Sokan soha nem jutnak el étterembe

főzés food network
Vágólapra másolva!
Tényleg annyira népszerűek a gyorséttermek? Mennyit főzünk otthon? Számíthatunk a párunk segítségére a konyhában? 
Vágólapra másolva!

Legújabb kutatása során a Food Network felmérte, hogy a magyarok milyen gyakran étkeznek házon kívül. A megkérdezettek negyede havonta vagy gyakrabban jár gyorsétterembe, 20%-uk viszont csak évente vagy ritkábban, 41% pedig soha - azaz

jóval kevesebben, mint például az amerikaiak.

Ott a lakosok 80%-a havonta legalább egyszer megy gyorsétterembe, sőt ezek fele minimum hetente egyszer. Csupán 4%-uk az, aki még soha be nem tette a lábát ilyen helyre. A briteknél is hasonló a helyzet: körülbelül minden harmadik nap étkeznek vagy visznek el ételt gyorséttermekből.

Dehogy megyünk étterembe

Klasszikus éttermekbe még kevésbé járnak a magyarok: a válaszadók nagy része soha (29%) vagy csak ritkábban mint évente egyszer (26%) jut ehhez hozzá, és csak 17% az, aki havonta vagy gyakrabban.

Forrás: Food Network

A kutatás adatai alapján

legtöbbször otthon készült ételt fogyasztunk – a vacsorák esetében 94%-ban a házi koszt a nyerő.

A megkérdezettek fele hetente többször is főz, egyharmaduk azonban csak havonta egyszer vagy még ritkábban.

A férfiak tényleg kevesebbet főznek

Az eredmények alátámasztják a sztereotípiát, miszerint a konyha a nők terepe: a hölgyek 90%-a készít ételt hetente vagy gyakrabban, bár a férfiaknál is van egy „kemény mag”, 28%-ukra igaz ugyanez. A kor előrehaladtával az otthoni főzőcskézés gyakoribbá válik. A fiatalok (18-29 éves) egyharmada főz hetente vagy gyakrabban – az 50 felettieknél kétszer ekkora az arány.

A kutatás arra is kitért, hogy egy hosszú nap után milyen ételre vágyunk igazán: a

legtöbben a rántott vagy sült húst, majd a levest és a szendvicset említették.

Gyümölcsre és édességre csak igen kevesen gondolnak a munka végeztével.

Ahogy anyánk is

Talán mindannyian őrzünk olyan emléket kiskorunkból – igen, a férfiak is -, hogy anyukánkat figyeljük a konyhában, és kérdezgetjük, hogy mit tesz épp a lábasba. Megvoltak a kedvenc ételeink, amelyek ízét felnőve is tovább akartuk vinni. Ennek megfelelően a megkérdezettek elsősorban az anyukájuktól vagy nagymamájuktól tanult recepteket alkalmazzák (60%), majd a szakácskönyvek (30%) és a „saját ötlet” (30%) következnek forrásként. Az online recepttárak és tévécsatornáik főzőműsorai csak ezek után szerepelnek (együtt 20%).

Forrás: Food Network

A megkérdezettek közel fele a családjával, a konyhaasztalt körbeülve vacsorázik, ugyanakkor 32% a nappaliban, a tévé előtt fogyasztja el az ételt. Az idősebbek (50 felettiek) 26%-a egymagában étkezik.
A főzés akár közös, szórakoztató családi program is lehet, ami még jobban összekovácsolja a párokat vagy a generációkat, de ezt azért kevesen valósítják meg a gyakorlatban.

A párkapcsolatban élők kétharmada sosem főz együtt kedvesével.

Ez a tevékenység inkább a fiatalabb generációt jellemzi, és motivációjuk is eltér az idősekétől. A 18-29 évesek korosztály együtt főzői elsősorban azért teszik ezt, mert jó mulatságnak tartják, a pragmatikus idősek pedig főleg azért, mert így gyorsabban elkészül az étel.