A gyerekek annyira otthon érzik magukat, hogy elvadulnak

gyerekbarát étterem briós
Vágólapra másolva!
Egy vendéglátó-ipari egységtől első hallásra furcsának, sőt, öngyilkos ötletnek tűnhet, ha nyíltan felvállalja, hogy az ő vendégterében nem férnek el a gyerekek. Pedig valóban van olyan vacsora, ami nem kimondottan gyerekprogram. Cserébe egyre több kifejezetten gyerekbarát étterem nyílik.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Amerikában az elmúlt pár évben lett különösen népszerű az a mozgalom, amely kizárólag felnőttek számára látogatható éttermeket szorgalmaz. Az éttermek húzását sokan üdvözölték, sokan csőddel fenyegető megoldásnak tartották, mondván, senki nem engedheti meg magának, hogy vendégeket riasszon el. Emellett általános gyakorlat, főleg fine dining éttermek esetében, hogy ugyan udvariasan, de kifejezetten jelzik, akár weboldalukon is, hogy egy bizonyos kor alatti gyermekek az éttermet nem látogathatják.

A gyerekek éttermi jelenlétét nehezményezők természetesen Facebook-csoportot is létrehoztak, ahol a rendszeres Honey booboo részek ajánlása mellett kitérnek a mindenképpen látogatásra érdemes, gyerekmentes helyekre is. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint vannak olyan éttermek, ahol a gyerekek távoltartása érthető, és nem csak a gyermektelenek vagy gyermekeik nélkül érkezők, de a szülők és a gyerekek érdekeit is szolgálja.

Harmath Csaba (a Larousse gasztronómiai lexikon magyar kiadásának egyik lektora, gasztronómiai szakíró) szerint: "A kisgyerekek általában sehol sem illenek bele a fine dining műfajba, tudomásul kell venni, hogy ez két külön világ. Egy ilyen étteremben a vacsora három-négy órát is igénybe vehet, a legtöbb gyerek ezt nem bírja ki, ami természetes, a gyerekek unják ezt. A séfek nem készülhetnek külön gyerekmenüvel egy ilyen helyen, márpedig sok gyerek nem eszik meg mindent, amit elé raknak. Egyébként fontos azért különbséget tenni gyerek és gyerek között. Láttam én már három Michelin-csillagos étteremben hat-nyolc éves nagypolgári úrfit szépen kiöltöztetve, egy szó nélkül ette a vacsorát a családdal."

Fine dining étterem

Jellemzően a nemzetközi étteremkalauzok - Michelin, Gault Millau - által is elismert, sokfogásos menükkel szolgáló, az étkezés élvezeti értékeit sikeresen előtérbe helyező éttermek.




A hangos gyerekektől, bömböléstől való félelem, a vendégek védelme Harmath szerint jogos: "Ha valaki egy ilyen helyre megy vacsorázni, nem valószínű, hogy mondjuk üvöltő gyerekek között szeretné eltölteni az estéjét. Márpedig azt nem tudja kivédeni a szülő. Ha pedig a gyerek elkezd bömbölni, sokak estéje és vacsorája el van rontva - többek között a szülőé is."

Megint más, ha egy családiasabb hangulatú bisztróról vagy vendéglőről van szó, ott általában a személyzet is jobban fel van készülve a kisgyerekek fogadására. A kisgyerekekkel még egy hétköznapi vendéglőben sem könnyű bánni, nem könnyű őket lekötni, nemhogy egy csúcskonyhával dolgozó helyen, ahol a vendégek nem kevés pénzt áldoznak az élményre, és mindennek klappolnia kell, ezért a személyzet teljes erőbedobással erre koncentrál. Azok a kötetlenebb hangulatból eredő kényelmetlenségek, amik egy vendéglő vagy bisztró esetében elfogadhatóak, a fine dining helyeken joggal verik ki a biztosítékot, legyen szó akár a gyerekek által keltett hangzavarról, vagy éppen arról, hogy a vendég nem kapja meg a tökéletes figyelmet a pincértől, mert az éppen egy kisgyerekkel kapcsolatos kérést kénytelen teljesíteni, vagy problémát megoldani.

