Vágólapra másolva!
A nyilvánvaló kényelmi szempontokon túl hosszú távon vajon kézzel vagy géppel éri meg jobban mosogatni? Kiszámoltuk.
Vágólapra másolva!

Aki használt már huzamosabb ideig mosogatógépet, és mosogatott kézzel is eleget, pontosan kialakult véleménye lesz mindkét módszer előnyeiről és hátrányairól. Kérdés, kinek mi a fontosabb, és vajon igazak-e azok a mosogatási mítoszok, hogy kézzel sokkal több vizet használunk el, a mosogatógép környezetbarát, és hosszú távon olcsóbb is?

Kézzel is ment Forrás: AFP

A hardver

A mosogatógépnél megúszhatatlan kérdés. Végig 8-9 terítékes gépekkel számoltunk - mivel ezek bőven fedezik akár egy négytagú család szükségleteit is - amelyek gyártótól, víz- és energiafogyasztástól függően 70-150 ezer forint közötti áron kaphatók.

Mi az a teríték?

A mosogatógépek esetében ahány terítékes, annyi darab lapostányér, mélytányér, kistányér, kanál, kés, villa, kiskanál, kisvilla, pohár, tálka fér el benne, esetleg a kiszedőkanalak. Ezek mellé a főzőedények már nem férnek el bennük, pláne több nem.

Persze a kézi mosogatásnak is van hardverigénye, ami nem más, mint az időről időre elhasználódó mosogatószivacs: egy darab 30-50 forintos áron kapható.

A kardinális kérdés: a víz

A 8-9 terítékes gépek 8-13 liter között fogyasztanak. Ezt átlagoltuk 10,5 liter vízre, a kontrollgépünk 70 fokos programmal 12 liter vizet fogyasztott.

Ugyanennyi terítékkel egy folyóvizes kézi mosogatás (vagyis amikor megállás nélkül folyatjuk a vizet mosogatás közben) 50-60 liter vizet használ el.

De hülye vagy, édes lányom!

Üvölt fel bennünk a mama és a hippi, jogosan. Sajnos a mai lányok nemcsak főzni, de már mosogatni se tudnak, a többiről pedig állítólag jobb, ha nem is beszélünk. Ami biztos, folyóvízzel mosogatni és rinyálni, hogy az sok vizet fogyaszt, sőt ezzel példálózni a mosogatógépek ellenében az pont olyan, mint kizárólag padlógázon és satuféken járni a kocsinkkal, és reklamálni a magas fogyasztás, a kopás és a balesetek miatt.

Akkor hogyan érdemes?

A 8-9 terítéket, amelyhez a gépünk átlagosan 10,5 liter vizet használ, a klasszikus tálcás módszerrel 15 liter vízzel mosogattuk el. Ennek során a mosogatótálcát félig engedve mosogatószeres vízzel elmosogatunk, majd az elmosott edényeket kétszer, egy-egy tálca tiszta vízben öblítjük.

Egy köbméter víz a vízművek kalkulátora szerint 218 forint, egy liter víz tehát 0,218 forint. A 10,5 literes gépi mosogatás 2,3 forint, míg a 15 literes kézi 3,3 forint.

(Meg kell jegyeznünk, hogy hiába az olyan szép eszmék, mint a környezetvédelem, a fenntartható ökolábnyom, vannak, akik egyszerűen genetikailag képtelenek beledugni a kezüket a zsíros mosogatólébe. Akkor is, ha van rajtuk mosogatókesztyű. Számukra a lavóros mosogatás teljesen járhatatlan út.)

A mosószer

A mosogatógépekbe a tabletta ára széles skálán mozog, de mivel a német Test magazin összehasonlító tesztje szerint a legolcsóbb tabletták közül is sok a jó minősítést kapta, erre nem érdemes sokat költeni. A Lidlnél egy tabletta 43,3 (1299 forint a 30 darabos csomag), az Aldinál 27,1 forint (1899 forint a 70 darabos csomag). Ha a luxust erőltetjük, akkor megvehetjük az egyetlen nagyon jó minősítést kapó Somat tablettát 63 forintos darabáron (3700 forint 52 darab). De ha ökohippik vagyunk, akkor megpróbálkozhatunk a citromsav (másik nevén E330) - szódabikarbóna kombóval is. A citromsavból két teáskanál kell egy mosogatáshoz, a szódabikarbónából egy. A 27,1-et átlagoltuk a 63-al, így lett egy mosogatógépes mosogatás vegyszerköltsége 45,05 Ft.

Egy kiló citromsav 1049 forint, egy teáskanál kb. 4 g, tehát 125 mosogatásra elég egy kiló. Egy kiló szódabikarbóna 499 forint, ez 250 mosogatásra elég. Ha ezzel mosogatunk, akkor egy menet tíz forint körül jön ki.

Mosószappan, elég bio, és működik is! Forrás: Táfelspicc

Kézi mosogatásnál alkalmanként 9-28 forintig (18,5 forintos átlag) költhetünk mosogatószerre, és ezért az árért vásároltunk nyugodt lelkiismeretet is, hiszen ezek mind öko-mosogatószerek árai, tehát a környezetet sem károsítottuk. A környezetet jobban károsító mosogatószerek ára is ebbe a sávba esik.

