A patkányokat megöli, de minket állítólag nem

patkány aszpartám
Aknaszimatoló afrikai patkány Mozambikban, 2005 júniusában
Vágólapra másolva!
A rák világnapja alkalmából összeszedtünk öt olyan élelmiszer-adalékot, amelyek fogyasztása patkányokban összefüggésbe hozható volt különféle daganatos betegségek kialakulásával, használatuk ellen több szervezet fellépett már, mégis engedélyezik őket emberi fogyasztásra.
Vágólapra másolva!

Aszpartám

Kódnév: E951
Miben van: egymillió light, zero és cukor nélküli termékben

A nagy klasszikus. Minden tanulmányra és kutatásra, ami a veszélytelenségét bizonyítja, jut egy, ami szerint rákot okoz. A legnagyobb állami ételminősítők szerint, mint például az FDA, illetve egészségügyi szervezetek szerint, mint a WHO teljesen ártalmatlan, a Center for Science in the Public Interest nevű civil watchdog szervezet viszont különösen veszélyesnek ítélte 1970-es és későbbi patkánykísérleteket idézve, melyek szerint az aszpartám erősen karcinogén. A szervezet évek óta komoly harcot folytat aszpartámfronton, ami érthető, a szernek már az engedélyeztetése is igencsak ellentmondásos körülmények között történt.

Patkányok a kísérlet előtt. Forrás: AFP

Propil Gallát
Kódnév: E310

Miben van: zacskós levesek, rágógumi

Általában a BHA-val együtt használják, antioxidánsként és tartósítószerként. Megakadályozza a zsírok, olajok avasodását. Rágcsálóknál korrelációt találtak a magas propil gallát bevitel és a hasnyálmirigyrák kialakulása között.

Kálium-bromát

Kódnév: KBrO3, E924
Miben van: kenyérben, lisztben

A lisztbe kevert kálium-bromátnak állagjavító hatása van, jobban fölfújja a kenyértésztát. Patkányokban veserákot, illetve a pajzsmirigy bizonyos sejtjeinek rákos elváltozását idézi elő – ez a hatás azonban egerekben és hörcsögökben jóval gyengébb. Az EU-ban illegális.

Mesterséges karamellszínezék (E150b, c, d, az E150a maga a karamell)
Miben van: üdítőben, kólában, alkoholokban

A nagyipari körülmények között előállított karamellszínezéket ammónia és cukor, illetve különböző szulfitok nagy nyomás alatt történő reakciójából nyerik. Ennek melléktermékeit, a 2 metilimidazolt és a 4 metilimidazolt patkányokban és egerekben tüdő-, máj-, pajzsmirigyrákkal és leukémiával hozták összefüggésbe. Többször indult már mozgalom a betiltására.

Butil-hidroxi-anizol
Kódnév: E320
Miben van: növényi olajok, rágógumi, burgonyacsipsz, kukoricapehely

Állatkísérletek alapján egy 2011-es tanulmány emberekre nézve is erősen valószínűsítette a karcinogén hatást.

Karragén
Kódnév: E407

Miben van: jégkrém, fogkrém, puding, tejszín (szinte minden bolti tejszín!), mindenféle krémes-kocsonyás étel

Tengeri hínárból előállított zselésítő-állagjavító. Már egy 1982-es tanulmány valószínűsítette állatkísérletek alapján, hogy emberekre is komoly rákkeltő hatása van, túl sok minden nem történt: egy 2001-ben publikált tanulmány is a karragén étrendben való csökkentését szorgalmazta.

A linken megtalálja a hazánkban legális élelmiszer-adalékanyagok maximális napi bevitelére vonatkozó OÉTI-ajánlást. Már ilyen is van.

A piros, ami tilos

Az élelmiszer-adalékanyagok egészségkárosító hatásáról sok információ kering a neten, ezek közül némelyik alaptalan, másokat azonban érdemes komolyan venni. Legalábbis erre utal az a tény, ha valamit több országban betiltanak. A különböző ételszínezékkel kapcsolatos leggyakoribb panasz, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki. 

Az E110-es szám alatt futó, narancssárga színű FCF használatát például Norvégia és Finnország is korlátozza, nálunk azonban sok feldolgozott élelmiszer, például mustár, ömlesztett sajt, keksz, fagyi tartalmazhatja, igaz, csak pontosan meghatározott mennyiségben.

Így van ez az E122, az azorubin esetében is, ami kellemes piros színt kölcsönöz többek között a lekvároknak, édességeknek vagy táplálékkiegészítőknek. Bár az EU még csak vizsgálja az E122 fogyasztásában rejlő kockázatot, Kanada, Japán, Norvégia és az USA már betiltotta.

A britek kedvelt színezéke, az alluravörös (E129) ellen Svájc, Dánia, Franciaország és Belgium is harcot hirdetett, nálunk azonban a brit löncshúst, ízesített ömlesztett sajtokat, valamint a burgonya- és gabonaalapú sós snackeket is csinosíthatja.