A kapszaicin nem csak a szívet védi

paprikaspré, rendőrségi oszlatás németországban, illusztráció
Vágólapra másolva!
A csípős paprikában levő kapszaicinnek nem csak gasztronómiai és egészségügyi értéke van, de önvédelmi-rendfenntartói is: ha a személy és vagyonőrök, a rendőrök, vagy a sötét mellékutcában megtámadott polgár gázsprayt használ, jó eséllyel egy kapszaicin-tartalmú keveréket permetez a másik szemébe. 
Vágólapra másolva!

Amikor csípős paprikát eszünk, a szánkban létrejövő lángoló érzést (ami után szükségszerűen bekövetkezik a felszabaduló endorfinok következtében beálló eufória) a kapszaicin okozza. Ez az íztelen, szagtalan színtelen vegyület a nyálkahártyák irritálásával fejti ki hatását, viszont kellően nagy koncentrátumban a bőrt is képes irritálni (aki tört már lecsóba tíz kiló bogyiszlóit, ismerheti az érzést, amire megoldás lehet a kalcium), ha pedig nagyon-nagyon sok kerül belőle a bőrre, akkor ott égési sérüléseket okoz.

Képünk úgynevezett illusztráció. Forrás: AFP/Robert Michael

Ezen tulajdonságai miatt érthető, hogy a kapszaicint nemcsak békés gasztroforradalmárok hasznosítják konyhájuk mélyén, hogy utána posztokat írjanak abból, micsoda fantasztikus érzés, amikor az ember taknya-nyála egybe folyik egy hajszálvékony szelet Naga Jolokia-tól, hanem mások is. Elsősorban olyanok, akik szintén azt szeretnék elérni, hogy valakinek a taknya-nyála egybefolyjon.

A gázspray fogalmát, tartásának, használatának szabályait a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003 (X.28.) Korm. rendelet határozza meg Magyarországon. A kormányrendelet mellékletében felsorolt közbiztonságra különösen veszélyes eszközök között a melléklet d, pontja tartalmazza a gázspray fogalmát: „olyan eszköz, amelyből a szem- és nyálkahártya, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permete lőhető ki (gázspray)”.

„Ha valakit lefújnak kapszaicin tartalmú spray-vel, az ugyanazt fogja érezni, mint amikor nagyon csípős paprikát fogyaszt – csak éppen a szájüregen kívül is. A szemben, orrban, arcbőrön ugyanolyan, vagy még komolyabb irritációt okoz a paprikaspray, vagy az egyéb hatóanyagot tartalmazó, könnygáz spray, mint a szájban.” – mondta Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője. Az érzést, vagy legalábbis ahhoz hasonlót mindenki ismeri, aki volt már valaha annyira szeleburdi, hogy paprikaszeletelés, fogdosás után elmulasztotta az alapos szappanos kézmosást, és a szeme, orra, vagy egyéb érzékeny bőrfelületű testrésze környékén matatott. Már az sem kellemes, képzeljük akkor el, hogy milyen az, amikor egy emberesebb csilipaprika kapszaicin-mennyiségének a sokszorosa kerül a szemünkbe.

„Egy flakon gázsprében körülbelül tíz kiló csípős paprikának megfelelő mennyiségű kapszaicin van. Persze ez csak becslés, mert a paprika kapszaicin-tartalma nagyon sokféle lehet, de a nagyságrend körülbelül ez” – mondja Vass.

Ön- és vagyonvédelemre ugyanazt használják

Az itthon engedélyezett gázfegyverek (legyenek akár lőfegyver formában - mint a gázpisztoly - vagy spray formában hozzáférhetőek) három hatóanyaggal készülnek. Ebből kettő szintetikusan előállított vegyület (CN és CS), a harmadik pedig a kapszaicin. Hatásuk megegyezik.

Hatóanyagok és nosztalgia

CN (Klóracetofenon): ez a valódi könnygáz. Hatása igen intenzív, és hosszantartó, megvadult állatok ellen is igen hatásos: 20 milligramm felett azonnali harcképtelenséget okoz, ami akár 15 percig is eltarthat.