Rudits szerint viszont szerencsére nem jellemző, hogy a szülők nagyon erőltetnék a kisgyerekkel vacsorázás műfaját ezeken a helyeken: "Én eddigi pályám során azt tapasztaltam, hogy nagyon ritka, hogy este kilenckor a szülők a kisgyerekkel együtt jelennek meg az étteremben - és ha igen, annak nyilván jó oka van, nem szórakozásból teszik. Ha ilyen történt, akkor általában udvariasan megpróbáltam nekik elmagyarázni, hogy ez sem nekik, sem a gyereknek nem jó, és általában megértik."

Ettől függetlenül egyre több, bár még mindig csak néhány étterem vagy kávézó nevezi magát kifejezetten gyerekbarátnak Budapesten. Egyáltalán nem véletlen, hogy kevesen vágnak bele: ahhoz, hogy az elnevezés valódi értékké váljon, rengeteg türelem, energia és elfogadás kell, nem elég néhány kisvonat és egy etetőszék. Hogy miért éri meg mégis? Erről beszélgettünk három menő hely, a Pastrami, a Náncsi néni és a Briós vezetőivel/tulajdonosaival.

Pastrami étterem - Prokopp Dóra

Miért lett éppen gyerekbarát a Pastrami?

Tíz gyerek van a baráti társaságban - amikor régen bementünk valahová, úgy hívtak minket, hogy a Dunakanyar rémei -, akkoriban egy átlagos magyar étteremben nem nézték jó szemmel a randalírozó gyerekeket. Úgy gondoltuk, ha már éttermet alapítunk, egy olyan helyet csinálunk, ami passzol hozzánk, így a saját életünkhöz igazítva képzeltük el. Sikerült olyan kényelmesre és otthonosra megcsinálni, a pelenkázós, felszerelt mosdóval, a gyereksarokkal, amilyenhez hasonlót sehol, külföldön sem láttunk. Nem is ez a gyerekbarát dolog a lényeg, hanem a lazaság, és a mindenre való nyitottság, itt szívesen látunk kutyásokat, biciklistákat és hajósokat is, ezeket a dolgokat is mind a saját életstílusunk alapján alakítottuk ki. Úgy szeretünk élni, bulizni, társaságba járni, enni, hogy az összes gyerek körülöttünk zsong közben, mi is bringázunk, hajózunk. A hangulat a lényeg, az, hogy nálunk mindent lehet, nincsenek korlátok, és ez nem csak a családok számára csábító, rengeteg üzletember is jár hozzánk például. Hánytak már a szemetesbe nálunk is.

Milyen hátrányai vannak a lazaságnak?

Kezdetben féltünk, hogy sok visszaélés lesz, például zártuk a mosdóban a pipereszekrényt, ahol a tamponokat, pelenkákat, törlőkendőket tartottuk, de sosem fordult elő ilyesmi. Ami nekem egyedül furcsa, hogy sokan iszonyú rendetlenséget hagynak maguk után, holott nekem például alap, hogy mindig elpakolok a gyerekeim után. De úgy gondolom, ha éppen ettől fogják nálunk otthon érezni magukat, akkor belefér, hiszen komoly károkat sosem okoztak még gyerekek.

Mennyiben befolyásolja ez a gasztronómiai oldalt?

Vannak gyerekmenüink, a séfünk, Serényi Zsolt sokgyerekes apukaként elég jól tudja, mit szeretnek általában a gyerekek, és túllát a rántott hús, sült krumpli vonalon, bár ez is szerepel az étlapon. Máskülönben azt mondanám, akár fine diningnak is nevezhető lenne a konyhánk, ehhez csupán a körítés - a szó szoros értelmében, hiszen terítő sincs az asztalokon - és a vendégek háta mögött leskelődő, ugrásra kész pincér, szóval összességében a pucc és a lacafaca hiányzik, ezek azonban éppen azok a dolgok, amiket mellőzni szerettünk volna.

Náncsi néni vendéglője - Schädler Zsófi

Hogyan lett a Náncsi néniből gyerekbarát étterem?

Nem koncepció alapján lett az, egyszerűen így alakult - az évek során egyre inkább családi jellegű lett az étterem, egyre nagyobb igény lett rá, hogy a gyerekek számára külön szolgáltatásokat alakítsunk ki. A kerthelyiségben így lett a játszótér, a játékok, irkafirka-táblák, bababarát mellékhelyiség, és persze a többi, szükséges kiegészítő, mint az etetőszék, előke, gyerekétkészlet. Nyáron, vasárnaponként foglalkozásokat is tart egy óvónő, amit nagyon szeretnek a gyerekek. A zárt részben, télen sajnos nincs helyünk gyereksarok kialakításához, de a legtöbb gyerek ilyenkor is kimegy a játszótérre, felöltözve, úgyhogy ezzel sincs gond.

