Csak ajánlani tudjuk az ország tortáját

Az ország tortája 2015, Kézműves Cukrászda 2015, Salgótarján, Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta
Vágólapra másolva!
Kedvesen ízletes, miközben nem robban cukorbomba a szánkban. Az idei ország tortája az a fajta édesség, amiből a második szeletet is simán betoljuk. Mi is így cselekedtünk.
Vágólapra másolva!

Augusztus 20., reggel kilenc, a család az autóban, három gyerek várja a hátsó ülésen, hogy elinduljunk Salgótarjánba, és megkóstoljuk az év tortáját. Egyre több a kanyar, mezők és erdősávok között gurulunk – nyoma sincs tömegnek, úgy tűnik nem kerekedtek fel ezrek, hogy megkóstolják a fiatal nógrádi cukrász testvérpár, Szó Gellért és Szó Dániel Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortáját a Kézműves Cukrászdában.

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta Forrás: Zirig Árpád

Irány Nógrád!

Annyit sikerült előre kiderítünk, hogy Gellért korábban Jerome De Olivera francia cukrász világbajnok műhelyében is megfordult – kíváncsian vártuk, hogy a képen kifejezetten szép és elegáns torta mit ad majd a valóságban.

Ezt a portát keressék Forrás: Zirig Árpád

– kérdi három kilométerenként lányom egy óvodás minden kitartásával és konokságával. „A dombon túl van Salgótarján” – felelem, igaz, nem egy, hanem még több is vár ránk. Rétság, Balassagyarmat, Szécsény és csak pár falu és vagy száz kanyar után érünk célba.

A gyerekeknek ízlik Forrás: Zirig Árpád

Messze Mississippi, messze ide London

Útközben vagy tíz ünnepségbe is belefutunk, négy helyen látunk traffipaxot, de semmi sem téríti el a családot a tortázástól. A tarjáni tájékozódás sem könnyű: a völgyekbe alaposan széthúzták a várost, így még legalább két „Apu, messze van még?” – kérdés kellett, mire fékezhettünk a belvárosban.

Az üveg mögött az ország tortái Forrás: Zirig Árpád

Van, aki azt sem tudja, mi a fene az az ország tortája, más a cukrászdáról nem hallott. A harmadik család kezében papírba csomagolt sütemények – igen, ők is onnan jöttek.

Sokat utazott érte Forrás: Zirig Árpád

– mondják, így elindulunk, de így sem találjuk. Önök ne bénázzanak, mikor odaérnek: ha a buszállomás, vasútállomás és a helyi Amerikát jelentő McDonald’s háromszögében leparkolnak, csak az aluljárón kell átsurranni. A mókás üvegtömbös szökőkút mögött nyíló rakodóudvarnak kinéző részre forduljanak be:

nem sok jót ígér, de a lakbernek hívott bútorbolt mögött tényleg ott egy cukrászda.

Hamar sorra kerültünk

A „jó sokan vannak” alapján azt saccoltuk, majd az utcán kígyóznak a sorok, ehhez képest fél perc után már rendelhettük is a tortaszeleteket – körülnézve úgy tűnt, mások is ezt kérik, ezt viszik.

Az ország tortája 2015 Forrás: Zirig Árpád

A manduladarabokkal meghintett tésztát imádnivalóvá teszi a barack, felette pedig kocsonyaként remeg a krém. Semmi zavaró mellékíz, nincs nyoma túlcukrozott elemeknek.

Ha valamiért elutazik az ember Nógrádba, érdemes elveszni kicsit a helyi szocreál utcák között: a sárgabarack-pálinkás karamelltorta miatt megéri.

Egy dologtól félek: mivel a receptet számos cukrász elkészíti majd országszerte, elég nagy minőségi szórás várható. Szóék alkotása precíz munkafolyamatot, minőségi alapanyagokat kíván. Ezt eltrükközve biztos, hogy nem lesz ilyen kiemelkedő a végeredmény.

Diétázva Budapesten

Horváth cukrászda: az ország cukormentes tortája Forrás: Ács Bori

Az elsők között voltunk a ma reggeli nyitáskor, akik megkóstolták a 2015-ös év cukormentes tortáját, a barackos buboréktortát, amelyet Vaslóczki Orsolya, a Horváth Cukrászda mestere kreált. A versenyen olyan torták vettek részt, amelyek fehér liszt, cukor és adalékanyag nélkül készültek.

A torta szép, felülről nézve valóban olyan, mint a méhkas,

szuper ötlet a légpárnás fólia, amivel a cukrász a zselét készítette. Oldalról is jól néz ki: a rétegek kihagyással épülnek egymásra, mint egy lépcső.

Barackos buboréktorta, hamm Forrás: Ács Bori

Nem hibátlan sajnos

Legalul egy roppanós csokoládéréteggel indul, ami csodálatos lenne, de sajnos kakaómassza-bevonat íze van, mint a csokimikulásoknak. Ez az egész süteményre rányomja a bélyegét. A diós alap jó lenne, ha ropogós lenne vagy puha piskóta jellegű, de egyik sem,

olyan, mint egy kekszréteg, ami teljesen átázik; az állaga nem túl kellemes.

A krém textúrája könnyű, ezzel semmi baj. Diódarabok bukkannak fel benne, de nem adják át az ízüket a krémnek, ami így jellegtelen marad. Az egész tortában a legjobb a barackréteg, ez valódi gyümölcspüré, üde, savanykás, tényleg barackíze van. A torta legnagyobb hibája az alapötlet: a dió itt sehogy sem harmonizál a barackkal.

Az ország cukormentes tortája 2015-ben Forrás: Ács Bori

Az édesítő utóíze a torkunkon maradt. Hozzá kell tenni, hogy cukor és fehér liszt nélkül süteményt készíteni nem könnyű, de sok olyan módszer létezik, ami ennél jelentősen jobb eredményhez vezet.