A mediterrán diéta minden diétázó álma. Sok hal, friss saláták, sajt, teljes kiőrlésű gabonából készült tészták, olívaolaj. Már a negyvenes években foglalkoztak a mediterráneum étkezési szokásaival, ugyanis a régióban relatíve magas zsírfogyasztás ellenére is szignifikánsan alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris megbetegedések száma. Ez első pillantásra hasonló paradoxonnak tűnt, mint a francia paradoxonként ismert jelenség. A diéta a kilencvenes években nagy karriert befutó étkezési stílus az amerikai dietetikai kutatónak, Dr. Walter Willettnek és Frank Sacksnek köszönheti sikerét.
Mi a baj vele?
Az ára, az lesz a baj vele: nagyon sok halat kell enni, és zöldséget, ami itthon télen nem olyan egyszerű, és olcsó.
Miért fogyaszt?
Noha elképzelhető olyan konstelláció, amikor a mediterrán diéta fogyaszt (hiszen minden olyan diéta fogyaszt, ahol kevesebb kalóriát eszünk, mint kellene), az étrend célja korántsem a fölösleges kilók megadása, hanem a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése. A mediterrán diéta ezt a nagyon sok telítetlen zsírsav (olívaolaj, és a magas halfogyasztásból kifolyólag Omega 3-ban gazdag halolaj), a rengeteg zöldség, és a sok könnyen emészthető fehérje (halhús) garantálja.
Valamint a mindennapi testmozgás, amit a diéta kiagyalói szintén beépítettek a programba. Tehát ha fogyaszt a mediterrán diéta, akkor az ugyanazért van, amiért az összes többi is. A mozgás+ésszerűbb, jó minőségű tápanyagbevitellel szakítunk az addigi nassolós, zabálós, tévé előtt punnyadós életvitelünkkel. Az meg fogyaszt.
Arról nem beszélve, hogy az egészségtelen zsírok egészségesre cserélése, a mértékkel fogyasztott bor, és a rengeteg, rostban gazdag étkezés minden szempontból jó hatással van az ér- és az emésztőrendszer egészségére (egy 2008-as kutatás szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzésére is alkalmas).
A diéta által népszerűsített táplálékpiramison látható, hogy ez tulajdonképpen semmi különös „csak” egy egészséges, jól kialakított étrend: csak az emberek nagy része olyan rosszul táplálkozik, a normálishoz való visszatérés forradalmi változásokat eredményez. Kevés vörös hús és cukor, valamivel több csirke, joghurt, tojás és sajt, még több hal, és rengeteg gyümölcs, olajos magvak, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona a többségnek elég ehhez.
1. nap
Reggeli: 1 pohár joghurt, friss gyümölcsök
Ebéd: Csípős bárány mángolddal
Vacsora: Káposztaleves gesztenyével
2. nap
Reggeli: Nizzai saláta
Ebéd: Grillezett tintahal, Citromos mákolajos mandulalisztes sütemény
Vacsora: Fokhagymával sült téli zöldségek
3. nap
reggeli: Humusz
ebéd: Ratatouille
vacsora: Mentás lencsesaláta, grillezett ördöghal
4. nap
reggeli: Gyömbéres répalé, pár szem mogyoró
ebéd: Pissaladieres
vacsora: Csirkemell saláta olívával, egy pohár bor
5. nap
reggeli: 2 db alma
ebéd: Csicsóka krémleves, Ceviche
vacsora: Ribollita
6. nap
reggeli: Quinoa saláta
ebéd: Bőrén sült hal, szuperzöld saláta
vacsora: Zöldborsó kókusszal
7. nap
reggeli: Pirítós sonkával, kecskesajttal, és fügével
ebéd: Pisztráng, mentás zöldbabsaláta
vacsora: Csilis-gyömbéres sütőtökkrémleves