Fogyjon úgy, mint Olaszországban

Bárány alap, Váncsa, alapanyagok
Vágólapra másolva!
Diétás sorozatunkban közismert fogyókúrákhoz állítunk össze egyhetes étrendet. Olyan étrendet, amit mi is megennénk, tehát igyekszünk a lehető legtöbb ízt és élvezetet tenni a szűk keretek közé, és amit kis változtatással a fogyókúrázó családja is fogyaszthat nyávogás nélkül. A mediterrán diéta következik.  
Vágólapra másolva!

A mediterrán diéta minden diétázó álma. Sok hal, friss saláták, sajt, teljes kiőrlésű gabonából készült tészták, olívaolaj. Már a negyvenes években foglalkoztak a mediterráneum étkezési szokásaival, ugyanis a régióban relatíve magas zsírfogyasztás ellenére is szignifikánsan alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris megbetegedések száma. Ez első pillantásra hasonló paradoxonnak tűnt, mint a francia paradoxonként ismert jelenség. A diéta a kilencvenes években nagy karriert befutó étkezési stílus az amerikai dietetikai kutatónak, Dr. Walter Willettnek és Frank Sacksnek köszönheti sikerét.

Forrás: Táfelspicc

Mi a baj vele?
Az ára, az lesz a baj vele: nagyon sok halat kell enni, és zöldséget, ami itthon télen nem olyan egyszerű, és olcsó.

Miért fogyaszt?
Noha elképzelhető olyan konstelláció, amikor a mediterrán diéta fogyaszt (hiszen minden olyan diéta fogyaszt, ahol kevesebb kalóriát eszünk, mint kellene), az étrend célja korántsem a fölösleges kilók megadása, hanem a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése. A mediterrán diéta ezt a nagyon sok telítetlen zsírsav (olívaolaj, és a magas halfogyasztásból kifolyólag Omega 3-ban gazdag halolaj), a rengeteg zöldség, és a sok könnyen emészthető fehérje (halhús) garantálja.

Valamint a mindennapi testmozgás, amit a diéta kiagyalói szintén beépítettek a programba. Tehát ha fogyaszt a mediterrán diéta, akkor az ugyanazért van, amiért az összes többi is. A mozgás+ésszerűbb, jó minőségű tápanyagbevitellel szakítunk az addigi nassolós, zabálós, tévé előtt punnyadós életvitelünkkel. Az meg fogyaszt.

Arról nem beszélve, hogy az egészségtelen zsírok egészségesre cserélése, a mértékkel fogyasztott bor, és a rengeteg, rostban gazdag étkezés minden szempontból jó hatással van az ér- és az emésztőrendszer egészségére (egy 2008-as kutatás szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzésére is alkalmas).

A diéta által népszerűsített táplálékpiramison látható, hogy ez tulajdonképpen semmi különös „csak” egy egészséges, jól kialakított étrend: csak az emberek nagy része olyan rosszul táplálkozik, a normálishoz való visszatérés forradalmi változásokat eredményez. Kevés vörös hús és cukor, valamivel több csirke, joghurt, tojás és sajt, még több hal, és rengeteg gyümölcs, olajos magvak, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona a többségnek elég ehhez.

Kelkáposztaleves gesztenyével Forrás: Táfelspicc

1. nap
Reggeli: 1 pohár joghurt, friss gyümölcsök
Ebéd: Csípős bárány mángolddal
Vacsora: Káposztaleves gesztenyével

Grillezett tintahal Forrás: Táfelspicc

2. nap
Reggeli: Nizzai saláta
Ebéd: Grillezett tintahal, Citromos mákolajos mandulalisztes sütemény
Vacsora: Fokhagymával sült téli zöldségek

Ratatouille Forrás: Táfelspicc

3. nap
reggeli: Humusz
ebéd: Ratatouille
vacsora: Mentás lencsesaláta, grillezett ördöghal

Pissaladiere Forrás: Táfelspicc

4. nap
reggeli: Gyömbéres répalé, pár szem mogyoró
ebéd: Pissaladieres
vacsora: Csirkemell saláta olívával, egy pohár bor

Paradicsomos garnélaceviche Forrás: Táfelspicc

5. nap
reggeli: 2 db alma
ebéd: Csicsóka krémleves, Ceviche
vacsora: Ribollita

Zöldorsós kókuszkrém Forrás: Táfelspicc

6. nap
reggeli: Quinoa saláta
ebéd: Bőrén sült hal, szuperzöld saláta
vacsora: Zöldborsó kókusszal

7. nap
reggeli: Pirítós sonkával, kecskesajttal, és fügével
ebéd: Pisztráng, mentás zöldbabsaláta
vacsora: Csilis-gyömbéres sütőtökkrémleves