Akár halált is okozhatnak az ismeretlen fogyasztószerek

elhízás
Az elhízás növeli az asztma előfordulásának gyakoriságát és a túlsúlyos asztmások betegsége nehezebben tartható egyensúlyban.
Vágólapra másolva!
Sokan akarnak kétségbeesetten ledobni pár kilót, közülük rengetegen csodaszernek hitt fogyasztószerekkel próbálkoznak. Nem árt azonban óvatosnak lenni – akad olyan, amelyik puszta átverés.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) folyamatosan vizsgálja a testsúlycsökkenést ígérő készítmények reklámjaiban szereplő állítások szakmai megalapozottságát. A minél egyszerűbb fogyás gondolata vonzó lehet, amit mindenki szeretne elhinni.

A túlsúly és az elhízás okai túlnyomó részt a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

A hirdetések mégis gyakran arról szólnak, hogy a reklámozott termékek olyan természetes összetevőket tartalmaznak, melyekkel a vásárlók néhány héten belül visszanyerhetik régi súlyukat, jelentős többletsúlytól szabadulhatnak meg erőfeszítés, mozgás és diéta nélkül.

Nagy terhet cipel Forrás: Flickr / Steve Baker

„Nagyon sok fogyasztószer van a piacon, így fokozott körültekintéssel kell kiválasztani a megvásárolni kívánt terméket. Érdemes figyelemmel kísérni a GVH és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) tájékoztatásait.” – mondta el dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora.

A hivatal szerint néhány dologra érdemes figyelni, ha nem akarunk feleslegesen pénzt kiadni, esetleg kockázatos készítményeket fogyasztani.

Ezeket vegyük figyelembe

Nézze meg a hirdetett termékek honlapját és a feltűntetett adatokat, létező cég van-e a reklámok mögött, aki az ígért visszavásárlási garanciát valóban teljesíteni tudja.

Ne higgyen feltétel nélkül a reklámokban megjelenő előtte és utána fotóknak;

legyen figyelemmel arra is, hogy a fogyást elősegítő termékek többféle termékkategóriában is forgalmazhatók!

Mozgás és diéta vagy gyanús tabletták? Forrás: AFP/ANP

Tartsa szem előtt, hogy egy termék étrend-kiegészítő, ha OÉTI/OGYÉI-szám, míg valószínűsíthetően orvostechnikai eszköz, ha CE jelölés van rajta. Vegye figyelembe azt is, hogy gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz, ha szerepel a reklámjában a figyelmeztető felirat:

  • gyógyszereknél:
  • gyógyászati segédeszközöknél:

Mindig nézze meg, hogy az rendelkezik-e OÉTI/OGYÉI-számmal, ellenőrizze, hogy a megvásárolni kívánt étrend-kiegészítő szerepel-e az intézet weboldalán a bejelentett termékek közt, és rendelkezik-e a zöld pipával. Ne kerülje el a figyelmét az sem, a fekete csillaggal jelölt termékeket a forgalomba hozataltól eltiltották!

Fogyasztás és vásárlás előt ellenőrizzük le! Forrás: Thinkstock

Az eszünket ne vesszük el

Legyen reális: gondolja végig higgadtan, lehetséges-e pusztán egy termék beszedésével gyors fogyást elérni. Ne rendeljen ismeretlen eredetű, „csodahatású” készítményeket, mert ezek

egyes esetekben veszélyes összetevőket tartalmazhatnak, szélsőséges helyzetben halált is okozhatnak.

Ne fogyasszon többféle, azonos hatóanyag tartalmú készítményt egyidejűleg a túladagolás elkerülése, és a káros mellékhatások miatt. Ha gyógyszert szed, figyeljen arra, hogy a megvásárolt termékben lévő hatóanyagok kedvezőtlen kölcsönhatások léphetnek azzal: a gyógyszer hatását felerősítik, vagy csökkentik, ezért egyeztessen orvosával. Azt se feledje, a reklámokban a súlycsökkenés mértékére és ütemére utalni tilos.