Zsírokkal éljük túl a terhességi cukorbajt

terhesség alatti étvágy, extrém kívánósság, szendvics
Vágólapra másolva!
A terhesség legboldogabb időszakába rondít bele a gesztációs diabétesz. Három hónapnyi grammozás, vekkerre étkezés és cukrászdák előtt bömbölés, vagy új konyhai kihívások, nyitás az alapanyagok szélesebb világára és fityiszmutatás a diétás nővérkéknek? Hogyan élhető túl élvezetesen a terhességi cukorbeteg diétája?
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/SPL/Ian Hooton

Kegyetlen vizsgálat

A második trimeszter boldog zabarohamainak időszakában, mikor nemhogy legitimmé válik a pocakosság, de az őszintébb és őszintétlenebb bókok alapján még szépnek és érezheti magát az ember, akkor az orvosa előírja a terhesség egyik legkegyetlenebb tesztjét, a terheléses cukorvizsgálatot. Ilyenkor reggel, éhgyomorra vesznek vért, majd ott, helyben le kell húzni 100 gramm, vízben feloldott glükózt, és azzal, de semmi mással a gyomorban ücsörögni két órát, míg újra vért nem vesznek. Sok szerencsés, kevésbé radikális kórházi rendszerbe csöppent kismama ugyanezt egy zsömlével és egy bögre tejjel megússza.

A pozitív eredménnyel a kezében a kismamát általában a belgyógyászatra terelik, ahol - adatainak megfelelően diétára, rosszabb esetben diétára és inzulinra, majd állandó otthoni vagy gyakori bevándorló vércukormérésre ítélik. Közben a biztonság kedvéért jól ráijesztenek, hogy így meg úgy veszélyezteti a gyermeke egészségét, ha nem követi az utasításokat, kórházba fektetéssel, koraszüléssel fenyegetőznek. Majd jókedvét és önbizalmát így megalapozva, a kismamát egy diétás nővérhez utalják.

A diétás nővér tanácsai

A diéta: napi öt étkezés, mindig azonos időpontban, háromóránként, megadott mennyiségű szénhidrát, általában összesen 150 gramm (25, 20, 50, 20, 30) fogyasztható. Ebben az előírásban, bár ez elsőre nem látszik, rengeteg lehetőség rejlik abban az esetben, ha ügyesen értelmezzük felül a diétás nővér utasításait.
Őt valószínűleg egyetlen típusú cukorbetegségre készítették fel: az erősen elhízott cukorbetegre, akit nem csak a szénhidrát csökkentésére és egyenletes elosztására, de a kalóriák radikális mérséklésére is rá kell venni. Ezt azonban meglepő nézőpontból teszi: fogja az elképzelt átlagmagyar étrendjét, és a magas szénhidráttartalmú ételeket egyszerűen minimális mennyiségűre csökkenti. Mindezt táblázatokkal is alátámasztja: így tudhatja meg a lassan könnyeivel küszködő terhes, hogy uzsonnára - figyelembe véve az elfogyasztható szénhidrátmennyiséget és a táblázatot - ehet egy negyed zsömlét, egy harapás almás pitét, az ebéd köreteként egy kanál krumplipürét és így tovább.

Üres szénhidrát vs. jó zsír

Szerencsére még az átlag kismama is százszor nagyobb józan ésszel rendelkezik annál, semhogy harapásnyi süteményekből próbálja fedezni a maga és magzata számára kielégítő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és energiát. Kiemelgeti a szénhidráttáblázat legalacsonyabb értékekkel rendelkező elemeit, és igyekszik abból gazdálkodni. Így kerül át a ló túloldalára, a pusztán hús-és zöldségalapú táplálkozásra, itt jön ugyanis az első bökkenő: ami helyes és jó a túlsúlyos cukorbetegnek, az túlzás lehet a terhességi cukorbetegnek. Neki ugyanis - természetesen abban az esetben, ha egy normál testalkatú, nagyobb súlyfelesleggel nem rendelkező kismamáról beszélünk - nem feltétlenül elég, ha vitaminból és ásványi anyagból fedezi a kettejük számára szükséges minimumot, a napi megfelelő kalóriamennyiséget is össze kell szednie. Tévedés, hogy az orvosok csak az extrém sebességben hízó kismamákat stresszelik: a fogyókat sem szeretik. A zöldségen és húson élő kismama pedig fogyni fog, ha nem pótolja valahogy a kalóriákat, ennek pedig két útja van: a kis mennyiségű, de nagyon lassan felszívódó szénhidrátok, és a jó minőségű zsírok, melyekkel persze az alapvetően zöldség-és húsalapú táplálkozást kell a megfelelő egyensúlyban kiegészítenie.

