800 éves magból nőtt ki az eltűnt tökfajta

tök
Farmer Edie Pope collects pumpkins from her fields in Lydiate, near Liverpool, north-west England on October, 14, 2014, as she prepares them for sale in the weeks leading up to the celebration of Halloween. AFP PHOTO/PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Egy ásatás során került elő a nyolcszáz éves mag, amelyből egy már kipusztult tökfajta nőtt ki. A megtaláló kanadai diákok szeretnék megőrizni az újra előkerült zöldséget, ezért belefognak a termesztésébe.
Vágólapra másolva!

A kanadai Mennonite Egyetem diákjai által végzett ásatáson került elő egy agyagedény, amelyről megállapították, hogy körülbelül nyolcszáz éves lehet. A belsejében magokat találtak, amelyeket el is ültettek. Egyetlen darab kelt ki, melynek köszönhetően kiderült, hogy a régészeti lelet egy több száz éve eltűnt tökfajt őrzött meg sikeresen.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Paul Ellis

A diákok nagy lelkesedéssel figyelték a növekedését, majd úgy döntöttek, nem hagyják, hogy újra eltűnjön, ezért belefognak a termesztésébe. A zöldség egyébként egészen tökszerű, mégis különleges a most ismeretes fajokhoz képes: hosszú, egyenes, a héja sötét narancssárga, világosabb csíkokkal. Formára azonban inkább uborkára hasonlít.