Fűszerek segítik az új évi fogyókúrát

hétfűszerkeverék
Az arab hétfűszerkeverék hozzávalói
Vágólapra másolva!
A karácsonyi és szilveszteri receptek nem voltak óvatoskodóak: aki akarta, megalapozhatta a következő évi disznóhús-és süteményadagját. A nagy zabálás után jön a nagy bűntudat, és vele együtt a diéták véget nem érő, sokszor ellentmondásos listája. De mit tehet az egyszeri ember, ha az ételek akkor finomak, ha van bennük cukor, zsír és szénhidrát is?
Vágólapra másolva!

A finomnak tartott dolgok valóban tartalmazzák a fent említett bűnös összetevőket. Ami finom, az rendszerint tartalmaz cukrot, zsírt, szénhidrátot – van, hogy egyszerre mindhármat. Ne feledjük, hogy

az ízlelés szubjektív,

és sok dolog lehet finom, amit mindössze azért nem próbáltunk még, mert nem együtt nőttünk fel vele.

Több ételhez is illenek Forrás: Ács Bori

Ha diétában gondolkodunk, a zöldségek remek kiindulási pontot jelenthetnek, igaz önmagukban nem sok élvezetet nyújtanak. Egy darabig talán tarthatók a nyers zöldekre támaszkodó fogyókúrák, azonban

előbb-utóbb elkezdenek hiányozni az ízek,

melyek az étel értelmét adják. Az étel meg sokszor az élet értelmét adja. Elkeserítő jövőképet festettünk újévi fogadalmáról?

A gyömbér nagyon jót tesz a gyomorral Forrás: Thinkstock

Szerencsére van egy megoldás, ami beválhat, ha nem zárkózunk el az új dolgok elől. A rejtély kulcsa a fűszerekben rejlik. Ezek az általában porrá őrölt ételízesítők nemcsak finomak, feldobják és átalakítják a megszokott fogásokat, de általában rendkívül egészségesek is.

A csili már bizonyított

Az új-zélandi Massey Egyetem tanára, David Popovich bebizonyította, hogy a csípős paprika egyik összetevője, a kapszaicin antioxidáns, gyulladásgátló és rákprevenciós hatással van az emberi szervezetre.
Popovich a laboratóriumi vizsgálatai során bebizonyította, hogy e anyag hatására csökken a rákos sejtek burjánzása. A dolog mechanizmusát még nem értik a kutatók, Popovichnak azonban van egy elmélete. Szerinte a kapszaicin úgynevezett apoptózist idéz elő, ami nem más, mint programozott sejthalál. Ha minden igaz, ennek köszönhető a rákos sejtek elpusztulása, és új, egészséges sejtek keletkezése.

Minderről egy hamarosan megjelenő szakácskönyv próbál meggyőzni minket. A szerző, Kalpna Woolf a BBC producere volt, majd a tévés szakma után megírta ezt a könyvet, amely kizárólag olyan recepteket tartalmaz, amelyek kevesebb, mint 500 kalóriával rendelkeznek. Ez egyelőre nem túl biztató, azonban a szerző azt ígéri,

a fűszerek helyreállítják az egyensúlyt:

igenis lehet finom és ízletes valami akkor is, ha nem hizlal.

Sok ételünk alapja, használjuk bátran Forrás:Táfelspicc

Woolf küldetésének érzi, hogy bebizonyítsa, néhány fűszeres trükkel elérhető, hogy az emberek finom ételek utáni vágya kisebb adagokkal és a zsír-cukor-szénhidrát triumvirátusa nélkül is kielégíthető. Mindez nem új találmány: a több ezer éves ajurvédikus gyógyászat mindig is nagy hangsúlyt fektetett a fűszernövények jótékony és egészségmegőrző hatásaira. Tulajdonképpen csak a már meglévő tudást kell feleleveníteni, magunkévá tenni.

Nem csak finom, egészséges is Forrás: AFP

Ezek egyike, hogy a szerecsendió segíti a pihentető alvást, a feketebors pedig az agy megfelelő működését.

A kínai gyógyászatban is nyomot hagytak a fűszerek:

a fahéjra vérkerigés-fokozóként, a gyömbérre az emésztés nagy barátjaként tekintenek.

A hangsúly azon van, hogy

a kreatív fűszerezés nemcsak egészséges, de élvezetes is.

Meghozza a kedvet a zöldséges és kevés kalóriát tartalmazó menükhöz, ráadásul teltségérzetet is biztosít.

Kurkuma gyökerek Forrás: Flickr/Joachim Schlosser

Kurkuma

Gyulladáscsökkentő, újabban már tabletta formájában is árulják és leginkább azoknak ajánlják, akik valamilyen ízületi problémától szenvednek. Fűszerezhetünk vele rizst, de a gyökérből levágott szeletkéket leforrázhatjuk teának is, pont mint a gyömbért.

A kömény sok levesbe illik Forrás: Ács Bori

Kömény

Antibakteriális hatású és a vér koleszterinszintjét is karbantartja. Zöldségekkel összepirítva finom egyveleget képez, de süthetjük pékáruba vagy a sült krumplit is bátran megszórhatjuk vele.

Zöld kardamom magok Forrás: AFP/AltoPress

Kardamom

Kevésbé ismert, pedig igazi csodaszer. Gyakori fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, az ajurvédikus gyógyászat szerint antidepresszáns hatása is ismert. Édességekhez is illik, például sült banánhoz.