Van kreatív konyha az IKEA-n túl, és nem is akármilyen

pároló sütő tapas
Platinum-szilikon az alapanyaga
Vágólapra másolva!
Az első tárgy láttán azt gondolhatja a látogató, hogy a művészet ugrálni fog a gyakorlatiasság nyakán, és egy kreatív, de tulajdonképpen felesleges tárgyhalmazon kell végigküzdenie magát. Ez tévedés. Spanyol gasztrodizájn-kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban. 
Vágólapra másolva!

Szerencsére a Tapas sokkal jobb tárlat ennél. Kellemes arányban vannak jelen a kizárólag művészeti és a kifejezetten ötletesen használható tárgyak. Egy IKEA-n edzett kelet-európai fogyasztónak üdítő élmény lehet.

Vegyük számba, melyek azok a dolgok, amelyeket illik közölni és tudni a Tapas című gasztrodizájn-kiállításról. Az egész az Acción Cultural Espanola művészeti szervezet, a budapesti Cervantes Intézet és az Iparművészeti Múzeum együttműködésének eredménye. Nem egyszeri, hanem vándortárlat, amely többek között Tokió, Miami, Washington, Toronto és Mexikóváros után került most éppen Budapestre. Esztétikai és ízérzékelésünket borzolják a sok hagyománnyal rendelkező spanyol ételkultúra dizájnmegoldásai.

Valahogy így indul a kiállítás Forrás: Iparművészeti Múzeum

Akár vásárláskor, a kiállításra sem érdemes üres gyomorral indulni. Ugyanis hiába várjuk, a végén nincs büfé vagy falatkák, pedig

az utolsó szobák már elindítják a lassú nyálelválasztást.

Persze az érzékek szintjén nemcsak az ízlelés, de a látás és a hallás is igénybe van véve – ilyen szempontból kifejezetten érdekes a kiállítás, ugyanis a szép tárgyak mellett ott állnak a gusztusosak is.

A tapas, az mi?

A tapas kisebb adagokban felszolgált előételek és ropogtatnivalók változatos kínálata. Spanyolországban több különböző ízű tapast rendelnek és kombinálnak egységbe. Felszolgálása után az emberek nemcsak az étkezésre összpontosítanak, hanem a társalgásra is. Ez a hangsúlyos előétel szinte az összes mediterrán országban jelen van, Görögországban mezedesnek nevezik, és nem titkolt célja, hogy az alkohol hatását némileg tompítsa.

A projekt három részből áll. Az első szobák a konyháról szólnak, ez a részleg juttathatja leginkább eszünkbe az Ikeát. A használati tárgyak lényege az étel elő- és elkészítése olyan bónuszmegoldásokkal, amelyek vagy hiánypótlóak, vagy semmire sem jók, de okozhatnak néhány kellemes másodpercet.

Ezt is nekik köszönhetjük Forrás: Iparművészeti Múzeum

De ugyanitt azt is megtudhatjuk, hogy a pótolhatatlan konyhai eszköz,

a kézi habverő első igazi ősét egy spanyol tervező, Gabriel Lluelles alkotta meg 1959-ben

a Primer cég részére. Ez a vállalat később fuzionált a Braunnal, ezért a Miniprimer MR1 kézi habverőt a Braun-féle kiadásban ismerjük.

A Braun ezután joggal bízott a spanyolokban, és mivel tudta, hogy náluk a citrusok fontos részei a mindennapi életnek, újra spanyol tervezőkre bízta a citrusfacsarógép kiötlését. Végül a kézi habverő alkotója Dieter Ramsszal összefogva alkotta meg minden idők legkedveltebb modelljét, a Braun Citromaticot, 1970-ben.

Egy újabb ikonikus termék Forrás: Iparművészeti Múzeum

Akit ezek a történelmi morzsák nem hoztak lázba, talán majd felkapja a fejét, hogy

a kukta is spanyol találmány.

José Alix 1919-ben szabadalmaztatta a következő meghatározással:

A kiállítás következő két szekciója az asztalt és az ételt járja körül. Szép számmal vannak hagyományos és ikonikus tárgyak, természetesen továbbgondolva. Most megmutatjuk, nekünk melyek tetszettek a legjobban.

Pároló-sütő

Platinum-szilikon az alapanyaga Forrás: Iparművészeti Múzeum

Ha legyőzzük az anyaga iránti averziónkat, ez a platinum-szilikon pároló sütőtál egészen meggyőző darab lehet: ugyanis

egyesíti a párolás és a grillezés előnyeit.

