Rákkeltő anyagok a Müllerben árult lenmagolajban

Ez zsír! Kezdd az évet szuper tisztító zöldségekkel és gyümölcsökkel!, lenmag, olaj
Vágólapra másolva!
Határérték feletti PAH-tartalom miatt elrendelték a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj kivonását. A terméket Magyarországon a Müller drogéria forgalmazza.   
Vágólapra másolva!

A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű termékeket érinti. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe.

Így néz ki a lenmagolaj Forrás: Thinkstock

A több európai tagállamot, köztünk hazánkat is érintő riasztás az EU veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. A termékben a német hatóság határérték feletti mennyiségben mutatott ki benzolszármazékokat (PAH). Ezek több száz, kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus, rákkeltő tulajdonsága miatt a szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az észszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani.

A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövid távú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

A vállalkozás önkéntes intézkedésként kivonta a forgalomból a tételeket, és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is.

Van ilyen otthon? Forrás: Origo

Mindent a PAH-ról

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Többszáz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A PAH-ok stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén. A policiklusos aromás szénhidrogén vegyületek egy részének a magzatot és az immunrendszert károsító, továbbá irritáló és allergizáló hatása is van.

Ha ennél is többre kíváncsi, kattinton ide!

A probléma kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

Termék neve:

  • Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst), minőségmegőrzési idő: 12/05/2016, kiszerelés: 250 ml
  • Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst), minőségmegőrzési idő: 06/08/2016, kiszerelés: 250 ml