A rák ellen harcol a csípős paprika

chili paprika csili csípős paprika
Az aprítás nem árt neki, sőt
Vágólapra másolva!
A csípős paprikát tanulmányozó orvos olyan lelkes híve lett a zöldségnek, hogy mióta rájött a rákmegelőzésben játszott szerepére, még a pudingjába is tenne egy kicsit.
Vágólapra másolva!

A csípős paprika különösen egészséges, leginkább akkor, ha zsírral együtt fogyasztjuk. Az új-zélandi Massey Egyetem tanára, David Popovich évek óta kutatja a csípős paprikát, közben meggyőződéses híve lett.

– foglalta össze velősen.

Mi mindent tud ez a paprika? Forrás: Northfoto / Si Barber /eyevine

Az érdem a kapszaicin nevű összetevőé, amelynek antioxidáns, gyulladásgátló és

rákprevenciós hatásai vannak az emberi szervezetre.

Popovich a laboratóriumi vizsgálatai során bebizonyította, hogy e anyag hatására csökken a rákos sejtek burjánzása. A dolog mechanizmusát még nem értik a kutatók, Popovichnak azonban van egy elmélete.

Szerinte a kapszaicin úgynevezett apoptózist idéz elő, ami nem más, mint programozott sejthalál. Ha minden igaz,

ennek köszönhető a rákos sejtek elpusztulása,

és új, egészséges sejtek keletkezése. „Ez az egyik magyarázat arra, hogy a kapszaicin és egyéb növényi összetevők hogyan képesek megelőzni, illetve kezelni a rákos sejteket” – tette hozzá Popovich.

Többet kéne ennünk belőle Forrás: gabo_/Flickr

Minél inkább csíp a paprika, annál több benne a kapszaicin, azonban

ez mégsem jelenti azt, hogy a legcsípősebb egyben a legegészségesebb is.

A mexikói kutatóközpont, a Research Center for Food and Development kutatója, José de Jesús Ornelas-Paz szerint alapvető fontosságú, hogy a kapszaicin mellett milyen más összetevőket találunk. A pozitív egészségügyi hatások ugyanis kizárólag bizonyos vegyületek interakciójaként jöhetnek létre: „A csípős paprikákat úgy képzeljük el, mint a bioaktív összetevők kellemes koktélját”.

Ebben mi is jók vagyunk

Idén egy magyar termék, a Spirit of Attila nyerte meg a Lousiana államban megrendezett csiliszószversenyt.
A nyertes a Chili Hungaria manufaktúra vezető terméke. Bár nem ez a legerősebb, mégis ez a legkedveltebb mind a magyar, mind a külföldi vásárlók körében, árulta el Diczkó László termelő.

Jó hír, hogy

az aprítás és a főzés csak jót tesz neki,

ugyanis ezek során növekszik az emberi test számára feldolgozható összetevők mennyisége. Fontos azonban, hogy mindig zsiradékkal fogyasszuk, a kapszaicin ugyanis zsírban oldódó molekula – a szervezet számára csakis így hasznosítható.

Az aprítás nem árt neki, sőt Forrás: Anders Adermark/Flickr

A kutatók tehát mindenkit a csípős paprikák és különböző szószok fogyasztására biztatnak. Azonban érdemes elolvasni a termékek címkéjét, hogy kiszűrjük azokat, amelyek felesleges hozzáadott cukrokat tartalmaznak, vagy túl sok nátriumot. Popovich szerint egy ideális szósz vörös habanerót, ecetet, sót és egy kis fokhagymát tartalmaz.