Mikor lezárjuk az edényt, az megőrzi a gőz nagy részét. Így megtartja az összes vitamint és ásványi sót anélkül, hogy az ételek kiszáradnának.

Kekszbögre

Íme, a hiánypótló kekszbögre Forrás: Iparművészeti Múzeum

Apró ötlet, óriási találmány. Biztosan nem mindenki érzi át jelentőségét, de aki szereti a kekszet a kakaóba mártani, annak bizony

komoly gondokat okozhat a keksz- és bögreméretek következetlensége.

Ha a mártogatás kedvéért a kekszet félbetörjük, feléből máris morzsa lesz. Íme, a bögre, amely alkalmas akár a legnagyobbra lapított keksz befogadására is.

Mi köze van Dalínak a Chupa Chupshoz?

Egyáltalán, mit keres a Chupa Chups a tárlaton? Nos, a híres nyalóka az egyik legkedveltebb édesség Spanyolországban, de talán másutt is, ugyanis naponta 12 milliót adnak el belőle. 1958-ban alkotta meg egy Enric Bernat nevű vállalkozó azért, hogy a gyerekek ne legyenek ragacsosak, ha cukrot esznek. A kiállításon pedig azért volt kiérdemelt helye, mert logóját Salvador Dalí tervezte, amit értelemszerűen azóta sem változtattak meg.

Citrusspray

A Braun facsarógépe után itt az újabb spanyol megoldás, a citrusspray. A szerkezetet a gyümölcsbe csavarozzuk, majd a csatlakozó csövön keresztül kinyert levet kipermetezzük. A gyümölcsöt a szerkezettel együtt betehetjük a hűtőbe, és mivel a csomagolás maga a citrom lesz, így az nem fog kiszáradni.

Grillsütő

Akár egy fakír ágya Forrás: Iparművészeti Múzeum

A barcelonai Manairó étterem séfje, Jordi Herrera által kifejlesztett grillsütő. Rozsdamentes acélszerkezet, aminek acéltüske ágyán egyenletesen és gyorsan lehet sütni, mivel a sütés a ráhelyezett nyersanyag közepéből kiindulva történik, és így nem vesznek el az értékes tápanyagok és a húslé. A tüskéket először közvetlenül a tűzhelyen felmelegítjük, majd megfordítjuk a szerkezetet, és a tüskékre helyezzük a sütnivalókat, amelyek másodpercek alatt elkészülnek.

Cuki csésze

A mosogatását nem vállalnánk, de nagyon kedves kis darab Forrás: Iparművészeti Múzeum

Abszolút haszontalan, viszont nagyon szép és valami miatt kedves látványt nyújt.

Porrónvariációk

A porrón egy hagyományos spanyol csőrös ivóedényt, korsót jelent. A kiállításon számos formájában láthatjuk kicsit továbbgondolva. Nem lehet belekötni ebbe az ötletbe, amely lényege, hogy a porrón hagyományos tulajdonságait továbbviszik modern használati tárgyakra. Így kapunk porrónszerű borospoharat és vizespalackot is.

Egy porrón ihlette vizespalack Forrás: Iparművészeti Múzeum
Egy porrón ihlette borospohár Forrás: Iparművészeti Múzeum
A porrón útja Forrás: Iparművészeti Múzeum

Csodás boroscímkék

Jó bornak nem kell a cégér, de egy szép címke mindenen jól mutat, tehát miért ne?

Kreatív boroscímkék Forrás: Iparművészeti Múzeum

A kiállítás utolsó állomásán Antoni Miralda installációja látható, amelynek esztétikai kibontására nem vállalkozunk, azonban az egyik rajta található receptet megmutatjuk olvasóinknak:

Patatas bravas

  • A krumplit hámozzuk meg, vágjuk közepes nagyságú kockákra. Pár percig sós vízben főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára. Csöpögtessük le, és egy serpenyőben közepes lángon, bő olívaolajban süssük aranybarnára.
  • Az olaj egy részében pirítsunk néhány gerezd fokhagymát, adjunk hozzá petrezselymet és édes pirospaprikát. Keverjünk hozzá paradicsomszószt, majd flambírozzuk egy kis pohár konyakkal és kevés cukorral. Végül adjuk hozzá a csípős paprikát, jól keverjük meg a szószt, és öntsük a krumplira.