A maffia árulja, a szárazság pusztítja

7 gyümölcs, amitől garantáltan ragyogó lesz az arcbőröd, trend, avokádó
Vágólapra másolva!
Szárazság és bűnbandák fenyegetik az avokádót, ezt az izgalmas gyümölcsöt. Ha ez sem lenne elég, a vevők nagy része még rosszul is fogyasztja.
Vágólapra másolva!

Válaszoljanak őszintén a következő kérdésre: maguk kanállal vájják, vagy darabolják és finoman nyúzzák az avokádót? Ha az elsőt választották, akkor most megpróbáljuk meggyőzni önöket, hogy változtassanak szokásaikon. Helyesebben nem mi, hanem az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society), ugyanis szerintük az emberek nem megfelelően fogyasztják az avokádót, így a legértékesebb tápanyagok elvesznek. Legújabb oktatóvideójukból azonban

megtudhatjuk, milyen a profi pucolás.

Tőlünk pedig azt, egyáltalán miért és miképpen érdemes avokádót enni.

Ha érett avokádóval van dolgunk, vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd válasszuk szét. Egy trükkös és ügyes mozdulattal távolítsuk el a magot (ezt megpróbálhatjuk elültetni, de nem garantálható, hogy sikerrel járunk). Ezek után a félbevágott avokádót negyedeljük: a szeletekről egyszerűen távolítható el a héj.

Avokádó a fán Forrás: AFP/David Mcnew

Ez az avokádóban rejlő tápanyagok és vitaminok maximális kinyerésének legjobb módja. A legtöbb számunkra hasznos anyag ugyanis a sötétzöld részlegben található, közvetlenül a héj alatt. Hanyag kanalazás során ez a rész részben a héjon marad, és hulladék lesz belőle. A másik hibás hozzáállás: a késsel való hámozás. Az avokádó ugyanis nem krumpli. Ha elég érett, különösebb bonyodalom és segédeszköz nélkül szépen lehúzható a bőre.

Mit tartalmaz ez a kis zöld sáv, hogy ekkora a felhajtás körülötte? Nagyon gazdag rostokban, káliumban, foszforban, vasban, telítetlen zsírsavakban, B6- és E-vitaminban. Ezenkívül tizenegy fajta karotenoid található benne, amelyek elsősorban rákos, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésénél fontosak.

Esztétikai tanácsok kémikusoktól

Az avokádókrém a gyümölcs fogyasztásának egyik legkedveltebb módja. A gusztusos, zöldes kenő a levegővel érintkezve azonban könnyen bebarnul, aminek bár egészségügyi szempontból nincs jelentősége, valakit mégis zavarhat. Adjunk a krémhez zöld citromot, amely nemcsak ízében, de színileg is hozzájárul a tökéletes végeredményhez, ugyanis

lelassítja a barnulásért felelős kémiai folyamatokat.

Előbb vágjuk félbe Forrás: AFP/Mark Ralston

A másik módszer a tökéletes szigetelés. A csomagolófóliát helyezzük közvetlenül a krém fölé úgy, hogy ne maradjon köztük levegő. Az oxidálódás ideje így időben kitolható. Aki ódzkodik a maszatolástól, és nem akar feleslegesen folpackot használni, az kipróbálhatja a vizes megoldást is: ha elég sűrűre sikerült az avokádókrém, bátran önthetünk a tetejére vizet. Az ugyanis nem keveredik össze a kenővel, viszont kifogástalanul szigetel. Amikor legközelebb enni akarunk, csak öntsük le a vizet, keverjük át a krémet, és a végeredmény ugyanolyan friss és zöld lesz, mint közvetlenül az elkészítés után.

Az oxidálással szembeni óvintézkedéseket természetesen nemcsak a krém esetében vethetjük be, hanem félrevágott avokádónál is.

De mi az avokádó?

Az avokádó (latin nevén Persea americana) a babérfélék családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó fa. Termése körte alakú vagy gömbölyded, hossza akár harminc centiméter is lehet. A héj zöld, vörösesbarna vagy feketés; illetve fényes, sima vagy érdes felületű. A világoszöld, fehér vagy sárgás terméshús vajhoz hasonló állagú, szagtalan és gyengén dióízű; mind a héjtól, mind az öt-hét centi nagyságú kőmagtól könnyen elválik. A krónikaíró José de Acosta (1539-1600) szerint a

Kaliforniai avokádóültetvény Forrás: AFP/David Mcnew

Feltehetőleg a mexikói esőerdőkből származik: nyomait megtalálták az időszámításunk előtti nyolcadik évezred maradványait feltáró ásatásokon is. A maják és az aztékok gyakran fogyasztották, és ott volt a felfedező Cortez által hozott ajándékok között is. Elnevezése akkor még ahua qualt volt, amelyből aguagate, később avokádó lett. Őshazájában azonban aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is hívják.

