Nyaljon együtt az Origóval!

fagylalt, fagyi
Vágólapra másolva!
Bátran írjuk be ezt a napot a piros betűs ünnepek közé: ma, május 8-án van a magyar kézműves fagylalt napja. Ugyan sokan még mindig nem tudják, mitől kézműves a pár gombóc, de nem is ez a lényeg, hanem a szokásosnál olcsóbb fagyi. 
Vágólapra másolva!

A pszichiátria tudománya több olyan kórismét ismer, amikor az embernek heveny nyalhatnékja van. Ezek ismertetésétől most eltekintenénk, mindenesetre a szakirodalom szerint a legújabb kór a kézműves fagylalt napja, amit néhány éve május nyolcadikán kapnak el a legtöbben, ilyenkor ugyanis sok helyen fél áron adják a fagylaltokat. (a listát itt találja)

Duplát kérjek vagy triplát?

Budapesten és vidéken, városban és falun egyaránt csatlakoztak a programhoz.

Kicsit olyan, mint a Torkos csütörtök, de itt legalább nem kell előre helyet foglalni

– kisorakozzuk a magunkét, és már nyalhatunk is.

V8, és nem autó Fotó: Polyák Attila - Origo

Ugyan nem hivatalosan már hetek óta tart a szezon, de igazán meleg tavaszi időhöz nem volt szerencsénk. A tavalyi év sem volt nyerő: 92 nyári napból közel 78 esős volt. Ha cukrászoknak most szerencséjük van, már nem lankad el a nap ereje: a magyar kézműves fagylalt napján fél áron letesztelhetjük, hova járunk majd egész nyáron.

Elindultunk fagyizni

Nagy az érdeklődés Fotó: Polyák Attila - Origo

Félszeg mosollyal vettük a várost délelőtt a nyakunkba, attól tartva, hogy nyitáskor teremtett lelket sem találunk majd a fagyikimérések előtt. Részben tévedtünk. Hasra ütve látogattunk meg néhány helyet, az első a Dr. Gelato volt a Bartók Béla úton. Negyed órája voltak nyitva, az utcán hosszú sor állt.

A lányok trükköznek! Fotó: Polyák Attila - Origo

Köztük a Down Alapítvány lelkes pártfogoltjai, akiket az önálló életre készítenek fel segítőik. Ma a közlekedést gyakorolják, reggel az volt a feladat, hogy a neten keressenek rá egy, az akcióban résztvevő fagyizóra és menjenek oda.

Hogy készül a fagylalt?

A fagylalt hivatalosan előállítható pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (mint a habosítók és sűrítők), valamint járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával.

Sikerrel jártak, most az alapítványnál keresett pénzükből fagyiznak. Melyik a kedvencük? – kérdezem.

– érkezik egyszerre három válasz is. Én egy gombóc sárgabarackot kérek (ma 110 forint). Hirtelen megváltozik a világ, nagymamánál ülök a konyhában a hokedlin, a nagyi lekvárt főz, én egy hatalmas lábasból takarítom kiskanállal a lekvár maradékát, kicsivel később fürdenem kell, és új ruhát kapok.

Mindenki élvezi! Fotó: Polyák Attila - Origo

Rejtett szimbólumok

Sipos Tamás, az üzlet tulajdonosa elmondja, valahol versenyre kellett szállni a bolti jégkrémekkel, ezért született a kézműves fagylalt napjának ötlete. És hogy miért pont május 8?

Kőkemény szimbolika: a május római V-öse a tölcsért, a 8 pedig a tölcsérben helyet foglaló gombócokat jelképezi.

Ehhez képest Botticelli Madonna az utolsó vacsora jelképével című festménye kismiska a maga búzakalászával és szőlőjével.

Egyébként itt mindig más a menő fagylalt, a dolog erősen függ az évszaktól is. A vevők mindenesetre nagyon kedvelik a bazsalikomos zöldcitromot, meg a sárgadinnyét.