Jó zsírok

A tojás, a halak, az olajos magvak, a túró-és sajtfélék mind, a tejszín, és persze a húsok hihetetlenül kis mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot, ugyanakkor sokkal boldogabbá, kiegyensúlyozottan és hosszabban kitartóan jóllakottá tesznek, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok. A diétás nővérkék táblázatai pedig abban a pillanatban mehetnek a fiókba, mikor rájövünk, mennyivel jobb érzés korlátlan mennyiségű sajtos brokkoliból és grillcsirkéből lakni jól, mint egy negyed adag rántott hús-sült krumpli kombóval éhezni. Egy idő után arra is rájövünk, hogy még ha éhesek is maradnánk egy étkezés után, mire befejezzük, jön a következő.

Előny a hátrányból

Az átlagkismama így is fenntarthatja az ideális hízásmértéket, amivel végeredményben még mindig fogyni fog, ami a terhességi cukorbaj nagy előnye: a legnehezebb, szülés utáni időszak százszor elviselhetőbb, ha sok más nyűg és önbizalomvesztési tényező mellett legalább a súlyfelesleggel nem kell szembenéznie, sőt, az is lehet, hogy jobban fog kinézni, mint azelőtt, hogy teherbe esett volna.

Szemléletváltás: nem lemondás, csere

A gyümölcs a desszert és az uzsonna, az édességet, a péksüteményeket és a klasszikus értelemben vett köreteket pedig úgy, ahogy van, el kell felejteni. A meglepően magas szénhidráttartalmú, eddig mindennaposnak számított élelmiszereket és italokat pláne: ilyenek a gyümölcslevek, a tej és a joghurt és az aszalt gyümölcsök. Ha nem görcsöl, vagy koncentrál a tiltásra, hanem a legjobbat próbálja meg kihozni a felhasználható alapanyagokból, még az is lehet, hogy a diéta kényszere alól felszabadulva is tartani fogja az ekkor kikísérletezett ételeket. Bár azelőtt nem gondolt volna rá, hogy egy avokádó önálló étkezés is lehet, vagy hogy reggelire tojást enni sajttal és paradicsommal jó dolog, és tortát lehet sütni a lisztet mákra vagy darált mandulára, a cukrot édesítőre cserélve, ezek egyáltalán nem furcsa szokások. A káposztára, a céklára és minden szezonális zöldségre, mint a lehetőségek kiapadhatatlan forrására fog gondolni, ki sem jön a konyhából a kísérletek lázától égve, és alig bírja majd elhajtani a fogyni vágyó barátnőket, akik receptekért rágják a küszöböt.

Terhességi cukorbetegeknek ideális receptválogatás, főként zöldségételekből, salátákból, hiszen a hús-és halételek mind tökéletesek:

Receptek céklával
Különféle káposztasaláták
Vöröskáposzta saláta
Tojás, például reggelire
Zsidó tojás
Körözött
Ananászos csirkesaláta
Csirkesaláta olajbogyóval
Waldorf saláta
Mustáros-citromos csicsókasaláta
Krumplipüré helyett, zellerpüré
Szerzetesek eledele
Téli zöldségek sütve, fokhagymával
Zellerkrémleves
Tüdőleves
Kókuszfelfújt (cukor helyett édesítővel)