Gyümölcs, akár a paradicsom

Arról, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldség, pompás vitákat lehet folytatni. Botanikai szempontból bizony gyümölcsnek számít, ugyanúgy, mint például a borsó vagy a paradicsom, amit zöldségnek fogunk tartani akkor is, ha a botanikusok fejre állnak. Az avokádó annyival nehezíti meg a döntést, hogy mint alapanyag, mindkét kategóriában megállja a helyét. Legyen tehát az, aminek éppen használjuk:

salátákban zöldség, desszertekben gyümölcs.

Érlelési praktikák kezdőknek és haladóknak

Az avokádó érés nélkül növekszik a fán. Szüret után aztán beindulnak az érési folyamatok. A boltban vásárolt gyümölcs (vagy zöldség) is többnyire éretlen, amelyet vagy türelemmel, vagy különböző módszerekkel tudunk ehetővé varázsolni: tegyük alma és banán mellé, ezek ugyanis etilént bocsátanak ki. Segíthet még, ha az egyes darabokat papírba csomagoljuk. Ne tegyük hűtőbe, kivéve, ha késleltetni szeretnénk az érést.

Mit mond a hivatal?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága korábban a Táfelspiccnek elmondta, hogy az Európai Unió területén csak olyan zöldség és gyümölcs forgalmazható, amely megfelel a forgalmazási minőségi szabványoknak. Tíz termékre (az avokádó nincs köztük) specifikus szabvány vonatkozik, a többire, így az avokádóra is, az általános szabvány előírásai érvényesek. Az általános szabvány megtalálható az 543/2011/EU rendelet I. melléklet A. részében:

„A termék legyen kellően fejlett, de ne legyen túlfejlett, a gyümölcsök pedig legyenek megfelelően érettek, de ne legyenek túlérettek. A termék fejlettségének és érettségi állapotának olyannak kell lennie, hogy a termék érési folyamata folytatódhasson, és a termék elérje a megfelelő érettségi fokot.”

Az avokádóra jellemző az utóérés. Éretten sérülékeny, ezért kemény állapotban kell forgalomba hozni: a Nébihtől megtudtuk, hogy az avokádó érettsége a helyszínen nehezen megállapítható, az ellenőrök a túlérett, lepuhult, esetleg romlásnak indult termékek esetében viszont intézkednek, ha ilyet találnak.

Ön valószínűleg Fuertét eszik, de meddig?

A rajongás nem új keletű, az avokádó nagyon gyorsan elterjedt egész Latin-Amerikában, és különféle fajtái alakultak ki. Közülük azonban csak kevés került be a kereskedelembe. A Fuerté a legismertebb és a legelterjedtebb fajta, igaz

kérdéses, hogy meddig?

A boltban mindig kemény Forrás: AFP/Mark Ralston

A The Independent információi szerint az avokádó iránti növekvő igény lassan véget vethet a diadalmenetnek. A két fő termesztési hely Kalifornia és Mexikó. Az előbbi problémája, hogy óriási a szárazság, a termesztés pedig nagy mennyiségű vizet igényel - hétszer annyit, mint például a paradicsom. Persze öntözéssel némileg orvosolható a helyzet, de kérdés, hogy melyik a fontosabb: igényeinknek megfelelő mennyiségű termés kitermelése, vagy a víz egyéb hasznosítása?

Chilét hozzák fel elrettentő példaként, ahol az elmúlt huszonöt évben jelentős mértékben növekedett az avokádótermesztés – olyannyira, hogy az állandó öntözés tönkretette a megszokott talajvízmozgást, és változásokat okozott a falvak kútrendszereiben.

A kaliforniai szárazságról írt átfogó cikkünket itt olvashatják.

Avokádóból is lehet venni biót Forrás: AFP/David Ebener

Mexikóban az avokádó nagy részét az ország Michoacan részén termesztik, amely a Caballeros Templarios, azaz Templomos Lovagok nevű banda ellenőrzése alatt áll. Itt zöld aranynak is nevezik, ugyanis több pénz származik belőle, mint a marihuánából:

avokádó vásárlásával tulajdonképpen bűnszervezeteket is támogatunk.

Gyilkosságok, zsarolás és emberrablások tucatjai köthetők a jövedelmező termesztéshez. A bandák tudják az összes ültetvénytulajdonos adatait, és mindenkit védelmi pénz fizetésére köteleznek. A Vocativnak nyilatkozó, a nevét elhallgató farmer elmondta, két fiát elrabolták, mivel nem tudta kifizetni a rá rótt összeget. Miután mindenét eladta, hogy ki tudja egyenlíteni tartozását, a fiait mégis megölték. Michoacánban mindennaposak a hasonló esetek.

A fenti okok miatt azt jósolják, ha nem is tűnik el az avokádó, egyre drágább lesz. Pedig már most sem olcsó: átlagosan háromszáz forint darabja.