halászcsárdában lehet előrendelni a ponty -1090 ft- vegyes -1190 ft-, és harcsa -1290 ft- halászleveket.

Forrás: Táfelspicc

Ünnepi édességek lisztérzékenyeknek
Ennél mi sem könnyebb, hiszen rengeteg esetben elég kidodni a lisztet a süteményből és a gluténmentes, sokkal finomabb -igaz, sokkal drágább- mandula, vagy mogyoróliszttel, darált mákkal vagy dióval helyettesíteni. Mivel a lisztmentes süteményeknek ez az ága kivétel nélkül rendkívül finom és tömény, mind tökéletes desszertek egy alkalmi menübe. Ebben az esetben egyáltalán nem kell külön főzni a lisztérzékeny családtagnak, hiszen mindenki sokkal boldogabb lesz a narancsos máktortával, mint az unalmas és rendkívül bonyolult bejglivel.

Forrás: Táfelspicc

Halból máshogy
A hal pikkelyei rengeteg pénzt hoznak az újesztendőben, ráadásul a hal egészséges és rendkívül finom. Hazánkban karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztás nagy részét, sőt, sokan kizárólag ezen az estén hajlandók egyáltalán enni belőle. A szálkát és a hal illatát kifogásolóknak íme pár alternatíva karácsonyra, szálka nélkül.

Előételek
Füstölt hal és pesto
Kapros füstöltlazackrém
Nyelvhal ceviche
Gravad lax
Leves
Feketekagyló leves
Főételek
Szardíniával rakott burgonya
Gefilte fis
Mandulás pisztráng
Töltött szardínia
Paprikás polip
Véres hurkával töltött tintahal
Hajdinasaláta tenger gyümölcseivel
Szardellás pite

És három megbízható recept a három nagy ünnepi klasszikusra. Négy.

Töltött káposzta
Halászlé (bajai)
Rácponty
Bejgli