Vannak hátrányai annak, hogy gyerekbarátok?

Persze, hiszen a gyerekek rombolnak, de valódi kárt még sosem okozott senki. A szülőkkel való együttműködés során felmerülnek bizarr helyzetek, de a személyzetünk nagyon edzett és türelmes, mindenki minimum 8-10 éve dolgozik nálunk, még sosem volt komoly probléma.

Hogyan jelenik meg a gyerekbarát oldal az étlapon?

Van gyerekmenünk, de emellett mindenből lehet fél adagot rendelni, és mivel az ételeink házias, hagyományos jellegű fogások, nem igazán vannak szokatlan, új ízekkel kísérletező fogásaink, egy gyerek számára is nagy a választék az étlapon. Máskülönben az ételeket is a vendégkör alakítja, néha egy-egy típusú étel, lehet az akár teljesen hagyományos is, évekig népszerűtlen, olyankor lecseréljük, majd néhány év múlva, kísérleti jelleggel újra az étlapra tesszük, és megint szeretni fogják.

Briós Kávézó - Molnár Nóra

Miért éppen gyerekbarát kávézót alapítottak?

Három éve, mikor a helyet megtaláltuk, kézenfekvő volt, hogy valami ilyesmire van itt szükség. A környéken a Szent István Park miatt is rengeteg a gyerekes család, és mi magunk is, háromgyerekesként hiányoltunk egy olyan helyet, ahonnan nem néznek ki bennünket a gyerekeink miatt. Korábban New Yorkban láttunk hasonlót, ahol csak kislányoknak alakítottak ki kávézót, de a Brióst pusztán a saját szokásaink alapján terveztük meg. Aztán persze a három év alatt rengeteg mindenen változtattunk a vendégek igényei alapján. Télen menő a galérián lévő játszósarok, ahol rengeteg játék, könyv van, lehet zsúrokat tartani, amiket a dekorációtól a menüig mi rakunk össze, minden kívánság szerint, de kilencvenéves néni családi szülinapját is megrendeztük már. Idén volt Briós Mikulás, amit két turnusban kellett megtartani, akkora volt az érdeklődés. Nyáron még népszerűbb a terasz, ahol lehet randalírozni, míg a szülők reggeliznek. Még kismotorokat is teszünk ki, ilyenkor zsong az élet.

Csak családok járnak ide?

Dehogy, kutyások és mindenféle ember, akit megfog a laza hangulat. Sokan tartanak itt üzleti reggelit, tárgyalásokat, bár olyankor lezárjuk a gyerekrészleget. Ez is emberfüggő - akit zavar, hogy ricsaj van, és gyerekek szaladgálnak, az sajnos néha elmegy, de ez is benne van a pakliban.

Milyen gyerekbarát ételeik vannak?

A reggelik között vannak katonás tálak, és persze melegszendvics. Kezdetben a saját gyerekeim ízléséből indultam ki, és volt az étlapon sajtfalatkás tál, de nem ment jól, az átlag gyerek nem szeret sajtokat kóstolni. Van ebédmenünk, ami mellett mindig lehet kérni paradicsomos vagy sajtos-tejfölös tésztát, amit minden gyerek szeret, így gyakran beülnek ebédelni az anyukák a gyerekükkel. Uzsonnára van kuglóf, kakaó - ezek aszerint alakulnak, mire van kereslet.

Milyen hátrányai vannak a gyerekbarát jelzőnek?

Konkrét anyagi kárt nem okoznak, hiszen az, hogy naponta hússzor mossuk fel a kiborult almalevet, vagy sokszor rakunk rendet, az benne van, de persze gyakran nehéz, rengeteg plusz energiát igényel. Ha már nyolc gyerek van a galérián, kialakulnak konfliktusok, amiket nekünk kell megoldani, sőt, néha a gyerekek annyira otthon érzik magukat, hogy elvadulnak, és muszáj őket terelgetni - hiszen a szüleik éppen azért vannak itt, hogy lazítsanak. De megéri, minden megéri, mert nálunk az elfogadás, a tolerancia a lényeg, és az hihetetlenül jó dolog, ahogy a törzsvendég gyerekek a szemünk előtt nőnek föl.