Jön az év gasztrohétvégéje: sör, bor, hamburger

főzdefeszt komló
Vágólapra másolva!
Idén nyáron nem volt hiány gasztrofesztiválokban, a mostani hétvége viszont minden eddiginél durvább lesz: Több olyan rendezvényt is tartanak, melyek egyenként is elegendőek lennének ahhoz, hogy komolyabb forgalomkorlátozást kelljen bevezetni a környéken. Melyiken mi lesz, kinek való, kinek nem? Segítünk. 
Vágólapra másolva!

Egyre több igazán érdekes és jó, gasztronómiával foglalkozó fesztivált rendeznek országszerte, az azonban tényleg elég ritka, hogy ennyire sűrű legyen egy hétvége: a Hold utcai vásárcsarnok emeletén a már hagyományos Street Food Show lesz, a Palotanegyedben egy új helyszínnel kibővülve az őszi Főzdefeszt, Mádon a barátságos hangulatú furmintünnep, Etyeken pedig piknik.

Mivel mindhármat végiglátogatni valószínűleg akkor sem lesz könnyű, ha temérdek időnk van, érdemes az alapján választani, mi az, ami a leginkább érdekel bennünket. Inni szeretnénk? Enni? Zenére táncolni? Mind a hármat?

Forrás: Zing Burger


Street Food Show

Mikor: szeptember 6-8., péntek-vasárnap
Hol: Hold utcai vásárcsarnok (V. kerület, Hold u. 13.)

Tizennégy vendéglátóhely, van köztük kézműves pub, vitaminbár, halkereskedés, kávéspecialista, cukrászat, pékség és hamburgeres autó. A szervezők ezúttal szemmel láthatóan ügyeltek arra, hogy valamivel kevesebb, de jobban összeválogatott, változatosabb profilú helyek jelenjenek meg a fesztiválon, ami egészen biztosan jobbat fog tenni a hangulatnak és a zsúfoltságnak is.

Kinek ajánljuk: Aki szereti, ha sokféle izgalmas dolgot meg lehet kóstolni egy helyen, legyen szó szendvicsekről, halételről, sonkáról, hamburgerről vagy más, elvileg utcai kajáról.

Kinek nem: Aki rosszul felfogott nosztalgiából még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a mirelit húsból készült csalamádés burger kígyóuborkával releváns fashion-statement lehet.

Kinek nem: Klausztrofóbiásoknak semmiképpen, mert a Hold utcai csarnok emeleti része néha elég sűrű tud lenni csúcsidőben. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor érdemes megenni valamit, ha „emberes adag” (kapcsford: negyven deka köret van a hús mellett), az sem fogja itt nagyon jól érezni magát. Aki behisztizik a kajaszagú ruhán - talán neki is határeset.

Mire figyeljenek a rutinosabbak: Lesz egy olyan, hogy tölcséres kolbász (ennek a neve az, hogy KOLBice, ami miatt már most elnézést kérünk): ötcentis, különféle ízesítésű grillkolbászok fűszeres kenyérben. Aztán ott van a Brótpékség kenyérkínálata. És hát a Dang Muoi levesei, ha valaki szeretné kideríteni, hogy mi ez a nagy zsezsegés a pho körül.

Forrás: Táfelspicc

Főzdefeszt
Mikor: szeptember 6-8., péntek-vasárnap
Hol: Szabó Ervin tér - Reviczky utca - Mikszáth Kálmán tér - Krúdy Gyula utca

A mostani, hatodik feszten a számtalan kisebb-nagyobb főzdét bemutató rendezvény új, eddig eldugott hazai sörfőzdéket is beszervezett, ráadásul még az eddiginél is több főzőműhely jelenik meg.

Bart Dániel, az esemény egyik szervezője, aki fél szemmel már a jövő héten Berlinben szervezett főzdefesztet vigyázta, külön örömét fejezte ki azért, mert megint sikerült olyan eldugott kis főzdéket találni Magyarországon, amelyekről eddig csak nagyon kevesen hallottak. Ilyen lesz például a nyírlaki Sümeg Beer vagy a még a kézműves sörök között is különlegességnek számító Alakor sör. Ez utóbbi egy többéves fejlesztés eredményeképp létrejött biosör, az idén nyáron lehetett először kóstolni – egyelőre sajnos csak üveges változata létezik. „Az egyik legnagyobb öröm a mostani esemény szervezésében az volt – mondja Bart –, hogy nagyon eldugott műhelyeket sikerült találni, amelyek igen szűk rétegnek tudtak csak sört eladni, az általuk főzött ital mégis fantasztikus ízű és minőségű, ami azt mutatja, hogy nagyon is megéri, még kis forgalom esetén is, nagyon jó söröket főzni.” Az eddigi helyszínek egy kicsit kibővülnek: a Múzeumkertben Best of Főzdefeszt pult várja majd a vendégeket.

