Ha unja a bejglit

Vágólapra másolva!
A legtöbb háztartásban a karácsonyi vacsora után bejgli kerül az asztalra. De mivel a bejglit is meg lehet unni, bemutatjuk néhány európai nép karácsonyi desszertjét, amelyek közül bármelyiket érdemes kipróbálni, ha új színt akarnak vinni a karácsonyi menübe.
Vágólapra másolva!

Az olaszok

Olaszországban az ételek és elkészítésük régiónként változik, így lehet az, hogy nincs kifejezetten olasz karácsonyi sütemény. Az egyik régióban mézes struffolit esznek (Campania), máshol mandulás ricciarellit (Siena), megint máshol csokoládés-mandulás certosinót (Bologna). Nagyon népszerűek azonban az édes kalácsok, kenyerek, amelyek majdnem minden tartományban és külföldön is megtalálhatóak. Ezek közül a legelterjedtebbek:

Panettone - Ez a kupola alakú édesség Milánóból származik, talán a legnépszerűbb olasz karácsonyi sütemény, az egész világon ismert. Nagyon vajas, tojásos kelt tészta kandírozott gyümölcsökkel, amelyet (papír)panettoneformában vagy ennek híján virágcserépben lehet elkészíteni. Az otthoni elkészítése nem bonyolult, inkább csak sok időt, akár egy egész napot igénybe vehet, mivel többször kell keleszteni. A kész panettonét fogyasztják egyszerűen felszeletelve vajjal vagy valamilyen desszert alapjaként édes borral (pl. vin santo ), amarettóval meglocsolva, mascarpone- vagy ricottakrémmel is.

Pandoro - Veronai eredetű, zsírosabb a panettonénál (minimum 16 és 20% vajat tartalmaznak) egyetlen előírt fűszere a vanília. A panettone kötelező, törvényileg előírt, legalább 20%-ot kitevő kiegészítői a mazsola és kandírozott gyümölcs, de a pandoróban ilyen nincs. Mindkettő lehet kakaós.

Ezek nemcsak Olaszországban, de az egész világon elterjedtek, már itthon is megvásárolhatók delikátüzletekben, nagyobb élelmiszerboltokban. Jellemzően hazájukban is készen veszik ezeket az olaszok kedvenc pékségükben. Dobozos panettone és pandoro vásárlásához részletes útmutatót itt találnak.

Forrás: Táfelspicc

Panforte - Siena jellegzetes karácsonyi édessége, amelyről már a 13. században készültek feljegyzések. Rengeteg fűszerrel, mézzel, kandírozott gyümölccsel és csonthéjasokkal készítik. Nevét erősen borsos íze miatt kapta ("erős kenyér"), de utalhat a tartósságára is. Leginkább étkezések lezárásaként kávéval vagy desszertborral fogyasztják.

recept a panfortéhoz

Az angolok

Karácsonyi puding - Az angolok hagyományos karácsonyi pudingja alatt nem az itthon elterjedt zacskós sárga pudingot kell érteni (ez angolul általában a pudding), hanem egy gőzölt édességet tele mazsolával, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, amelyet eredetileg marhafaggyúval sütnek. Az elkészített, gőzölt pudingot hagyományosan hetekig pihentetik, majd fogyasztás előtt vízfürdőben melegítik, rummal, konyakkal, esetleg pálinkával meglocsolják, és flambírozzák.

recept az angol karácsonyi pudinghoz, nem marhafaggyúval

Franciák

Buche de Noël - Vagyis az itthon is ismert fatörzs: vékony piskótalap vajas csokoládékrémmel (bár ez változó, készítik kávés-csokoládés krémmel is) megtöltve, amelyet feltekernek és kívülről is krémmel vonnak be. Hagyományosan úgy szolgálják fel, hogy a fatörzs egyik végét levágják, majd a sütemény tetejére állítják, így egy levágott ágra hasonlít, pont, mint a hazai cukrászdákban.

Forrás:Táfelspicc

A német

A stollen leginkább a gyümölcskenyérre hasonlít, több fajtája közül a legismertebb az eredetvédett drezdai stollen. Nagyon vajas (és zsíros) kalács kandírozott gyümölcsökkel, mandulával és rumba áztatott mazsolával, amelyet sütés után 2-3 hétig érlelnek. Sok stollen tartalmaz marcipánt, de az eredeti drezdai stollenbe sosem tesznek.

recept a stollenhez

King cake - A királyi torták

A király vagy királyi tortákat számos országban készítik vízkereszt ünnepére, ilyen a Rosca/roscón de reyes is. Spanyolországban és a latin-amerikai országokban kerek vagy ovális formában készítik, amelynek közepén lyuk van, és rengeteg kandírozott gyümölccsel, esetleg valamilyen krémmel (tejszínhab, cukrászkrém) tálalják. Katalán változata a tortell, a portugál pedig a bolo rei, amely az előző kettőtől eltérően nem kerek, hanem hosszúkás.

recept