CS (Ortó klórbenzál-malodinitril): Ezt a hatóanyagot a CN kiváltására fejlesztették ki, ugyanis az angolok által a meleg égövi gyarmatokon, rendfenntartásra használt kristályos CN a nagy forróságban párolgott. A CN-nél kisebb irritáló hatással rendelkezik, de emberek ellen még megfelelően erős, az irritáción túl rosszullétet, a vérnyomás megemelkedését, szédülést, hányást is okozhat. Állatok ellen már nem olyan jó, mert nekik jóval magasabb a fájdalomküszöbük. („A kilencvenes évek elején nagy divatja volt a különböző erősségű CS gázoknak itthon is: az 5001 KO vagy a Defenol volt az a pillangókés mellett, amit minden balhéra éhes tizenéves hurcolászott. A gázsprék minden mércével mérve rettenetesen olcsóak voltak, egy flakon 5001-es 700-1000 forint körüli áron kelt el, a Defenol valamivel drágább volt. Akkor azt hittük, azért, mert szemben az 5001-essel, azt nem lehet vízzel lemosni. Aztán persze rájöttünk hogy az 5001-est se lehet, legkésőbb akkor, amikor véletlenül vagy poénból vagy balhé miatt lefújtak minket. Akit lefújtak, vagy csak úgy kipróbálta, hogy milyen érzés, az emlékezhet rá, hogy noha az első tíz perc maga volt a kénköves pokol, utána viszonylag gyorsan elmúlt az égető fájdalom, és némi bőr illetve szempírt leszámítva semmi komoly károsodást nem okozott” – emlékezett vissza egy megkérdezett a rendszerváltás körüli romantikus időszakra, és a CS gáz hatásmechanizmusára.)

PV (Capsaicin) A paprikából kivont és szintetizált anyag. Németországban kizárólag állatok ellen használható.

A profik, legyen szó akár rendőrökről, akár személy és vagyonőrökről az OC/PV hatóanyagú eszközöket használják. A kapszaicin nagyon hatékony, egyetlen hátránya viszont, hogy nagy mennyiségben a szembe kerülve maradandó károsodást is okozhat (a szembe került kapszaicin értágító hatása miatt az erek károsodását is okozhatja, súlyos bevérzéseket, vérömlenyt okozva). A flakonokba zárt kapszaicin erőssége változó a hígítás mértékétől függően, általában 500 000 és 5 000 000 közötti Scoville értéket vesz fel. Előbbi érték környékén találjuk meg a Red Savina habanerót, utóbbi környékén a nagy semmit, ugyanis a legerősebb jelenleg ismert csili, a Trinidad Moruga Scorpion is megáll 2 000 000-nál.

Érik a Monster Naga csilike Forrás: Kárpáti Richárd

Semmi sem segít, csak az idő

Mivel a kapszaicin nem oldódik vízben (ezért hiába is iszunk meg egy literrel, ha már nem bírjuk valamelyik komolyabb curryt), ha olyan pechünk volt, hogy ránk fújnak egy kis kapszaicint, túl sok mindent nem tehetünk (azt leszámítva, hogy lekucorodunk a földre, és elkezdünk sírni).

Egy nagy hazai őrző-védő cégnél dolgozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint is teljesen fölösleges bármivel próbálkozni:

„Amennyiben valakit szembefújnak paprika spray-vel, annak hatása 10-15 percig tart. Ezen idő alkalmas arra, hogy a személy és vagyonőr társait segítségül hívja, értesítse és helyszínre hívja a rendőrséget, stb. A hatásfok elmulasztása 10-15 perc után a szem bő vízzel történő kimosásával történhet, gyorsabb „elmulasztása” a hatásnak nem lehetséges. A gázspray, mint kényszerítő eszköznek pontosan az a célja, hogy például a jogszerűtlenül támadó személy által megtámadott személynek legyen ideje olyan helyzetbe kerülni, hogy a támadás megszűnjön,vagy az esetleg megismételni szándékozott támadás ki se alakulhasson.”

Vass Gábor a paprikaspray-vel kapcsolatban hangsúlyozta az egyéni érzékenységet is, mint faktort, de hozzátette, általánosan 5-10 percig ki se tudják nyitni a szemüket.

A Kaliber magazin készített tesztet arról, hogy milyen, amikor valakit lefújnak egy új fejlesztéssel, a fentieknél ötször hatékonyabb CR-könnygázzal. A leírás elég plasztikus ("A víz önmagában csak rátesz még két lapáttal!"), és elolvasható itt, a tesztről videót is készítettek.

CR (dibenz-oxazepin): A brit védelmi minisztérium által a '60-as években kifejlesztett könnygáz, ötször erősebb a CS-nél. Bizonyos mennyiség fölött halált okozhat. Hatása sokkal tovább tart a CS-nél, vízzel érintkezve akár 48 bórával később is fájdalmas lehet a bőrön.