A láthatatlan csapdák

A fentiekből már régen látszik, ha az ésszerű kézi mosogatási technikát vesszük alapul, a mosogatógép drága, vegyszerigénye nagy, és csak annyi vizet spórol - és azt is csak a drágább modellek - amelynek környezetvédelmi jelentőségét erősen beárnyékolják a gépfejlesztés, a gyártás, a szerelés és az eszköz kidobása, feldolgozása, szállítása során jelentkező káros melléktermékek.

A mosogatógép egyetlen dolgot tud piszkosul, időt megtakarítani, bár a ki- és bepakolást azért ne felejtsük el.

De ha az időmegtakarítás igénye lustasággal párosul, a mosogatógép könnyen kifejezetten környezetszennyező is lehet.

  • 1. csapda: a lábosok

Az esetlenül nagy tárgyakat, pláne serpenyőket képtelenség helytakarékosan bepakolni a mosogatógépbe. Okos asszony lábost nem is mosogat benne, de mintha a gép vásárlásánál sok okos asszonynak elmenne az esze, és indítják a programot két lábossal és egy tepsivel(!), és azokat is olyan szögben rakják be, hogy a gép képtelen legyen azokat rendesen elmosni. Persze volt, aki már látott okos embert, ahogyan szereli lefelé a serpenyő nyelét a gépbe helyezés előtt, de szerintünk ilyenkor az időmegtakarítás mint érv elillant. És ahogy

"Fájdalmas módfelett,
Fornettizni látni azt,
kit szívünk szeret…"

ez a látvány is tud nagyon megterhelő lenni.

  • 2. csapda: a maradékok leöblítése

Sajnos a kelleténél több hagymás pörköltszaft, ott maradt szelet répa, vékonyka kelkáposztalevél-darab, pláne sok zsírral párosulva rendkívüli mértékben csökkenti a mosogatógép hatékonyságát, és eltömíti a szűrőt. Ezeket egy papírtörlővel, vagy fél tálca meleg vízzel érdemes a gépbe helyezés előtt eltávolítani, vagy nagyon akkurátusan egy villával/kanállal a szemétbe kapirgálni. Ezek viszont megnövelik a mosogatásra fordított időt és a vízfogyasztást. Vagy papírfogyasztást.

  • 3. csapda: a beszáradt edények beáztatása

A buli után kint felejtett pacalpörköltes tányérok és edények ellen nem sok esélye van a mechanikai módszert - ún. dörzsölés - nélkülöző mosogatógépnek, legfeljebb a legdurvább programokon tudják elmozdítani a száraz mocskot. Marad az áztatás, és annak vízigénye.

  • 4. csapda: a kozmás edények

Itt is elakadhat a gép, de mivel az előbb már kifejtettük, lábost nem ésszerű mosogatógépben mosogatni, mindegy is.

  • 5. csapda: a fa- és agyageszközök, mosogatógépben nem mosható műanyagok, kések

Vannak anyagok, amelyeket egyszerűen tilos a mosogatógépben lévő hő és vegyi hatásoknak kitenni. A késnek elmegy az éle, a fa beszívja a mosogatószereket és meggörbül, a római tálról nem is beszélve, pedig utóbbit a saját szememmel láttam megtörténni. Somatos kacsa lilakáposztával, nyami.

A végső matek

Mivel a gép hardverigénye olyan jelentős, hogy azt nem hagyhattuk figyelmen kívül, ezért reménytelen idealisták módjára öt évre vetítettük az átlagolt gépárat (110 000 Ft). Heti három mosogatással számoltunk - ami öt év alatt 3120 akció - és ezzel osztottuk el a 110 000 forintos kiadást (szerelési költséget nem számoltuk).

Mosogatószivacsot (40 Ft) havonta vásárolunk.

Áramot nem számoltunk, mert a kézi mosogatáshoz is fel kell melegíteni a vizet valamivel.

Egy gépi mosogatás ára így az alábbiak szerint alakult:

35 Ft (gép ára) + 45 Ft (mosogatószer átlagára) + 2,3 Ft (víz) = 82,3 Ft

Kézi, tálcás mosogatással, szintén átlagos mosószerárral egy mosogatás:

2 Ft (szivacs) + 18,5 Ft (mosogatószer) + 3,3 Ft (víz) = 23,8 Ft

Akárhogy is számoljuk, és hiába takarít meg a gép egy kis vizet, a sokkal magasabb hardver- és vegyszerigény miatt akár naponta pörgő mosogatógéppel (akkor a megnövekedett használat miatt már csak 60 forintra jön ki géppel egy mosogatás) sem lesz a gép olcsóbb, mint a kézi mosogatás, inkább öt év alatt 182 500 forinttal drágább. De gyorsabb, nem is kicsit.

A megtakarított idő

Stopperrel mértem, a kb. 8 teríték és pár lábos elmosása a tálcás módszerrel 17 perc volt. Száradt edény elpakolást nem számoltam, mert azt a gépből is el kell(ene) pakolni.

Egy 8-9 tálcás mosogatógépbe (telibepakolás 8 terítékkel, nem két pacalos lábos berakása) pakolás 4 percet vesz igénybe.

Ez mosogatásonként 12 perc megtakarítás.

Öt év alatt, heti három mosogatás esetében ez bizony 9360 perc vagy 156 óra, majdnem egy hét különbség.

Aki olcsóbb tablettát vesz, többet használja a gépet, amit eleve akciósan vásárol meg, tovább spórolhat nem csak az idővel, de vizet spórolni nem mosogatógéppel kell.