Búcsúzzunk el a kávétól és a narancstól

Dr. Life, 5+1 mindennapi dolog, amik felfújhatnak, puffadás, narancslé, ivás, iszik, lány, nő, narancslé
Vágólapra másolva!
A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek elérhetőségének és árának megváltozásában is – állítja a Természetvédelmi Világalap legfrisebb jelentése.
Vágólapra másolva!

A Vihar előtti csend címen kiadott munka négy, világszerte fogyasztott mezőgazdasági termék - kávé, narancs, mogyoró és banán - példáján keresztül mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.

A klímaváltozás fenyegető Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

Thilo Pommerening, a WWF Németország éghajlatváltozási szakértője elmondta: „A klimatikus körülmények változása, valamint az olyan extrém időjárási jelenségek, mint az aszályok vagy épp az árvizek már jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelősek. Arra számíthatunk, hogy a jövőben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis a jövőben tovább fognak erősödni, a globális felmelegedés és az ehhez történő alkalmazkodás mértékétől függően.

Baj van, baj!

A jelentés kiemeli, hogy a globális felmelegedést elsődlegesen okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül oda juthatunk, hogy

a ma még leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a közeljövőben.

„A terméscsökkenéssel érintett országoknak segítséget kellene kapniuk az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz. Míg az éghajlatváltozás hatásai az élelmiszerekre - azaz a magasabb árak vagy minőségcsökkenés, az iparosodott országokban még elviselhetőek, a fejlődő országokban élő gazdálkodók és mezőgazdasági munkások számára drámaiak lehetnek" - fejtette ki Pommerening.

Mi lesz velünk kávé nélkül?

Csend lesz a kávépörkölőben? Forrás: Zirig Árpád

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termőterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat.

Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban,

sőt, Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a világon a leginkább sújt az éghajlatváltozás.

Szeretjük, igaz? Forrás: Thinkstock

A világon legnagyobb mértékben termesztett gyümölcs, a banán termelése is erőteljesen érintett. A melegebb idő, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének, e növénybetegségek kiirtása pedig rendkívül költséges. Külön kihívást jelent, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportőreként nyilvántartott Kolumbiában az éghajlatváltozás következtében a banántermelésre alkalmas területek mintegy 60 százaléka eltűnhet 2060-ra.

És a reggeli narancslé?

A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti.

A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, Sao Paulo adja. A sikeres gazdálkodáshoz jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt.

Nehéz lenne nélküle Forrás: Thinkstock

Az ültetvények területe is délre tolódott az államon belül, szintén az éghajlatváltozás következtében. A kaliforniai és floridai ültetvények is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.

Csoki mogyoró nélkül?

A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális piac 70 százalékát meghaladó részesedésével. 2014-ben egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint országos szintű eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

Nem csak finom, egészséges is

Forrás: Thinkstock

„Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezőgazdasági termékekre összpontosított. Az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai azonban még nincsenek áttekintő módon felmérve, pedig ezzel sürgősen foglalkoznunk kell." mondja Pommerening.