Nincsenek sorok Fotó: Polyák Attila - Origo

A Villányi úton lévő Manna Ice szerintünk ideális helyen van, buszmegállók, villamos, a közelben több iskola, a Móricz Zsigmond körtér, mégis, egy teremtett lelket sem látunk itt. Pedig csak 90 forint egy gombóc fagyi és jó is. Rétegezett Latte Macchiatót kóstolok, ez itt a nagy sláger, meg a Snickers. A fagyinak erőteljes fehércsoki íze van és kicsit túl édes nekem, de én nem vagyok mérvadó, már az óvodában is vadas zsemlegombóccal volt a jelem.

Ahol nincsenek hosszú sorok

A pultos lány elárulja a hely átkát:

a buszokra nem lehet fagyival felszállni, ez keményen megszűri a reménybeli vevőket.

Éppen ezért ez a hely a titkos favoritunk, itt nem kell sorokra számítani.

Sorakozni kell, de fagyi a jutalom Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem úgy, mint Pesten, a Boom Gelatónál, a Baross utcában. A tulajdonos, Gyuricza Dániel – Sipos Tamáshoz hasonlóan – sír is, nevet is egyszerre. Tavaly a Kálvin térnél állt a sor vége. Akkor kétszáz fagyizó vett részt az akcióban, idén már több mint négyszáz, így a sok hely között jobban eloszlik a tömeg. Náluk a Bazsalikomos lime, a Velencei álom és a Csilis csoki a nagy kedvenc (110 forint), utóbbira rá is röpülök. Sírok a gyönyörűségtől, van annyira csípős, hogy egy eldurvult férfiszáj is megérezze, nagyon csokis, és szerencsére csak jelzésértékűen édes.

Milyen a kézműves fagylalt?

A mai nap tényleg erről szólt, de a mindennapokban egyre gyakrabban találkozni a kézműves fagylalt kifejezéssel. Az, hogy mit jelent ez a kifejezés, kevesen tudják, sőt a helyzetet tovább nehezíti, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv sem rendelkezik erről. Legegyszerűbben úgy lehet meghatározni, hogy hagyományos eljárással állítják elő, azaz nem porból, állományjavítókkal, hanem tejes, tejszínes, tojássárgás alapú, igazi gyümölcsökkel, természetes aromákkal készül – vagyis pont úgy, mint régen. Vajon mindenhol ilyet kaptunk?

Mi újság, kedves szomszéd?

Összetalálkozom szomszédommal, Ernő bácsival. Az öreg fagyizóról kocsmára röppen ezen a napon, egy a fagyi, egy a fröccs alapon, bár délután felé eltolódik az arány utóbbi javára.

– magyarázza.

A Ráday utcai vigalmi negyedben az első szembejövő, akcióban résztvevő fagylaltozda a Juhász Cuki. Hatalmas a tömeg, többek közt itt van a közeli iskolából a komplett 5/b osztály. A tanárnő szerint a gyerekek kérték, hogy délután jöjjenek ki, de ő úgy döntött, elhozza őket az osztályfőnöki órán.

Terasz, fagyi, május Fotó: Polyák Attila - Origo

Innen üzenem Jutka néninek, az egykori 5/d-ből, hogy ez a legjobb marketingfogás egy tanártól, nem az önkéntes szemétszedés! Jutka néni Ráday utcai kolléganője viszont most nem győz aggódni, mert a srácok az összes megspórolt pénzüket elhozták és négyesével eszik a gombócokat (110 forint). Egyébként a csoki és a tiramisu a sztár.

Szerencsénkre akkora a sor, hogy nincs értelme beállni. A közszolgálatiság jegyében elfogyasztott fagylaltmennyiség miatt nem bánjuk, hogy szilánkosra fagyott ízlelőbimbóinkat nem kell újra csatába küldeni. Gondolatban megint nagyanyám konyhájában ülök, ezúttal már a széken és arra várok, hogy végre elkészüljön a velős pacal.

Mire figyeljünk?

A szakemberek szerint az egyik legárulkodóbb jel a magasra felpúpozott fagylalt. A gyakran használt adalékok közé tartoznak a zsírok bontásával létrehozott zsírsavak mono- és digliceridjei, melyek stabilizálják a fagylaltkrém állagát, azaz jóval több levegőt lehet megkötni. Magyarul kevesebbet kapunk a pénzünkért. A gyárilag, előre bekevert fagylaltporoknak általános adaléka a szentjánoskenyérmag lisztje vagy a guargumi, melyek homogén krémességet és habos állagot biztosítanak.