Kinek ajánljuk: Adja magát, hogy annak, aki szereti a jó söröket, vagy szeretné végre kideríteni, mi is ez a kézművessör-forradalom, amivel tele vannak a hírek egy éve. Aki nem kóstolt még sokféle izgalmas sört, de szeretne. Aki szeretné megtudni, miért jobb az ale a lagernél, vagy miért nem, illetve mit tudnak a hazai kis sörfőzdék (nagyon sokat), annak itt a helye.

Kinek nem: Mivel a főzdefeszt az első rendezvény óta folyamatosan telt házzal megy, és akkora a forgalom, hogy annak sem lenne hírértéke, ha a nyitás után két órával szárazra innának minden csapot, semmiképpen nem ajánlott szociopatáknak vagy türelmetleneknek. Itt komoly sorban állásokra kell számítani, aki tehát hisztis vagy nyafogós, az semmiképpen ne ide jöjjön, vagy ha mégis, próbáljon meg nem az esti őrületben fogyasztani (májusban például szombat délután három körül jártunk arra, egészen tolerálható volt az embermennyiség).

Mire figyeljenek a rutinosabbak: Kiss „Hopfanatic” Tamás kókuszos IPA-val, Kővári Gergő búzaélesztős-málnás Grabanccal, a Legenda Black Jack IPA-ja, ami 8,2%-os, pörkölt malátás IPA.

Forrás: Etyeki piknik

Etyeki Piknik

Mikor: szeptember 7-8., szombat-vasárnap
Hol: Újhegy és Szépvölgy (Etyek)

Az évente négyszer, évszakonként megrendezett piknik az idén utoljára várja a vendégeket, ezúttal – magától értetődően a szüret köré építve fel a kínálatot és a hangulatot. Must, sajtok és borok. Ez lesz a leghangosabb program, a rendezvény alatt több helyszínen koncertek, bulik, népzenei rendezvények tömkelege lesz.

Kinek ajánljuk: Aki amúgy is a környéken lakik, szereti a bort, és nem zavarja, hogy a kedvenc helyein alig fog tudni elférni a sok kirándulótól, de a piknik így is kedves és nem túlzsúfolt.

Kinek nem: Aki nem szereti a túl sok zenés programot.

Mire figyeljenek a rutinosabbak: Az Ínyenc pont szarvaskolbász és mangalicatermékei, a Krisán pince szőlős sajttortája, a Rókusfalvy-birtok bográcsversenye, valamint az Őszikék szőlőétel- és sajtkínálata.

Egy kis Anyukám mondta Forrás: Origo

Mádi Furmintünnep

Mikor: szeptember 6-7., péntek-szombat
Hol: Mád, több helyszínen

Ha Tokaj, akkor aszú, ha viszont aszú, akkor furmint. A Tokaj-hegyaljai borvidék sztárfajtáját a mádi termőterületek 70 százalékán termesztik, az aszút is nagy részben ebből készítik. Nem véletlen, hogy ennek a fajtának a népszerűsítését állította a középpontba a kétnapos hétvégi fesztivál. Számtalan nyitott pince és borkóstoló mellett kiállítások (a tokaji borkészítésről egy történeti kalauz, illetve egyéb témákban fotó, kisplasztika és más képzőművészeti ágak), a Furmint korzón pedig a környék legmenőbb éttermei, kézműves sajtkészítői találhatók meg.

Mire figyeljenek a rutinosabbak: Fűszeres Eszter kivonul szőlőből és barackból (nem feltétlenül egyszerre, bár az is érdekes lehet) főzni, Szent Tamás 2011-es Mádi Furmintja, Barta Károly Öreg király dűlős tokaji Furmintja. Plusz kint lesz az encsi Anyukám mondta, ami évek óta az egyik legnagyobb dolog, ami a vendéglátásban arrafelé történt.