Auguszt József, az 1870-ben alapított Auguszt cukrászda tulajdonosa korábban a Táfelspiccnek nyilatkozott: "Magyarországon a jó fagyihoz minden szükséges alapanyag beszerezhető. Persze mindig el lehet rontani, először is a szakértelem hiányával, másodszor pedig a nem megfelelő módon használt alapanyagokkal. Egy liter tej kerül mondjuk kétszáz forintba. Ha annak a feléhez vizet tesz valaki, máris megfelezte a költséget. A finom fagyi mindig tejszínnel és tojással készül, hiszen ezek adják a zsírosságát és a selymességét. Hiába helyettesítik sokan margarinnal, pálmazsírral vagy más növényi olajjal, az íz és a minőség nem lesz ugyanaz.”

Vidéken kevesebben vannak

Vácott vállaltunk egy triplát Forrás: Origo

Mivel nem csak a főváros érintett a csodás kezdeményezésben, kiszálltunk vidékre is. Jó hír a vevőknek: Vácott, a Pingvin cukrászdánál nincsenek az utcán hosszú sorok, igaz, benn tömve van érittségiző diákokkal és mosolygó nyugdíjasokkal.

„Többen vannak, mint máskor?” – szólt a kérdés, de a fagylaltos kanállal fénysebességgel dolgozó hölgy szemében ott volt a válasz, anélkül is értettük, hogy kimondta volna: „Igen, sokkal többen!” Látszott, felkészültek a plusz vevőkre, flottul ment minden, bár benn, a kis asztaloknál már nem volt hely, így a szemközti, hetvenes évekből itt felejtett áruház töredezett betonlépcsőin nyaltuk el a magunk gombócait, darabját akciósan 90 forintért.

Az utcán nincsenek sorok. Még... Forrás: Origo

A részletek, azok a részletek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal többször felhívta a figyelmet arra, hogy aki allergiás bizonyos élelmiszerekre vagy azok összetevőire, vásárláskor figyeljen, hogy elkerülje a kellemetlen reakciókat, inkább kérdezzen rá az alapanyagokra! Az sem mellékes, hogy mivel szórják meg vagy díszítik a fagylaltot – sokakban azok is allergiás reakciókat válthatnak ki.

Mi az idei divat?

Bárhol kérdeztük, a fagyisok és fagyizók is egyetértettek abban, hogy a még mindig a csoki, vanília, eper és citrom a kedvenc – az alapízek nem mennek ki a divatból. Évek óta egyre többen keresik a laktózmentes vagy a növényi fehérjéket tartalmazó változatokat is.

Minden évben vannak divatízek, ezeket vagy az ínyencek, vagy a gyerekek kedvelik. Rosszabb helyeken a színezékkel élénk kékre beállított is ilyen, Hupikék törpikék az egyik tipikus név, de hallottunk márolyan helyről, ahol Facebooknak nevezték el ezt a fagyit. Tavaly több helyen az Oreo kekszre utalót kínáltak; amelyik cukrász ad magára, valami extrát mindig becsempész a klasszikusok közé.

A hagyományos ízeket idén is kedvelik Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem új kedvenc

Kínában már négy-ötezer éve készítik hóból, tejből és gyümölcsökből, bár a gazdagok kiváltsága volt az édes csemege. Egyiptomi kereskedők segítségével jutott el a Földközi-tengerhez. Az ipari forradalom idején már megoldott volt a jég gyártása és hűtése, így a 19. századra a nagyvárosokban már gyakori volt.
A tölcséres fagylaltot 1904-ben találta fel Charles E. Miches: népszerűsége azóta is töretlen. Magyarországra bécsi mesterek hozták az 1700-as évek végén, igaz, már a török korban is fogyasztotta az ellenség: Arany János Szondi két apródja című balladájában a fagylalt, azaz a szorbé is megjelenik serbet alakban.

Régen hogy csinálták?

Amit ma kiemelünk és istenítünk, az régen természetes kézművesség volt: a fagylaltot kézzel hajtott berendezésben állították elő. Konyhasóból és jégből álló hűtőkeverék fogott körbe egy kisebb edényt. Ebben egy kisebb tálban a fagylaltmassza forgott, utána szintén jeges közegben tartották hidegen.